Dieta na wiosnę – od czego zacząć?
Aktualizacja: 30 maja, 2018
Wiosna zbliża się do nas wielkimi krokami. Dni są coraz dłuższe i coraz cieplejsze. Z chęcią zrobilibyśmy coś więcej… ale opóźnia nas zimowe zmęczenie. Czujemy się ciężko i nadal trudno wstać rano z łózka. Zacznijmy od zmiany diety!
Dieta na wiosnę
Każda pora roku rządzi się swoimi prawami, a także każda z nich wpływa na naszą dietę. Głównie z powodu dostępności sezonowych warzyw, ale również z powodu długości dnia i temperatury na zewnątrz. Z tego powodu wiosną musimy zadbać o dietę i pomóc naszemu organizmowi skutecznie wybudzić się z zimowego snu.
- Jedz 5 posiłków dziennie, rozpoczynając od pożywnego śniadania. W ten sposób przyspieszymy swój metabolizm i zadbamy o prawidłową przemianę materii.
- Wyeliminuj przekąski i cukier, a także uważaj na ilość spożywanej soli.
- Pij dużą ilość wody – najlepiej zacznij dzień od szklanki wody z cytryną.
- Zacznij się ruszać – rozpocznij regularną aktywność fizyczną.
- W komponowaniu swoich posiłków nie zapominaj o owocach i warzywach, których będzie coraz więcej dostępnych, a także nabiału i chudego mięsa. Wyeliminuj tłuste i przetworzone produkty, które zimą miały zastąpić Ci świeże warzywa i inne niedostępne wówczas produkty.
Głównym celem wiosennej diety jest oczyszczenie organizmu i uzupełnienie wszystkich niedoborów witaminowych i składników mineralnych, których nabawiliśmy się wiosną. Dzięki tym paru zmianom zyskasz dużą dawkę energii, którą będziesz mógł spożytkować w czasie długich i ciepłych dni.