Owoce figi – jak jeść? Wszystko o figach

16 18 20

Figi to jedna z popularniejszych bakalii. Składnik muesli i ciast, jak również samodzielna przekąska. Choć w sklepach zdecydowanie częściej można trafić na suszone figi, warto sięgnąć także po świeże owoce. Czym się różnią od suszonych fig i co z nich przygotować? O tym przeczytasz w kolejnych akapitach.

Charakterystyka figi

Figa jest owocem figowca pospolitego (Ficus carica) pochodzącego z Azji. Należy do rodziny morwowatych i może występować w dwóch odmianach – smyreńskiej i dalmatyńskiej. Właściwie jest to owocostan, ponieważ miąższ figi to w rzeczywistości skupisko małych owoców. Figa ma gruszkowaty kształt, z zewnątrz ma brunatnofioletową barwę, zaś jej środek jest soczyście czerwony. Rośnie w ciepłych rejonach świata: w Afryce i w krajach śródziemnomorskich. Spotykana jest również w tropikalnych rejonach Azji, a także jako gatunek zawleczony w USA, Australii i Ekwadorze. Na kontynencie europejskim drzewa figowe są uprawiane przede wszystkim w krajach śródziemnomorskich. W Polsce owoce figowca nie są zbytnio popularne. Najczęściej wykorzystuje się je w postaci suszonej jako dodatek do ciast, natomiast zastosowanie świeżych fig dla wielu osób pozostaje zagadką.

Ile kalorii ma figa?

Na kaloryczność owoców figowca ma wpływ głównie zawartość cukrów. Świeże figi nie są bardzo kaloryczne. 100 g świeżych owoców figowca dostarcza około 60–70 kcal. W przypadku fig suszonych liczba kalorii jest znaczne większa, ponieważ takie owoce mają mniej wody. W 100 g suszonych fig znajduje się od 250 do 300 kcal. Wszystko zależy od stopnia wysuszenia owoców i – co za tym idzie – zawartości cukrów.

Wartości odżywcze (zarówno świeżych, jak i suszonych fig)

Figi zarówno świeże, jak i suszone są źródłem wielu składników odżywczych, witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Suszone owoce dostarczają 250 kcal w 100 g, natomiast świeże ponad trzykrotnie mniej (74 kcal w 100 g). Niezależnie od formy figi zawierają przede wszystkim cukry (zwłaszcza glukozę i fruktozę), błonnik, pektyny, a także witaminy z grupy B, A, K, C, kwas foliowy, potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo. Warto zaznaczyć, że suszone figi składają się nawet w ponad 70 % z cukrów, dostarczają w 100 g prawie tyle samo wapnia co szklanka mleka i zawierają najwięcej błonnika wśród suszonych owoców.

Podobnie jak w przypadku dostarczanych kalorii, świeże figi zawierają mniej składników odżywczych w 100 g niż suszone owoce. 

Składnik odżywczy 

Figi świeże

Figi suszone 

Energia

74 kcal 

250 kcal 

Wapń

35 mg

162 mg

Fosfor

14 mg 

67 mg

Żelazo

0,4 mg

2 mg

Magnez

17 mg

68 mg

Potas 

232 mg

680 mg

Błonnik

2,9 g

9.8 g

Witamina C

2 mg

1,2 mg

Witamina K

4,7 μg

15,6 μg 

Właściwości fig

Figi można jeść zarówno świeże, jak i suszone. Świeży owoc ma delikatnie słodki smak. Dobrze komponuje się z serami, wędlinami czy ciastem francuskim. Ponieważ świeże figi wyglądają bardzo efektownie, będą fantastyczną ozdobą ciast i deserów. Suszone figi nie wyglądają już tak pięknie, jednak ich smak zyskuje na wyrazistości – mogą być bardzo słodkie. Idealnie uzupełnią owsiankę lub jogurt jako składnik drugiego śniadania czy podwieczorku. 

Suszone figi można przechowywać przez długi czas, natomiast świeży owoc jest bardzo podatny na rozwój pleśni i szybko się psuje. Wynika to między innymi z dużej zawartości wody w świeżych owocach fig. Stanowi ona 80% masy owocu. Figi suszone zawierają jej zdecydowanie mniej – około 30 % masy. 

Suszone figi są bogate w błonnik, wapń i magnez, natomiast świeże figi mają niższy indeks glikemiczny. 

Owoce figowca mają pozytywny wpływ na organizm. Oto najczęściej wymieniane w literaturze korzyści płynące z włączenia fig do swojego jadłospisu:

  • wzmacniają kości i zęby, polecane w profilaktyce osteoporozy oraz w okresie menopauzy,
  • zapobiegają chorobom dziąseł,
  • wpływają pozytywnie na wzrok i wygląd skóry,
  • wzmacniają odporność,
  • pomagają zwalczać stres i bezsenność,
  • poprawiają pamięć i koncentrację,
  • wpływają na utrzymanie odpowiedniej gospodarki wodno-mineralnej,
  • wzmacniają układ krwionośny, zalecane w walce z nadciśnieniem,
  • obniżają poziom cholesterolu we krwi,
  • wspomagają pracę wątroby,
  • regulują pracę jelit, przeciwdziałają zaparciom,
  • wykazują działanie antybakteryjne i przeciwzapalne,
  • działają alkalizująco na organizm (odkwaszają),
  • biorą udział w wygaszaniu wolnych rodników,
  • obniżają ryzyko powstawania nowotworów,
  • opóźniają procesy starzenia się.
Ważne

Ze względu na wysoką zawartość cukrów prostych figi nie są polecane cukrzykom!

