Opinie
Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Chcesz być na bieżąco?
Zaparcia stanowią istotny problem, z którym boryka się wiele osób. Jak się okazuje dyskomfort związany z niewłaściwym wypróżnianiem coraz częściej dotyka nie tylko osoby starsze, ale również młodzież. Najczęstsza przyczyna zaparć leży po stronie błędnie prowadzonej diety codziennej, siedzącego trybu życia, jak i niewystarczającej aktywności fizycznej. Jeżeli problem jest Ci bliski, idealnym rozwiązaniem może okazać się syrop z suszonych fig.
Naturalny syrop figowy otrzymywany jest z suszonych owoców drzewa figowego, charakteryzuje się głębokim, intensywnym owocowym smakiem. Z uwagi na naturalną słodycz stanowi idealny dodatek do deserów, sałatek czy jogurtów. Wiele osób konsumuje go również samodzielnie w niewielkich, odmierzonych porcjach.
Proces produkcji, bez względu na to czy odbywa się w warunkach domowych czy przemysłowych, nie wpływa w sposób znaczący na wartość odżywczą syropu. Figi będące głównym (prócz wody często jedynym) składnikiem produktu stanowią bogactwo pierwiastków takich jak magnez, wapń, żelazo oraz błonnik pokarmowy. Warto wiedzieć, że wartość odżywcza wzrasta wraz z postępującym procesem suszenia. W 100g suszonych owoców wykorzystywanych do produkcji syropu znajduje się:
Dostępne badania kliniczne zdają się potwierdzać terapeutyczne właściwości syropu figowego. Jak się okazuje, konsumowany regularnie wpływa pozytywnie na funkcjonowanie pracy układu sercowo-naczyniowego, wspomaga stabilizację gospodarki lipidowej ustroju, działa moczopędnie i reguluje pracę przewodu pokarmowego niwelując zaparcia.
Figi, a co za tym idzie syrop powstały na ich bazie już od czasów starożytnych był stosowany jako naturalny środek przeczyszczający, regulujący pracę przewodu pokarmowego. Właściwości te zdają się również potwierdzać badania naukowe. Jedno z nich (przeprowadzone w Chonbuk National University Hospital) badało wpływ właściwości owoców na występowanie zaparć o charakterze przewlekłym. U osób otrzymujących figi w formie przecieru, w porównaniu do grupy placebo, odnotowano skrócenie czasu od przyjęcia posiłku do jego wydalenia o niemal połowę. Świadczy to o znacznej poprawie perystaltyki jelit. Naukowcy są zdania, że za właściwości przeczyszczające odpowiada wysoka koncentracja błonnika pokarmowego.
Literatura:
Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Bądź na bieżąco, nie przegap okazji bycia zdrowym!