Młoda kapusta z marchewką gotowana na mleku
Dziś propozycja na lekką, młodą kapustę z dużą ilością koperku i cebulki dymki. Dzięki obecności mleka kapusta ma delikatny, kremowy smak i nie wymaga już dodawania śmietany. Warto pamiętać że kapusta jest bogatym źródłem witaminy C, A, witamin z grupy B oraz fosforu, siarki, potasu, błonnika, a przy tym jest produktem niskokalorycznym, dlatego bez wyrzutów sumienia mogą ją zajadać osoby będące diecie. Najlepiej podawać ją z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem, ale równie dobrze smakuje z kromką świeżego pieczywa.
Kapusta młoda – 1 główka (około 1kg)
Marchew – 1 sztuka
Mleko 2% – 1/3 szklanki
Cebula – 1 sztuka
Cebulka dymka – 4 sztuki
Koper – 1/2 pęczka
Masło Extra – 1 łyżeczka
Mąka pszenna – 1 łyżeczka
Cytryna – 1 łyżka soku
Sól – do smaku
Pieprz czarny – do smaku
Ziele angielskie – 3 ziarenka
Liść laurowy – 2 sztuki
Sposób przygotowania:
Młodą kapustę obrać z wierzchnich, grubych liści, przeciąć na ćwiartki i poszatkować. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do garnka wlać 1/2 szklanki wody, dodać kapustę, marchew, ziele angielskie, liście laurowe, odrobinę soli i pieprzu, dusić pod przykryciem około 10 min.
W między czasie cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na maśle. Koperek i cebulkę dymkę posiekać.
Do kapusty wrzucić połowę koperku i cebulki dymki oraz zeszkloną cebulę, dolać mleko. Gotować bez przykrycia, często mieszając, kolejne 10 min. Pod koniec gotowania kapustę oprószyć mąką, dokładnie wymieszać. Zdjąć z palnika, dodać sok z cytryny, pozostałą część koperku i cebulki, doprawić solą i pieprzem.