Ryba zapiekana w sosie pomidorowym
Znudziła Wam się ryba w tradycyjnej wersji ? Dorsz zapiekany w sosie pomidorowym będzie doskonałym urozmaiceniem. Jest to pożywna, lekka, pełnowartościowa potrawa, która smakuje zarówno dorosłym oraz dzieciom.
Dorsz – 2 filety (bez skóry)
Pomidory z puszki – 1 puszka
Koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
Czosnek – 1 ząbek
Cytryna – 1/2 sztuki
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Bazylia – 10 listków
Ser Mozzarella – 60 g (1/2 opakowania)
Sposób przygotowania
Dno naczynia żaroodpornego posmarować oliwą, wyłożyć płaty dorsza, a następnie posypać rybę pieprzem oraz szczyptą soli i skropić sokiem z cytryny. Piec około 20 minut w temperaturze 170 stopni. W międzyczasie przygotować sos. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, podsmażyć wyciśnięty przez praskę czosnek, a następnie dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz pieprz, szczyptę soli i oregano. Całość dokładnie wymieszać, lekko podgotować. Na upieczoną rybę wylać sos pomidorowy, wierzch posypać tartym serem Mozzarella. Zapiekać 10 -15 minut w temperaturze 170 stopni. Rybę podawać na gorąco, posypaną świeżymi listkami bazylii. Najlepiej smakuje z kaszą lub ryżem.
Smacznego !