Cebulka dymka

Kalorie: 30 kcal Białko: 1.4 kcal Tłuszcze: 0.4 kcal Węglowodany: 6.9 kcal

Cebulka dymka to rodzaj niewielkiej cebulki, z której nawet w warunkach domowych można wyhodować szczypiorek. W sklepach występuje najczęściej w pęczku razem z zielonym szczypiorkiem. To bardzo popularna roślina uprawiana w Polsce, szczególnie na działkach i w przydomowych ogródkach. Jest nieskomplikowana w uprawie, a do tego pojawia się już w marcu, więc stanowi ważne uzupełnienie witamin w codziennej diecie po zimie, kiedy nasza dieta jest uboższa o cenne witaminy pochodzące ze świeżych warzyw. Jej smak jest zdecydowanie bardziej delikatny niż w zwykłych odmianach cebuli. Dlatego spożywać ją można również na surowo.

Cebulka dymka – właściwości

Cebulka dymka zawiera wiele witamin. Są to przede wszystkim witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, który jest zalecany w codziennej diecie kobiet, szczególnie tych starających się albo będących już w ciąży. Oprócz tego wysoki poziom witaminy C wpływa na uszczelnianie naczyń krwionośnych. Kwas askorbinowy ma także bardzo pozytywny wpływ na układ immunologiczny, pobudzając go do walki z infekcją i zapobiegając pojawieniu się przeziębień. Jest to ważne szczególnie wczesną wiosną. Zawiera również witaminę E – „witaminę młodości”.

Warzywo to stanowi bogate źródło manganu, potasu, siarki, fosforu, wapnia i żelaza. Warto podawać ją dzieciom, ponieważ pobudza apetyt oraz ma właściwości bakterio- i grzybobójcze. Zawartość soli mineralnych poprawia kondycję i wizualny wygląd włosów, paznokci i skóry.

Dzięki swoim składnikom cebulka dymka przeciwdziała pojawieniu się zaparć, a także doskonale usuwa nadmiar wody z organizmu. Jest to cenna właściwość, przydatna szczególnie osobom w trakcie diety odchudzającej. Cebulka dymka jest produktem niskokalorycznym, ponieważ zawiera jedynie około 40 kcal w 100 g. Zawiera również 1,7 g błonnika w takiej samej porcji.

Cebulka dymka ma działanie dezynfekujące. Wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Spożywać ją mogą osoby chorujące na przypadłości układu moczowego, ponieważ działa moczopędnie.

Cebulka dymka zastosowanie

Cebulkę dymkę spożywać można na surowo, jako dodatek delikatnie zaostrzający smak kanapek czy twarogu. Jest popularnym składnikiem kuchni azjatyckiej, gdzie dodaje się ją do dań przygotowywanych w woku. Może być używana zarówno w potrawach mięsnych, jak i wegetariańskich. Niewielkie cebulki poddaje się procesowi marynowania, dzięki czemu zyskuje intrygujący smak. Najbardziej wskazane pod względem zdrowotnym jest jedzenie surowej cebuli.

Świeża cebulka dymka powinna być twarda, pozbawiona przebarwień, o jędrnej strukturze. Szczypior z niej wyrosły musi mieć jednolitą, ciemnozieloną barwę. Tego typu cebula nie jest przystosowana do jej długotrwałego przechowywania. Chociaż w warunkach domowych uprawiać ją można właściwie przez cały rok, najwięcej składników ma świeży produkt wyhodowany w sezonie, czyli pomiędzy marcem a sierpniem.

Przeczytaj także artykuł na temat szczypiorku!

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł