Chińskie grzyby lecznicze – rodzaje, właściwości i zastosowanie
Aktualizacja: 4 kwietnia, 2024
Od dawna ludzie spożywali grzyby ze względu na ich walory smakowe. Potrafili także docenić ich właściwości zdrowotne. Najszerszą wiedzę na temat ich leczniczych właściwości posiadali mieszkańcy dalekiego wschodu: Chin, Japonii, Korei. Początki wykorzystywania grzybów w tradycyjnej medycynie chińskiej datuje się na około 7 tysięcy lat temu.
Również obecnie docenia się właściwości grzybów, które dostarczają współczesnej medycynie i farmacji skutecznych leków i substancji leczniczych. Wśród nich wymienić można: antybiotyki, statyny, przeciwutleniacze typu chinonów, kwasów fenolowych (salicylany), polisacharydów – naturalnych stymulatorów odporności.
Od zarania cywilizacji ludzie marzyli o nieśmiertelności i długowieczności. W Chinach szeroko rozpowszechniony był pogląd, że grzyb Ling zhi, znany również pod inną nazwą Reishi, wchodził w skład eliksiru długowieczności.
Grzyby lecznicze – właściwości
Wśród Słowian i narodów azjatyckich grzyby jadalne obecne były w jadłospisie ze względu na swoje walory smakowe, zapachowe i odżywcze. Świeże grzyby zawierają średnio od 15 do 40% białka o strawności i przyswajalności 60–90%, czyli podobnej do mięsa, ale niższej od niego wartości kalorycznej. Posiadają sporo aminokwasów z czego 25% z nich występuje w stanie wolnym, a ich stosunki ilościowe są dla organizmu ludzkiego korzystniejsze niż w przypadku innych pokarmów roślinnych i zwierzęcych. Grzyby zawierają od 3 do 28% cukrów głównie glikogenu i zaledwie 5–8% tłuszczów. Zawierają także sporo witamin głównie witaminy C, B2, B3, oraz B5, a także związki potasu, fosforu, manganu, żelaza, siarki, krzemu, wapnia i glinu.
Oprócz tego grzyby zawierają wiele substancji o działaniu leczniczym. Do najważniejszych należy zaliczyć wielocukry, glikoproteiny oraz inhibitory enzymów. W dużej mierze są one odpowiedzialne za immunostymulujące oraz przeciwnowotworowe właściwości zawierających je grzybów. Wiele badań dowodzi, że mogą one wykazywać silne właściwości wzmacniające, przeciwwirusowe (łącznie z HIV), przeciwnowotworowe. Dodatkowo działają przeciwpasożytniczo, grzybobójczo i bakteriobójczo oraz przeciwzapalnie. Wpływają regulująco na gospodarkę cukrów i lipidów we krwi.
Grzyby chińskie – rodzaje
Reishi
Grzyby Reishi (Ganoderma lucidum) znane są również pod różnymi nazwami. W Japoni – mannentake, w Chinach – Ling zhi, w Polsce jako lakownica lśniąca. Smak Reishi jest słodki, czasami lekko gorzki. Wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Grzyby te mają korzystny wpływ na serce, płuca oraz wątrobę, wzmacniają nerki i zwalczają kaszel. Działają pozytywnie na strukturę włosów.
Shiitake
Unikatowe właściwości tego grzyba umożliwiają odzyskanie sił i witalności organizmu, wzmacniają system odpornościowy. Udowodniono jego działanie lecznicze w przypadku takich chorób jak: nowotwory, choroby serca, nadciśnienia, otyłości. Shiitake ma korzystne działanie w przypadku kamicy woreczka żółciowego, wrzodów, zaparć. Ma silne działanie antybakteryjne. Według badań laboratoryjnych, Shiitake zapobiega rozmnażaniu się w tkankach wirusa HIV. Grzyb ten stosowany jest w cukrzycy jako środek obniżający poziom cukru.
Maitake
Grzyby Maitake, w Polsce znane jako żagwica listkowata, są łagodne w smaku. Grzyb ten skutecznie reguluje ciśnienie krwi, a także poziom cukrów i lipidów we krwi. Coraz częściej naukowcy przekonują, że pomaga on także w walce z otyłością. Podobnie jak wiele grzybów leczniczych stosowany jest również w leczeniu raka, również w leczeniu AIDS.
Cordyceps
Kordyceps chiński (maczużnik chiński) to grzyb pochodzący z Tybetu i Nepalu. Dodaje energii, chroni serce, a ponadto może wspomóc leczenie niektórych postaci nowotworów. Wykazano, że polisacharydy oraz glukany wyizolowane z grzyba w warunkach laboratoryjnych zabijały komórki nowotworowe. Naukowcy sugerują także korzystne działanie substancji zawartych w kordycepsie na układ odpornościowy. Badania wykazały, że grzyb ten nasila działanie komórek NK (Natural Killers) odpowiedzialnych za niszczenie komórek nowotworowych.
Grzyby chińskie – zastosowanie
Lecznicze grzyby chińskie uznano za adaptogeny – leki roślinne, które zwalczają szkodliwe skutki stresu, wypływają na poprawę zdrowia i dobrego samopoczucia oraz zwiększają sprawność fizyczną. Większość z nich zwiększa zdolności obronne organizmu oraz jego zdolność do zapobiegania szkodliwym skutkom zewnętrznych i wewnętrznych czynników stresujących. Normalizują także pracę wielu układów organizmu, głównie poprzez ich działania na system neuro-endokrynologiczny.
Literatura:
A.Miller ,,Medyczne właściwości grzyba kordyceps” Nexus, vol.13, nr 3.
,,Reishi – nadzieja współczesnej medycyny.”. red. A. Kwieciński., wyd. Kwieciński 2004
Paul Pitchford, „Odżywianie dla zdrowia”, Galaktyka, Łódź, 2008
Znam i stosuje od 12 lat mieszankę w ynie Cordyceps schitake i reishi i to jest rewelacja na odporność po prostu mega petarda