Chińskie grzyby lecznicze – rodzaje, właściwości i zastosowanie

16 18 20

Od dawna ludzie spożywali grzyby ze względu na ich walory smakowe. Potrafili także docenić ich właściwości zdrowotne. Najszerszą wiedzę na temat ich leczniczych właściwości posiadali mieszkańcy dalekiego wschodu: Chin, Japonii, Korei. Początki wykorzystywania grzybów w tradycyjnej medycynie chińskiej datuje się na około 7 tysięcy lat temu.

Również obecnie docenia się właściwości grzybów, które dostarczają współczesnej medycynie i farmacji skutecznych leków i substancji leczniczych. Wśród nich wymienić można: antybiotyki, statyny, przeciwutleniacze typu chinonów, kwasów fenolowych (salicylany), polisacharydów – naturalnych stymulatorów odporności.

Od zarania cywilizacji ludzie marzyli o nieśmiertelności i długowieczności. W Chinach szeroko rozpowszechniony był pogląd, że grzyb Ling zhi, znany również pod inną nazwą Reishi, wchodził w skład eliksiru długowieczności.

Grzyby lecznicze właściwości

Wśród Słowian i narodów azjatyckich grzyby jadalne obecne były w jadłospisie ze względu na swoje walory smakowe, zapachowe i odżywcze. Świeże grzyby zawierają średnio od 15 do 40% białka o strawności i przyswajalności 60–90%, czyli podobnej do mięsa, ale niższej od niego wartości kalorycznej. Posiadają sporo aminokwasów z czego 25% z nich występuje w stanie wolnym, a ich stosunki ilościowe są dla organizmu ludzkiego korzystniejsze niż w przypadku innych pokarmów roślinnych i zwierzęcych. Grzyby zawierają od 3 do 28% cukrów głównie glikogenu i zaledwie 5–8% tłuszczów. Zawierają także sporo witamin głównie witaminy C, B2, B3, oraz B5, a także związki potasu, fosforu, manganu, żelaza, siarki, krzemu, wapnia i glinu.

Oprócz tego grzyby zawierają wiele substancji o działaniu leczniczym. Do najważniejszych należy zaliczyć wielocukry, glikoproteiny oraz inhibitory enzymów. W dużej mierze są one odpowiedzialne za immunostymulujące oraz przeciwnowotworowe właściwości zawierających je grzybów. Wiele badań dowodzi, że mogą one wykazywać silne właściwości wzmacniające, przeciwwirusowe (łącznie z HIV), przeciwnowotworowe. Dodatkowo działają przeciwpasożytniczo, grzybobójczo i bakteriobójczo oraz przeciwzapalnie. Wpływają regulująco na gospodarkę cukrów i lipidów we krwi.

Grzyby chińskie – rodzaje

Reishi

Grzyby Reishi (Ganoderma lucidum) znane są również pod różnymi nazwami. W Japoni – mannentake, w Chinach – Ling zhi, w  Polsce jako lakownica lśniąca. Smak Reishi jest słodki, czasami lekko gorzki. Wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Grzyby te mają korzystny wpływ na serce, płuca oraz wątrobę, wzmacniają nerki i zwalczają kaszel. Działają pozytywnie na strukturę włosów.

Shiitake

Unikatowe właściwości tego grzyba umożliwiają odzyskanie sił i witalności organizmu, wzmacniają system odpornościowy. Udowodniono jego działanie lecznicze w przypadku takich chorób jak: nowotwory, choroby serca, nadciśnienia, otyłości. Shiitake ma korzystne działanie w przypadku kamicy woreczka żółciowego, wrzodów, zaparć. Ma silne działanie antybakteryjne. Według badań laboratoryjnych, Shiitake zapobiega rozmnażaniu się w tkankach wirusa HIV. Grzyb ten stosowany jest w cukrzycy jako środek obniżający poziom cukru.

Maitake

Grzyby Maitake, w Polsce znane jako żagwica listkowata, są łagodne w smaku. Grzyb ten skutecznie reguluje ciśnienie krwi, a także poziom cukrów i lipidów we krwi. Coraz częściej naukowcy przekonują, że pomaga on także w walce z otyłością. Podobnie jak wiele grzybów leczniczych stosowany jest  również w leczeniu raka, również w leczeniu AIDS.

Cordyceps

Kordyceps chiński (maczużnik chiński) to grzyb pochodzący z Tybetu i Nepalu. Dodaje energii, chroni serce, a ponadto może wspomóc leczenie niektórych postaci nowotworów. Wykazano, że polisacharydy oraz glukany wyizolowane z grzyba w warunkach laboratoryjnych zabijały komórki nowotworowe. Naukowcy sugerują także korzystne działanie substancji zawartych w kordycepsie na układ odpornościowy. Badania wykazały, że grzyb ten nasila działanie komórek NK (Natural Killers) odpowiedzialnych za niszczenie komórek nowotworowych.

Grzyby chińskie – zastosowanie

Lecznicze grzyby chińskie uznano za adaptogeny – leki roślinne, które zwalczają szkodliwe skutki stresu, wypływają na poprawę zdrowia i dobrego samopoczucia oraz zwiększają sprawność fizyczną. Większość z nich zwiększa zdolności obronne organizmu oraz jego zdolność do zapobiegania szkodliwym skutkom zewnętrznych i wewnętrznych czynników stresujących. Normalizują także pracę wielu układów organizmu, głównie poprzez ich działania na system neuro-endokrynologiczny.

Literatura:

A.Miller ,,Medyczne właściwości grzyba kordyceps” Nexus, vol.13, nr 3. 

,,Reishi – nadzieja współczesnej medycyny.”. red. A. Kwieciński., wyd. Kwieciński 2004

Paul Pitchford, „Odżywianie dla zdrowia”, Galaktyka, Łódź, 2008

Kup dietę online – od dietetyka
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Chińskie grzyby lecznicze – rodzaje, właściwości i zastosowanie - 3.8/5. Oddano 22 głosy.
Autor artykułu:

Opinie

  • Grażyna 04.04.2020, 9:22

    Znam i stosuje od 12 lat mieszankę w ynie Cordyceps schitake i reishi i to jest rewelacja na odporność po prostu mega petarda

    Odpowiedz

Napisz swoją opinię

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone