Opinie

  1. Celiakia to niebezpieczna choroba w dzisiejszych czasach. Dobrze jednak że powstają artykuły takie jak ten. Warto mieć na uwadze wiele metod do wyboru i szczególnie zapoznać się z tematem przyswajalności.

  2. Naciąganie ciemnego luda …

  3. Jeżeli ktokolwiek myśli, że ma problem z glutenem, koniecznie powinien wykonać badania w kierunku celiakii! To naprawdę nie są żarty… Można się ostro przejechać na tak głupiej sprawie. Ja chorowałam przez praktycznie całe życie, aż do momentu, kiedy koleżanka mnie uświadomiła, że to może być poważny problem… Na początku myślałam, że problem przedstawiał się tak: “zjem za dużo glutenu = będę miała problem, zjem troszeczkę = nic się nie stanie”. I faktycznie, tak się dzieje kiedy jesteśmy wrażliwi na gluten. Gorzej jeżeli mamy celiakię. Wtedy każda nawet mikrodawka glutenu sprawia, że nasze jelita są dosłownie niszczone! Nasze kosmki jelitowe zanikają i przestajemy przyjmować substancje odżywcze z pożywienia. To prowadzi do niedoborów, które przekładają się później na suchą skórę, osteoporozę, anemie, niepłodność i mnóstwo innych okropnych chorób. Z tego co wiem najgorszą konsekwencją życia z nieleczoną celiakią są zmiany nowotworowe w jelicie cienkim, czyli wiadomo co… Warto zrobić sobie jeden szybki test naszego DNA na celiakię i wiedzieć, czy zagrażają nam prawdziwe, bardzo ciężkie konsekwencje… Chciałabym być “tylko” wrażliwa na gluten… Chętnie porozmawiam ze wszystkimi osobami borykającymi się lub zastanawiającymi się nad tym czy chorują na celiakię. Długo w tym siedzę i chętnie pomogę 🙂

    1. Hej, jakie badania zrobić na nietolerancję pokarmowa?

    2. Pani Magdo mam potwierdzoną niedawnymsprzed dwóch dni badaniem tj. testem food detective średnią nietolerancjęna gluten. Test robiłam sama wahamsię czy trzeba jeszcze potwerdzić wynik? Często cierpię ostatnio zwłaszcza na bóle głowy, JEstem osobą 50-letnią. Obawy nietolerancji w postaci jelita drażliwego nasilały siębądź cofały. Od dwóch lat staram się ograniczać białe pieczywo, czasem skuszę się na coś słodkiego (raz dwa razy w tygodniu batonik orkiszowy, proncesa lub najlepiej typu sprasowane owoce, bardzo rzadko drożdźówka). Już teraz wiem, że najsilniej nietolerujęwłąśnie drożdży, jaj. Dowiedziałąm się,że trochę z tyłu ale jest -mocniej zaznaczona- kukurydza (kiedyś bardzo lubiłam chrupki) owies (codzienna owsianka), pszenica, pszenica durum no i gluten.
      Jak żyć??? Bez jaj jak żyć????

    3. Ja mam czeste wzdecia ,czasami bole glowy problemy czeste z poszczegolnymi grupami miesni,pogrubione stawy dalsze palcow ,pekaja naczynka ,kaszka na ramionach lopatkach ostatnio plecach nogach ,ale zaczynalam na przedramionach ,mialam okres przez 5 miesiecy krwawienie z dziasel a jak nie to z nosa prawie codziennie ,a jak nie to hemorojdy ,zawroty glowy Reumatolog powiedzial starosc artroza ,Ginekolog hormony ,dermatolog fotostarzenie ,traumatolog przepracowanie ,ludzie zmiana pogody kolezanki menopauza Uwielbiam ciasteczka zbozowe ,owsiane ,Jak myslicie moze byc alergia na zboza ?

    4. Madziu prosze,powiedz gdzie sie robi to dna na celiake?

      1. Bardzo fajny i sensowny artykuł.
        Czy celiakię ma się od urodzenia, czy można nabawić się z wiekiem?
        Czy nietolerancja glutenu może mieć związek z chorobą Haszimoto?

        1. Tak, nietolernacja glutenu zazwyczaj jest przy hashimoto

    5. Ja mam 60 lat.Całe życie coś mi dolegało,głównie ból brzucha,biegunki,brak siły do życia.Owszem chodziłam do lekarza ale nikt nigdy nie zasugerował testów.Trzy lata temu wymusiłam skierowanie do gastroenterologa.Na początku też było różnie,miałam stosować dietę lekkostrawną,więc jadłam sobie bagietki idalej były lużne stolce… W końcu wysłano mnie na testy i wyszła celiakia. Jelito cienkie zniszczone całkiem,biopsja okropna.Staram się trzymać dietę ale chyba robię jakieś błędy.Mieszkam na wsi więc trudniej tu o produkty bezglutenowe.Został mi jeszcze rok pracy do emerytury i chciałabym dopracować jakoś. Czy z chorobą trzewną można starać się o zasiłek rehabilitacyjny albo grupę inwalidzką?A moż e jakieś wskazówki da dietetyk…Bardzo proszę!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *