logo_bonavita_pl
Menu Close
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
Facebook
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
logo_bonavita_pl
Facebook
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Borówka brusznica – właściwości, przepisy

Borówka brusznica – właściwości, przepisy

borówka brusznica właściwości zastosowanie
🕣 4 min czytania

Aktualizacja: 21 stycznia, 2025

W dobie tanich produktów typu fast food i gotowych dań, które wystarczy podgrzać, aby było gotowe do zjedzenia, warto czasem nieco zwolnić tempa i sięgnąć po produkty naturalne. Proste potrawy jedno- czy kilkuskładnikowe są często zdrowsze i równie smaczne, a ich przygotowanie wcale nie wymaga tak dużo czasu.

Owoce i warzywa są ważnym składnikiem naszej codziennej diety, gdyż stanowią bogate źródło składników mineralnych i witamin oraz węglowodanów. Ich główną zaletą jest niska kaloryczność, dlatego stanowią podstawowy składnik właściwie zbilansowanych diet redukcyjnych. Czasami dobrze znane jabłka czy gruszki warto zastąpić lub zestawić z rzadszym owocem w celu urozmaicenia menu.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Borówka brusznica
  • Borówka brusznica – właściwości
  • Borówka brusznica – przepisy

Borówka brusznica

Borówka brusznica należy do gatunku owoców leśnych. Występuje w umiarkowanym i chłodnym klimacie. W Polsce można ją spotkać w lasach iglastych. Posiada charakterystyczne czerwone owoce w kształcie okrągłych kuleczek. Wyglądem i smakiem przypomina żurawinę. Borówka brusznica jest produktem zielarskim – suszone liście stanowią składnik herbat ziołowych o działaniu moczopędnym, antyseptycznym i przeciwbiegunkowym. Reguluje również trawienie, dlatego bywa stosowana jako środek dietetyczny na odchudzanie.

Borówka brusznica – właściwości

Roślina ta jest przede wszystkim źródłem polifenoli – związków o działaniu przeciwutleniającym. Do tej grupy należą m.in. flawonoidy, które skuteczniej niż aspiryna zmniejszają agregację płytek krwi. Z tego względu zaleca się je w profilaktyce miażdżycy. Badania pokazują również, że spożycie produktów zawierających flawonoidy, w tym borówki brusznicy, zmniejsza ryzyko zachorowania na niedokrwienną chorobę serca oraz redukuje ryzyko śmiertelności z powodu chorób serca nawet 5-krotnie. Co więcej, polifenole zawarte m.in. w borówce hamują powstawanie wrzodów żołądka i dwunastnicy wywołane stresem, lekami bądź alkoholem.

Naukowcy zauważyli, że owoce jagodowe udowodnili wyższą aktywność przeciwutleniającą niż owoce cytrusowe. Wykazano również, że ekstrakty z borówki oraz innych owoców mają lepsze właściwości przeciwutleniające niż czyste fenole. Zdolność zmiatania wolnych rodników mają nie tylko świeże borówki, ale także przetwory owocowe, choć w mniejszym stopniu. Siła przeciwutleniaczy w takich dżemach zależy od udziału masy owoców w produkcie finalnym. Znacznie mniej właściwości przeciwutleniających mają owoce suszone. Z kolei zawartość związków polifenolowych w sokach uzależniona jest od procesu produkcyjnego. Najwięcej zawierają soki ze świeżych owoców. Natomiast soki klarowane tracą znaczną część aktywnych biologicznie antyoksydantów w procesie produkcji.

Borówka brusznica – jak inne owoce – jest cennym źródłem węglowodanów, w tym błonnika pokarmowego, który reguluje pracę układu trawiennego i zapobiega zaparciom. Błonnik zawarty w owocach chroni ściany jelita grubego przed zmianami polipowatymi oraz nowotworowymi. Ogranicza również wchłanianie tłuszczu w jelicie cienkim, co chroni nas przed nadwagą oraz innymi schorzeniami dietozależnymi, takimi jak: cukrzyca typu II, miażdżyca, nadciśnienie tętnicze czy choroby układu sercowo-naczyniowego.

Borówka brusznica – przepisy

Borówka brusznica może być wykorzystywana na kilka sposobów. Z suszonych owoców i liści można robić napary do picia lub wyciskać świeży sok, który następnie łączymy z sokiem z jabłek lub marchwi. Koneserom nieco mocniejszych napojów można polecić nalewkę. Wystarczy zalać 1 kg umytych owoców litrem spirytusu i zostawić na 4 tygodnie w ciepłym miejscu. Następnie do takiego półproduktu dolewamy syrop sporządzony z 1 litra wody i 0.5 kg cukru i zostawiamy w ciemnym i chłodnym miejscu na około 12 miesięcy.

