Owoce figi – jak jeść? Wszystko o figach

16 18 20

Figi to jedna z popularniejszych bakalii. Składnik muesli i ciast, jak również samodzielna przekąska. Choć w sklepach zdecydowanie częściej można trafić na suszone figi, warto sięgnąć także po świeże owoce. Czym się różnią od suszonych fig i co z nich przygotować? O tym przeczytasz w kolejnych akapitach.

Charakterystyka figi

Figa jest owocem figowca pospolitego – drzewa pochodzącego z rodziny morwowatych. Właściwie jest to owocostan, ponieważ miąższ figi to w rzeczywistości skupisko małych owoców. Figa ma gruszkowaty kształt, z zewnątrz ma brunatnofioletową barwę, zaś jej środek jest soczyście czerwony. Rośnie w ciepłych rejonach świata: w Afryce i w krajach śródziemnomorskich. Spotykana jest również w tropikalnych rejonach Azji, a także jako gatunek zawleczony w USA, Australii i Ekwadorze. 

Ile kalorii ma figa?

Na kaloryczność owoców figowca ma wpływ głównie zawartość cukrów. Świeże figi nie są bardzo kaloryczne. 100 g świeżych owoców figowca dostarcza około 60–70 kcal. W przypadku fig suszonych liczba kalorii jest znaczne większa, ponieważ takie owoce mają mniej wody. W 100 g suszonych fig znajduje się od 250 do 300 kcal. Wszystko zależy od stopnia wysuszenia owoców i – co za tym idzie – zawartości cukrów.

Wartości odżywcze (zarówno świeżych, jak i suszonych fig)

Podobnie jak w przypadku dostarczanych kalorii, świeże figi zawierają mniej składników odżywczych w 100 g niż suszone owoce. 

Składnik odżywczy 

Figi świeże

Figi suszone 

Energia

74 kcal 

250 kcal 

Wapń

35 mg

162 mg

Fosfor

14 mg 

67 mg

Żelazo

0,4 mg

2 mg

Magnez

17 mg

68 mg

Potas 

232 mg

680 mg

Błonnik

2,9 g

9.8 g

Witamina C

2 mg

1,2 mg

Witamina K

4,7 μg

15,6 μg 

Właściwości fig

Figi można jeść zarówno świeże, jak i suszone. Świeży owoc ma delikatnie słodki smak. Dobrze komponuje się z serami, wędlinami czy ciastem francuskim. Ponieważ świeże figi wyglądają bardzo efektownie, będą fantastyczną ozdobą ciast i deserów. Suszone figi nie wyglądają już tak pięknie, jednak ich smak zyskuje na wyrazistości – mogą być bardzo słodkie. Idealnie uzupełnią owsiankę lub jogurt jako składnik drugiego śniadania czy podwieczorku. 

Suszone figi można przechowywać przez długi czas, natomiast świeży owoc jest bardzo podatny na rozwój pleśni i szybko się psuje. Wynika to między innymi z dużej zawartości wody w świeżych owocach fig. Stanowi ona 80% masy owocu. Figi suszone zawierają jej zdecydowanie mniej – około 30 % masy. 

Suszone figi są bogate w błonnik, wapń i magnez, natomiast świeże figi mają niższy indeks glikemiczny. Suszone owoce nie są polecane osobom chorym na cukrzycę, właśnie ze względu na wysoką zawartość cukrów. 

Przepisy

Sałatka z fetą i figami

Składniki:

  • świeże figi – 2 sztuki,
  • ser feta – 100 g,
  • roszponka lub inna sałata – 1 garść,
  • oliwki czarne – 2 łyżki,
  • cebula czerwona – 30 g,
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka (opcjonalnie),
  • sok z cytryny – 2 łyżki,
  • zioła prowansalskie – szczypta, do smaku.

Pokrój cebulę w ćwierćplasterki i skrop sokiem z cytryny. Następnie pokrój ser feta, oliwki i figi. Układaj je kolejno na leżącej na talerzu sałacie. Na sam koniec połóż namoczoną w soku cebulę, posyp ziołami i polej oliwą z oliwek. Gotową sałatkę możesz zjeść z chlebem. 

rozwiń
Figi pieczone z serem kozim

Składniki (na 4 porcje):

  • świeże figi – 8 sztuk,
  • ser kozi pleśniowy – 8 plasterków,
  • rozmaryn – gałązka,
  • orzeszki piniowe – 2 łyżki,
  • ocet balsamiczny. 

Piekarnik rozgrzej do 180⁰C. Umyte figi natnij na krzyż (uważaj, żeby nie przeciąć ich całkiem). Włóż do każdej figi plasterek sera i kilka listków rozmarynu. Ułóż nadziane figi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Obsyp je orzeszkami i wstaw do pieca na 15 minut. Gotową porcję skrop octem balsamicznym. 

rozwiń
Nocna owsianka tropikalna

Składniki:

  • płatki owsiane – 30 g (około 3 łyżek),
  • wiórki kokosowe – 12 g ( 2 łyżki),
  • figi suszone – 30 g,
  • mleko migdałowe – 250 ml,
  • mango – 50 g (może być mrożone).

Wszystkie składniki umieść w jednym naczyniu i zalej mlekiem migdałowym. Wstaw na noc do lodówki, żeby płatki napęczniały. 

rozwiń
Blok bakaliowy

Składniki:

  • daktyle suszone – 50 g,
  • figi suszone – 50 g,
  • orzeszki ziemne – 100 g,
  • mak – 2 łyżki.

Namocz figi i daktyle w gorącej wodzie, aż będą miękkie. Zblenduj je na gładką masę z posiekanymi orzeszkami. Na koniec dodaj nasiona maku i wymieszaj. Gotową masę uformuj za pomocą plastikowego pudełka wyłożonego folią spożywczą. Wstaw masę do lodówki. Przed podaniem pokrój ją na małe batoniki.

rozwiń

Figi to produkty smaczne i bogate w składniki odżywcze. Świeże owoce wyglądają bardzo efektownie, ale są również dobrym dodatkiem do wytrawnych potraw. Suszone figi są łatwe w przechowywaniu i również stanowią smaczny dodatek do wielu dań. 

Literatura:

  1. www.nutritiondata.self.com

Sprawdź swoje zapotrzebowanie kaloryczne

Darmowy kalkulator online

Opublikowano ponad tydzień temu
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Paulina Żukowska
, Dyplomowany dietetyk z zawodu i pasji.

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone