Ciasto z komosą ryżową na spodzie z dodatkiem tahini
Ciasto na bazie komosy ryżowej to idealne rozwiązanie dla osób będących na diecie bezglutenowej, ale również dla wszystkich ceniących walory odżywcze tego pseudozboża. Komosa ryżowa, inaczej quinoa jest bogatym źródłem wartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz wielu witamin i składników mineralnych. Pestki dyni i słonecznika dostarczą nam z kolei witamin z grupy B, cynk, wapń, magnez oraz potas.
Spód:
Dynia 0,5 szklanki nasion
Słonecznik 0,5 szklanki nasion
Pasta sezamowa tahini 2 łyżki
Daktyle 6 sztuk
Mus truskawkowy do przełożenia:
Truskawki 200g
Miód 1 łyżeczka
Żelatyna 1 łyżeczka
Masa na wierzch ciasta:
Komosa ryżowa 100g
Siemię lniane 1 łyżka
Cukier waniliowy 1 łyżeczka
Miód 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Składniki na spód wrzucić do kielicha blendera, dolać 3 łyżki wody, zblendować.
Komosę ryżową ugotować według przepisu na opakowaniu z cukrem waniliowym. Kiedy lekko przestygnie dodać miód oraz siemię lniane. Całość krótko zblendować.
Truskawki umyć i oczyścić z szypułek. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odczekać kilka minut do jej napęcznienia. Truskawki zmiksować, między czasie dodać miód oraz żelatynę i dalej miksować, aż do uzyskania konsystencji musu.
Gotowe „ciasto” na spód przełożyć do formy, najlepiej szklanej (ciasto łatwiej odchodzi po schłodzeniu), ugnieść mocno łyżką lub dłonią. Na spód wyłożyć mus truskawkowy a następnie zmiksowaną komosę ryżową. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej całą noc.