Dodatkowo, w związku z zawartością tyraminy nie zaleca się ich osobom cierpiącym na migreny, gdyż związek ten wywołuje bóle głowy!

Jak jeść figę

Figę możemy spożywać w postaci świeżej lub suszonej. Nie obiera się jej ze skórki. Wystarczy ją umyć pod bieżącą wodą, przekroić na cztery części, rozchylić i zajadać miąższ łyżeczką lub widelcem. Skórkę można zostawić (według upodobań). Jeśli potrzebujemy błyskawicznego zastrzyku energii, warto sięgnąć po suszone owoce, które będą wartościową przekąską.

Przepisy

Świeże owoce figi są wykorzystywane do przygotowywania dżemów, marmolad, konfitur, galaretek i innych przetworów. Świetnie komponują się w bardziej lub mniej skomplikowanych deserach, np. ciastach czy koktajlach. Pasują także do sałatek, serów białych, żółtych i pleśniowych, wędlin, pieczonego mięsa. Z kolei suszone owoce dodawane są przeważnie do owsianki, ciast i ciasteczek, budyniu, herbaty, kompotu, wina, nalewki. Warto również spróbować syropu z fig!

Podsumowując, figi stanowią bogactwo składników mineralnych, odżywczych i witamin dla organizmu. Posiadają tyle pozytywnych właściwości, że szkoda byłoby ich nie włączyć do swojego jadłospisu, zwłaszcza że pasują zarówno do słodkich, jak i słonych dań.

Sałatka z fetą i figami

Składniki:

  • świeże figi – 2 sztuki,
  • ser feta – 100 g,
  • roszponka lub inna sałata – 1 garść,
  • oliwki czarne – 2 łyżki,
  • cebula czerwona – 30 g,
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka (opcjonalnie),
  • sok z cytryny – 2 łyżki,
  • zioła prowansalskie – szczypta, do smaku.

Pokrój cebulę w ćwierćplasterki i skrop sokiem z cytryny. Następnie pokrój ser feta, oliwki i figi. Układaj je kolejno na leżącej na talerzu sałacie. Na sam koniec połóż namoczoną w soku cebulę, posyp ziołami i polej oliwą z oliwek. Gotową sałatkę możesz zjeść z chlebem. 

rozwiń
Figi pieczone z serem kozim

Składniki (na 4 porcje):

  • świeże figi – 8 sztuk,
  • ser kozi pleśniowy – 8 plasterków,
  • rozmaryn – gałązka,
  • orzeszki piniowe – 2 łyżki,
  • ocet balsamiczny. 

Piekarnik rozgrzej do 180⁰C. Umyte figi natnij na krzyż (uważaj, żeby nie przeciąć ich całkiem). Włóż do każdej figi plasterek sera i kilka listków rozmarynu. Ułóż nadziane figi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Obsyp je orzeszkami i wstaw do pieca na 15 minut. Gotową porcję skrop octem balsamicznym. 

rozwiń
Nocna owsianka tropikalna

Składniki:

  • płatki owsiane – 30 g (około 3 łyżek),
  • wiórki kokosowe – 12 g ( 2 łyżki),
  • figi suszone – 30 g,
  • mleko migdałowe – 250 ml,
  • mango – 50 g (może być mrożone).

Wszystkie składniki umieść w jednym naczyniu i zalej mlekiem migdałowym. Wstaw na noc do lodówki, żeby płatki napęczniały. 

rozwiń
Blok bakaliowy

Składniki:

  • daktyle suszone – 50 g,
  • figi suszone – 50 g,
  • orzeszki ziemne – 100 g,
  • mak – 2 łyżki.

Namocz figi i daktyle w gorącej wodzie, aż będą miękkie. Zblenduj je na gładką masę z posiekanymi orzeszkami. Na koniec dodaj nasiona maku i wymieszaj. Gotową masę uformuj za pomocą plastikowego pudełka wyłożonego folią spożywczą. Wstaw masę do lodówki. Przed podaniem pokrój ją na małe batoniki.

rozwiń

Figi to produkty smaczne i bogate w składniki odżywcze. Świeże owoce wyglądają bardzo efektownie, ale są również dobrym dodatkiem do wytrawnych potraw. Suszone figi są łatwe w przechowywaniu i również stanowią smaczny dodatek do wielu dań. 

Literatura:

  1. www.nutritiondata.self.com
  2. Drużyńska B. i in., 2016. Wybrane składniki bioaktywne i właściwości przeciwrodnikowe owoców żurawiny i fig suszonych. Bromat.Chem.Toksykol., LIX, 3, 272-275
  3. Kaczmarczuk R.,2013. Figowce użyteczne i dekoracyjne. Wszechświat, t. 114, 1-3
  4. Ukleja-Sokołowska N., Gawrońska-Ukleja E., Tykwińska M., Bartuzi Z., 2014. Alergia na owoce egzotyczne. Alergia Astma Immunologia 19, 1: 16-20

Kup dietę online – od dietetyka
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Paulina Żukowska
, Dyplomowany dietetyk z zawodu i pasji.

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone