Ciasto bez pieczenia z kaszą jaglaną i orzechowym spodem
Zapraszam na proste i szybkie w wykonaniu, ale bardzo odżywcze ciasto jaglane na orzechowym spodzie. Deser nie wymaga użycia piekarnika, wystarczy blender, lodówka i odrobina dobrych chęci. Składniki można modyfikować w zależności od tego co akurat posiadamy, zamiast nerkowców sprawdzą się również orzechy laskowe, nasiona dyni można zastąpić słonecznikiem, jeśli nie mamy kaszy jaglanej użyjmy zwykłej kaszy manny lub drobnej kaszy orkiszowej. Ciasto w każdym wariancie jest pyszne i wyjątkowo zdrowe.
Krem jaglany:
Kasza jaglana – 1 szklanka
Cukier waniliowy – 1 łyżka
Budyń w proszku – 1 łyżka
Spód:
Orzechy nerkowca – 110g
Pestki dyni – 30g
Daktyle – 25g
Masło orzechowe z wiórkami kokosowymi – 2 łyżki (lub Masło orzechowe 1 łyżka i Wiórki kokosowe 2 łyżki)
Ewentualnie:
Dowolny dżem (u mnie truskawkowy słodzony sokiem jabłkowym) – 3 łyżki
Sposób przygotowania:
Daktyle namoczyć w wodzie przez 15–30 min. Wszystkie składniki na spód wrzucić do kielicha blendera i zmiksować na niezbyt gładką masę, jeśli będzie zbyt sucha wlać odrobinę wody lub mleka. Masą wyłożyć formę (najlepiej uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia), ciasto nie wymaga pieczenia, można więc użyć plastikowego pudełka na żywność lub niewielki garnek. Na czas przygotowania warstwy jaglanej spód umieścić w lodówce.
Kaszę jaglaną przepłukać najpierw letnią a następnie wrzącą wodą i ugotować według przepisu na opakowaniu z dodatkiem cukru waniliowego. Kiedy kasza zacznie dochodzić wlać budyń rozpuszczony w ¼ szklanki wody, przemieszać energicznie kilka razy i odstawić na bok. Po 10 min kaszę zblendować na gładki krem, w razie potrzeby dolać wodę lub mleko.
Na schłodzony spód wyłożyć krem jaglany, wierzch wyrównać mokrą łyżką (krem nie będzie się do niej przyklejał). Ciasto można urozmaicić przekładając obie warstwy dowolnym, ulubionym dżemem, najlepiej domowym. Całość schłodzić w lodówce minimum 2 godziny, najlepiej całą noc.
Smacznego!