Nowe badania na temat wpływu glutenu na zdrowie
Dieta bezglutenowa już dawno wyszła poza kręgi osób z nietolerancja tego białka. Wiele osób przechodziło na nią z powodu wielu negatywnych skutków zdrowotnych, jakie były przypisywane spożyciu glutenu. M.in. to właśnie gluten miał być przyczyną zwiększonego ryzyka choroby niedokrwiennej serca. Najnowsze badania przeczą temu twierdzeniu.
Gluten nie taki zły
Gluten jest białkiem występującym w zbożach. Osoby z celiakią, nietolerancją glutenu czy innymi chorobami glutenozależnymi muszą całkowicie wyeliminować to białko ze swojej diety. Jednak dieta bezglutenowa stała się niezwykle modna także wśród osób bez przeciwwskazań żywieniowych do jego spożycia. To spowodowało narastanie coraz większej ilości mitów, które wskazywały na negatywne skutki spożycia glutenu dla zdrowia także osób zdrowych.
Grupa naukowców z Uniwersytetu w Columbii i Bostonie obserwowała długotrwały skutek spożycia glutenu na ryzyko choroby niedokrwiennej serca. Grupa badanych wynosiła ponad 100 tysięcy osób. Naukowcy na przestrzeni 25 lat badali wpływ spożycia glutenu na stan zdrowia pacjentów. Wnioski z przeprowadzonych kwestionariuszy żywieniowych wskazują na brak powiązania pomiędzy spożyciem glutenu a choroba niedokrwienną serca.
Osoby, które bez przeciwwskazań zdrowotnych decydowały się na dietę bezglutenową, ze swojej diety wykluczały między innymi pełnoziarniste pieczywo, które posiada wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych. Nieodpowiednio zbilansowana dieta bezglutenowa może przynieść więcej złego niż dobrego, dlatego osoby zdrowe, nie powinny rezygnować z jego spożycia.
Literatura:
Źródło: http://www.bmj.com/content/357/bmj.j1892