bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Borówka brusznica – właściwości, przepisy

Borówka brusznica – właściwości, przepisy

borówka brusznica właściwości zastosowanie
🕣 4 min czytania

Aktualizacja: 21 stycznia, 2025

W dobie tanich produktów typu fast food i gotowych dań, które wystarczy podgrzać, aby było gotowe do zjedzenia, warto czasem nieco zwolnić tempa i sięgnąć po produkty naturalne. Proste potrawy jedno- czy kilkuskładnikowe są często zdrowsze i równie smaczne, a ich przygotowanie wcale nie wymaga tak dużo czasu.

Owoce i warzywa są ważnym składnikiem naszej codziennej diety, gdyż stanowią bogate źródło składników mineralnych i witamin oraz węglowodanów. Ich główną zaletą jest niska kaloryczność, dlatego stanowią podstawowy składnik właściwie zbilansowanych diet redukcyjnych. Czasami dobrze znane jabłka czy gruszki warto zastąpić lub zestawić z rzadszym owocem w celu urozmaicenia menu.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Borówka brusznica
  • Borówka brusznica – właściwości
  • Borówka brusznica – przepisy

Borówka brusznica

Borówka brusznica należy do gatunku owoców leśnych. Występuje w umiarkowanym i chłodnym klimacie. W Polsce można ją spotkać w lasach iglastych. Posiada charakterystyczne czerwone owoce w kształcie okrągłych kuleczek. Wyglądem i smakiem przypomina żurawinę. Borówka brusznica jest produktem zielarskim – suszone liście stanowią składnik herbat ziołowych o działaniu moczopędnym, antyseptycznym i przeciwbiegunkowym. Reguluje również trawienie, dlatego bywa stosowana jako środek dietetyczny na odchudzanie.

Borówka brusznica – właściwości

Roślina ta jest przede wszystkim źródłem polifenoli – związków o działaniu przeciwutleniającym. Do tej grupy należą m.in. flawonoidy, które skuteczniej niż aspiryna zmniejszają agregację płytek krwi. Z tego względu zaleca się je w profilaktyce miażdżycy. Badania pokazują również, że spożycie produktów zawierających flawonoidy, w tym borówki brusznicy, zmniejsza ryzyko zachorowania na niedokrwienną chorobę serca oraz redukuje ryzyko śmiertelności z powodu chorób serca nawet 5-krotnie. Co więcej, polifenole zawarte m.in. w borówce hamują powstawanie wrzodów żołądka i dwunastnicy wywołane stresem, lekami bądź alkoholem.

Naukowcy zauważyli, że owoce jagodowe udowodnili wyższą aktywność przeciwutleniającą niż owoce cytrusowe. Wykazano również, że ekstrakty z borówki oraz innych owoców mają lepsze właściwości przeciwutleniające niż czyste fenole. Zdolność zmiatania wolnych rodników mają nie tylko świeże borówki, ale także przetwory owocowe, choć w mniejszym stopniu. Siła przeciwutleniaczy w takich dżemach zależy od udziału masy owoców w produkcie finalnym. Znacznie mniej właściwości przeciwutleniających mają owoce suszone. Z kolei zawartość związków polifenolowych w sokach uzależniona jest od procesu produkcyjnego. Najwięcej zawierają soki ze świeżych owoców. Natomiast soki klarowane tracą znaczną część aktywnych biologicznie antyoksydantów w procesie produkcji.

Borówka brusznica – jak inne owoce – jest cennym źródłem węglowodanów, w tym błonnika pokarmowego, który reguluje pracę układu trawiennego i zapobiega zaparciom. Błonnik zawarty w owocach chroni ściany jelita grubego przed zmianami polipowatymi oraz nowotworowymi. Ogranicza również wchłanianie tłuszczu w jelicie cienkim, co chroni nas przed nadwagą oraz innymi schorzeniami dietozależnymi, takimi jak: cukrzyca typu II, miażdżyca, nadciśnienie tętnicze czy choroby układu sercowo-naczyniowego.

Borówka brusznica – przepisy

Borówka brusznica może być wykorzystywana na kilka sposobów. Z suszonych owoców i liści można robić napary do picia lub wyciskać świeży sok, który następnie łączymy z sokiem z jabłek lub marchwi. Koneserom nieco mocniejszych napojów można polecić nalewkę. Wystarczy zalać 1 kg umytych owoców litrem spirytusu i zostawić na 4 tygodnie w ciepłym miejscu. Następnie do takiego półproduktu dolewamy syrop sporządzony z 1 litra wody i 0.5 kg cukru i zostawiamy w ciemnym i chłodnym miejscu na około 12 miesięcy.

Trunek, choć mocny, wykazuje działanie prozdrowotne. Zawarty w borówce brusznicy resweratrol ma właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne oraz przeciwnowotworowe. Obniża frakcję LDL-cholesterolu oraz agregację płytek krwi, co przeciwdziała zatorom w układzie krążenia. Taka nalewka pita od czasu do czasu w umiarkowanej ilości z pewnością nas rozgrzeje.

Jagody borówki nadają się również do przetworów. Można z nich przygotowywać dżemy. Lekko kwaskowy smak będzie ciekawym dodatkiem do słodkich deserów, lodów, galaretek, kisielu czy domowych ciast. Z powodzeniem może też zastąpić kupny dżem podawany na kanapkę.

Z kolei konfitury pasują do różnego rodzaju mięs i świetnie zastąpią tradycyjne sosy. Możemy je wykonać w kilku wersjach smakowych, np. z dodatkiem przypraw korzennych (cynamonu, goździków, wanilii, imbiru) lub owoców – gruszek czy jabłek. Wystarczy wrzucić owoce do wrzącego syropu (30 dag cukru na 0.5 litra wody) i dusić około 45 minut. Tak przygotowaną konfiturę wlewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem, a następnie czekamy aż słoiki wystygną.

W porównaniu do wielu gatunków owoców i warzyw borówka brusznica charakteryzuje się stosunkowo wysoką aktywnością antyoksydacyjną i może stanowić cenny element żywienia dietetycznego w profilaktyce wielu chorób wywoływanych przez stres oksydacyjny, m.in.: miażdżycy, zawału serca, udaru czy chorób nowotworowych.

Polifenole nie kumulują się w organizmie, dlatego należy pamiętać o codziennym dostarczaniu pewnej ich ilości z dietą. Warto urozmaicać menu o składniki typu owoce jagodowe, których niewielka porcja konsumowana regularnie dostarczy naszemu organizmowi potrzebnej ilości antyoksydantów i witamin. Korzystajmy zatem z dobrodziejstw natury – zwłaszcza w okresie letnim, gdy mamy dostęp do świeżych owoców, które są bogatym źródłem składników odżywczych.

Przepisy z wykorzystaniem borówki brusznicy*:

Przepis na dżem z borówki brusznicy z gruszkami i jabłkami

Składniki:

  • 1kg brusznic
  • po ½ kg jabłek i gruszek
  • łyżka soku z cytryny
  • szklanka wody
  • 3 łyżki pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 3 goździki

Przygotowanie: przebrane borówki umyć i odsączyć. Gruszki i jabłka po umyciu cienko obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki. Z cukru i wody przygotować syrop. Włożyć do niego gruszki, wlać sok z cytryny, po czym podgotować, aż owoce staną się prawie szkliste. Następnie dodać jabłka i borówki. Dogotować dżem na małym ogniu przez około 30 minut do uzyskania właściwej gęstości. Gdy borówki zaczną opadać na dno, zszumować pianę. Przed końcem gotowania dodać goździki i skórkę pomarańczową. Gorący dżem przekładać do wygotowanych słoików, zakręcać i odstawiać do góry dnem. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

rozwiń
Przepis na borówki z antonówką do mięs

Składniki:

  • 2 kg borówki brusznicy
  • 1 ½ jabłek antonówek
  • 1 kg cukru
  • szklanka wody

