Mąka ziemniaczana
Mąka ziemniaczana to doskonała alternatywa dla zwykłej mąki, wytwarzanej z różnego rodzaju zbóż. Powstaje z ziemniaków o bardzo dużej zawartości skrobi, jest biała, ale w odróżnieniu od mąki pszennej, nie jest sypka. Mąka ziemniaczana nie zawiera glutenu, mogą ją więc bez obaw jeść osoby chore na celiakię. Możliwości jej zastosowania jest naprawdę sporo, z jej użyciem można tworzyć różnorodne i pełnowartościowe posiłki.
Mąka ziemniaczana – właściwości
Mąka ziemniaczana zawiera sporo błonnika i lekkostrawnych węglowodanów. Polecana jest osobom będącym na lekkostrawnej diecie, bowiem szybko rozkłada się w naszym organizmie. W swoim składzie zawiera witaminę C i witaminę B6, a także trochę składników mineralnych, przede wszystkim fosfor, wapń, potas, magnez i sód. Mąka ziemniaczana jest cennym źródłem wielu aminokwasów. Warto włączyć ją do zdrowej diety, a także wykorzystać ją w zupełnie niekulinarny sposób.
Właściwości mąki ziemniaczanej można wykorzystać nie tylko w kuchni, ale też w pielęgnacji ciała. Można ją stosować jako talk lub zasypkę, szczególnie w pielęgnacji noworodków. Jest ona całkowicie bezpieczna dla zdrowia, wolna od chemicznych substancji, łagodzi podrażnienia i utrzymuje skórę w suchości, zapobiega otarciom i podrażnieniom. Z mąki ziemniaczanej można zrobić krochmal, który po dolaniu do wanny napełnionej wodą stworzy odżywczą i łagodzącą kąpiel. Taka kąpiel jest idealna dla dzieci i dorosłych, którzy mają różnego rodzaju problemy skórne. Krochmal łagodzi podrażnienia, zmniejsza stany zapalne i koi zaognioną skórę. Przyspiesza także regenerację naskórka i działa zbawiennie na skórę osób cierpiących na łojotokowe zapalenie skóry.
Mąkę ziemniaczaną można wykorzystać jako suchy szampon. Wchłania ona tłustą wydzielinę, która pojawia się na niemytych włosach. Wystarczy wetrzeć odrobinę mąki ziemniaczanej w skórę głowy, a następnie bardzo dokładnie rozczesać całe włosy. To doskonały sposób na odświeżenie fryzury, jeśli nie masz czasu lub warunków na zwykłe umycie głowy.
Doskonałym pomysłem jest także wykorzystanie mąki ziemniaczanej do domowych maseczek, w których służy jako zagęszczacz. Dodanie mąki sprawi, że maseczka będzie miała bardziej zwartą konsystencję i nie spłynie z twarzy.
Mąka ziemniaczana – zastosowanie
Mąka ziemniaczana w kuchni świetnie sprawdzi się jako składnik sosów, zup czy gulaszów – służy w nich przede wszystkim jako zagęszczacz. Można ją też dodawać do placków ziemniaczanych, klusek śląskich i innych potraw na bazie surowych czy gotowanych ziemniaków. Mąkę ziemniaczaną można wykorzystać do bezglutenowych wypieków, jednak warto ją wtedy połączyć z inną bezglutenową mąką (np. ryżową lub kokosową). Sama mąka ziemniaczana może bowiem nie zapewnić ciastu odpowiednio zwartej konsystencji.
Aby mąka ziemniaczana nie straciła swoich właściwości, powinna być przechowywana w szczelnym i suchym pojemniku – bardzo źle znosi działanie wilgoci, wchłania ją i traci swoją pierwotną strukturę.