bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Nowe badania na temat wpływu glutenu na zdrowie

Nowe badania na temat wpływu glutenu na zdrowie

gluten i jego wpływ na zdrowie
🕣 < 1 min czytania

Dieta bezglutenowa już dawno wyszła poza kręgi osób z nietolerancja tego białka. Wiele osób przechodziło na nią z powodu wielu negatywnych skutków zdrowotnych, jakie były przypisywane spożyciu glutenu. M.in. to właśnie gluten miał być przyczyną zwiększonego ryzyka choroby niedokrwiennej serca. Najnowsze badania przeczą temu twierdzeniu.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Gluten nie taki zły

Gluten nie taki zły

Gluten jest białkiem występującym w zbożach. Osoby z celiakią, nietolerancją glutenu czy innymi chorobami glutenozależnymi muszą całkowicie wyeliminować to białko ze swojej diety. Jednak dieta bezglutenowa stała się niezwykle modna także wśród osób bez przeciwwskazań żywieniowych do jego spożycia. To spowodowało narastanie coraz większej ilości mitów, które wskazywały na negatywne skutki spożycia glutenu dla zdrowia także osób zdrowych.

Grupa naukowców z Uniwersytetu w Columbii i Bostonie obserwowała długotrwały skutek spożycia glutenu na ryzyko choroby niedokrwiennej serca. Grupa badanych wynosiła ponad 100 tysięcy osób. Naukowcy na przestrzeni 25 lat badali wpływ spożycia glutenu na stan zdrowia pacjentów. Wnioski z przeprowadzonych kwestionariuszy żywieniowych wskazują na brak powiązania pomiędzy spożyciem glutenu a choroba niedokrwienną serca.

Osoby, które bez przeciwwskazań zdrowotnych decydowały się na dietę bezglutenową, ze swojej diety wykluczały między innymi pełnoziarniste pieczywo, które posiada wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych. Nieodpowiednio zbilansowana dieta bezglutenowa może przynieść więcej złego niż dobrego, dlatego osoby zdrowe, nie powinny rezygnować z jego spożycia.  

Literatura:

Źródło: http://www.bmj.com/content/357/bmj.j1892
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
1/5 - (1 głosów)
Autor artykułu:
BonaVita
BonaVita ,
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Odżywianie

    Dieta bezglutenowa
    Produkty zbożowe

    Właściwości czarnego ryżu. Jak gotować czarny ryż?

    Płatki ryżowe – właściwości, przepisy. Jak gotować płatki ryżowe?

    mleko gryczane właściwości

    7 zdrowotnych właściwości mleka gryczanego

    mleko jaglane właściwości
    2

    7 zdrowotnych właściwości mleka jaglanego

    mąka z tapioki

    Mąka z tapioki – właściwości, zastosowanie i przepisy

    dieta gaps zasady jadłospis

    Dieta GAPS – zasady, przepisy, efekty

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.