Przygotowanie: umyć owoce brusznicy i odsączyć na sicie. Umieścić w emaliowanym garnku i zalać gorącym syropem. Smażyć na bardzo wolnym ogniu, aż się nieco zeszklą. Tuż przed końcem smażenia wrzucić do nich obrane i pokrojone w kostkę antonówki (po usunięciu gniazd). Całość jeszcze chwilkę podsmażyć, nie dopuszczając do całkowitego rozgotowania owoców. Gorącą masę wkładać do słoików i pasteryzować około 7-10 minut, po czym szybko schłodzić. Przechowywać i ciemnym i chłodnym miejscu.

rozwiń
Przepis na konfiturę z borówki brusznicy

Składniki:

  • 1 kg owoców
  • ½ kg cukru
  • szklanka wody

Przygotowanie: przebrane i umyte owoce zalać na krótko wrzątkiem, a następnie odcedzić i włożyć na 1-2 minuty do lodowatej wody. Przygotować syrop i wrzącym zalać owoce ułożone w szerokim, emaliowanym garnku. Smażyć, aż zmiękną i nieco się zeszklą. Gorącą masę nałożyć do słoików i umieścić pod kocem.

rozwiń

Literatura:

  1. Witkowska A., Zujko M.A. Aktywność antyoksydacyjna owoców leśnych. Bromat. Chem. Toksykol. XLII, 2009, 3, str. 900-903.
  2. Szajdek A., Borowska J. Właściwości przeciwutleniające żywności pochodzenia roślinnego. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2004, 4 (41) S, 5-28.
  3. Gheribi E. Związki polifenolowe w owocach i warzywach. Medycyna Rodzinna 4/2011: 111-115.
  4. Kopeć A. i wsp. Prozdrowotne właściwości resweratrolu. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2011, 5 (78), 5-15.
  5. Przepis na nalewkę z borówki brusznicy: http://beszamel.se.pl/alkoholowe/nalewka-z-borowki-czerwonej-przepis-na-zdrowie,5078/
  6. Nowak Z.T. Zdrowie ze spiżarni. Przetwory, które leczą. Wydawnictwo Videograf. Chorzów, 2012.
  7. Barowicz T., Barowicz J. Konserwowanie i przechowywanie żywności. KDC. Warszawa, 2008.

*Nowak Z.T. Zdrowie ze spiżarki. Przepisy, które leczą. Wydawnictwo Videograf. Chorzów, 2012.

*Barowicz T., Barowicz J. Konserwowanie i przechowywanie żywności. KDC. Warszawa, 2008.

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Karolina Ruszkiewicz
Karolina Ruszkiewicz , Blogerka, pasjonatka zdrowego stylu życia.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
borówka amerykańska i jej wpływ na zdrowie

Borówka amerykańska – wpływ na…

Prozdrowotne właściwości owoców borówki znane są już od tysięcy lat. Główną rolę odgrywają tutaj naturalne barwniki, nadające owocom piękną barwę – antocyjany. Jaki jest ich wpływ na nasze zdrowie i… Czytaj dalej...
Owoce jagodowe, wpływ na zdrowie czym się różni jagoda od borówki amerykańskiej
owoce jagodowe

Owoce jagodowe i ich wpływ…

Owoce jagodowe – uwielbiane przez małych i dużych. Jakie korzyści zdrowotne może przynieść ich spożywanie? Czy zastanawiałeś się kiedyś, jaka jest różnica między jagodą a borówką amerykańską? Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > owoce jagodowe

    owoce jagodowe przetwory owocowe
    Koszyk świeżych, kolorowych warzyw.

    Na czym polega przetwórstwo owoców i warzyw?

    Cytrusy i liście na jasnym tle.
    1
    owoce

    Przetwory z pigwy – sok, nalewka, dżem, syrop. Pigwa do herbaty

    Jagody w misce, świeże owoce, zdrowa przekąska.

    Właściwości borówki amerykańskiej. Ma niewiele kalorii i niski indeks glikemiczny

    owoce jagodowe

    Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?

    przygotowywanie żywności

    Borówki. Najlepsze przepisy

    sok

    Sok z winogron. Właściwości i wartości odżywcze

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.