Syrop figowy – właściwości. Syrop figowy na zaparcia

🕣 2 min czytania

Zaparcia stanowią istotny problem, z którym boryka się wiele osób. Jak się okazuje dyskomfort związany z niewłaściwym wypróżnianiem coraz częściej dotyka nie tylko osoby starsze, ale również młodzież. Najczęstsza przyczyna zaparć leży po stronie błędnie prowadzonej diety codziennej, siedzącego trybu życia, jak i niewystarczającej aktywności fizycznej. Jeżeli problem jest Ci bliski, idealnym rozwiązaniem może okazać się syrop z suszonych fig. 

Syrop figowy

Naturalny syrop figowy otrzymywany jest z suszonych owoców drzewa figowego, charakteryzuje się głębokim, intensywnym owocowym smakiem. Z uwagi na naturalną słodycz stanowi idealny dodatek do deserów, sałatek czy jogurtów. Wiele osób konsumuje go również samodzielnie w niewielkich, odmierzonych porcjach. 

Proces produkcji, bez względu na to czy odbywa się w warunkach domowych czy przemysłowych, nie wpływa w sposób znaczący na wartość odżywczą syropu. Figi będące głównym (prócz wody często jedynym) składnikiem produktu stanowią bogactwo pierwiastków takich jak magnez, wapń, żelazo oraz błonnik pokarmowy. Warto wiedzieć, że wartość odżywcza wzrasta wraz z postępującym procesem suszenia. W 100g suszonych owoców wykorzystywanych do produkcji syropu znajduje się: 

  • 9.8 g błonnika (co stanowi blisko 39% dobowego zapotrzebowania)
  • 162 mg wapnia (co stanowi blisko 16% dobowego zapotrzebowania)
  • 2 mg żelaza (co stanowi blisko 11% dobowego zapotrzebowania)
  • 68 mg magnezu (co stanowi blisko 17% dobowego zapotrzebowania)

Syrop figowy – właściwości

Dostępne badania kliniczne zdają się potwierdzać terapeutyczne właściwości syropu figowego. Jak się okazuje, konsumowany regularnie wpływa pozytywnie na funkcjonowanie pracy układu sercowo-naczyniowego, wspomaga stabilizację gospodarki lipidowej ustroju, działa moczopędnie i reguluje pracę przewodu pokarmowego niwelując zaparcia.  

Syrop figowy na zaparcia

Figi, a co za tym idzie syrop powstały na ich bazie już od czasów starożytnych był stosowany jako naturalny środek przeczyszczający, regulujący pracę przewodu pokarmowego. Właściwości te zdają się również potwierdzać badania naukowe. Jedno z nich (przeprowadzone w Chonbuk National University Hospital) badało wpływ właściwości owoców na występowanie zaparć o charakterze przewlekłym. U osób otrzymujących figi w formie przecieru, w porównaniu do grupy placebo, odnotowano skrócenie czasu od przyjęcia posiłku do jego wydalenia o niemal połowę. Świadczy to o znacznej poprawie perystaltyki jelit. Naukowcy są zdania, że za właściwości przeczyszczające odpowiada wysoka koncentracja błonnika pokarmowego. 

Literatura:

  1. Oh H.G., Lee H.Y., Seo M.Y., et al.: Effects of Ficus carica paste on constipation induced by a high-protein feed and movement restriction in beagles. Lab Anim Res. 2011;27(4):275-81.
  2. Peterson J..M, Montgomery S., Haddad E., Kearney L., Tonstad S.: Effect of consumption of dried California mission figs on lipid concentrations. Ann Nutr Metab. 2011;58(3):232-8.
  3. Alshaeri H.K., Natto Z.S., Tonstad S., Haddad E., Jaceldo-Siegl K.: Effect of dried California Mission figs on mineral status and food replacement. Public Health Nutr. 2015 Apr;18(6):1135-40
  4. Essa M.M., Subash S., Akbar M., Al-Adawi S., Guillemin G.J.: Long-term dietary supplementation of pomegranates, figs and dates alleviate neuroinflammation in a transgenic mouse model of Alzheimer’s disease. PLoS One. 2015;10(3):e0120964. Published 2015 Mar 25. doi:10.1371/journal.pone.0120964
  5. Hyang-Im Baek M.S. et. al.: Randomized, double-blind, placebo-controlled trial of Ficus carica paste for the management of functional constipation. Asia Pac J Clin Nutr 2016;25(3):487-496.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
dietetyk kliniczny Tomasz Chudziński , Dyplomowany dietetyk. Członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki, ekspert żywieniowy programu „Smaczny temat”. Współzałożyciel poradni dietetycznej "Medycyna żywienia".
Dodaj do ulubionych