Trunek, choć mocny, wykazuje działanie prozdrowotne. Zawarty w borówce brusznicy resweratrol ma właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne oraz przeciwnowotworowe. Obniża frakcję LDL-cholesterolu oraz agregację płytek krwi, co przeciwdziała zatorom w układzie krążenia. Taka nalewka pita od czasu do czasu w umiarkowanej ilości z pewnością nas rozgrzeje.

Jagody borówki nadają się również do przetworów. Można z nich przygotowywać dżemy. Lekko kwaskowy smak będzie ciekawym dodatkiem do słodkich deserów, lodów, galaretek, kisielu czy domowych ciast. Z powodzeniem może też zastąpić kupny dżem podawany na kanapkę.

Z kolei konfitury pasują do różnego rodzaju mięs i świetnie zastąpią tradycyjne sosy. Możemy je wykonać w kilku wersjach smakowych, np. z dodatkiem przypraw korzennych (cynamonu, goździków, wanilii, imbiru) lub owoców – gruszek czy jabłek. Wystarczy wrzucić owoce do wrzącego syropu (30 dag cukru na 0.5 litra wody) i dusić około 45 minut. Tak przygotowaną konfiturę wlewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem, a następnie czekamy aż słoiki wystygną.

W porównaniu do wielu gatunków owoców i warzyw borówka brusznica charakteryzuje się stosunkowo wysoką aktywnością antyoksydacyjną i może stanowić cenny element żywienia dietetycznego w profilaktyce wielu chorób wywoływanych przez stres oksydacyjny, m.in.: miażdżycy, zawału serca, udaru czy chorób nowotworowych.

Polifenole nie kumulują się w organizmie, dlatego należy pamiętać o codziennym dostarczaniu pewnej ich ilości z dietą. Warto urozmaicać menu o składniki typu owoce jagodowe, których niewielka porcja konsumowana regularnie dostarczy naszemu organizmowi potrzebnej ilości antyoksydantów i witamin. Korzystajmy zatem z dobrodziejstw natury – zwłaszcza w okresie letnim, gdy mamy dostęp do świeżych owoców, które są bogatym źródłem składników odżywczych.

Przepisy z wykorzystaniem borówki brusznicy*:

Przepis na dżem z borówki brusznicy z gruszkami i jabłkami

Składniki:

  • 1kg brusznic
  • po ½ kg jabłek i gruszek
  • łyżka soku z cytryny
  • szklanka wody
  • 3 łyżki pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 3 goździki

Przygotowanie: przebrane borówki umyć i odsączyć. Gruszki i jabłka po umyciu cienko obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki. Z cukru i wody przygotować syrop. Włożyć do niego gruszki, wlać sok z cytryny, po czym podgotować, aż owoce staną się prawie szkliste. Następnie dodać jabłka i borówki. Dogotować dżem na małym ogniu przez około 30 minut do uzyskania właściwej gęstości. Gdy borówki zaczną opadać na dno, zszumować pianę. Przed końcem gotowania dodać goździki i skórkę pomarańczową. Gorący dżem przekładać do wygotowanych słoików, zakręcać i odstawiać do góry dnem. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

rozwiń
Przepis na borówki z antonówką do mięs

Składniki:

  • 2 kg borówki brusznicy
  • 1 ½ jabłek antonówek
  • 1 kg cukru
  • szklanka wody

Przygotowanie: umyć owoce brusznicy i odsączyć na sicie. Umieścić w emaliowanym garnku i zalać gorącym syropem. Smażyć na bardzo wolnym ogniu, aż się nieco zeszklą. Tuż przed końcem smażenia wrzucić do nich obrane i pokrojone w kostkę antonówki (po usunięciu gniazd). Całość jeszcze chwilkę podsmażyć, nie dopuszczając do całkowitego rozgotowania owoców. Gorącą masę wkładać do słoików i pasteryzować około 7-10 minut, po czym szybko schłodzić. Przechowywać i ciemnym i chłodnym miejscu.

rozwiń
Przepis na konfiturę z borówki brusznicy

Składniki:

  • 1 kg owoców
  • ½ kg cukru
  • szklanka wody

Przygotowanie: przebrane i umyte owoce zalać na krótko wrzątkiem, a następnie odcedzić i włożyć na 1-2 minuty do lodowatej wody. Przygotować syrop i wrzącym zalać owoce ułożone w szerokim, emaliowanym garnku. Smażyć, aż zmiękną i nieco się zeszklą. Gorącą masę nałożyć do słoików i umieścić pod kocem.

rozwiń

Literatura:

  1. Witkowska A., Zujko M.A. Aktywność antyoksydacyjna owoców leśnych. Bromat. Chem. Toksykol. XLII, 2009, 3, str. 900-903.
  2. Szajdek A., Borowska J. Właściwości przeciwutleniające żywności pochodzenia roślinnego. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2004, 4 (41) S, 5-28.
  3. Gheribi E. Związki polifenolowe w owocach i warzywach. Medycyna Rodzinna 4/2011: 111-115.
  4. Kopeć A. i wsp. Prozdrowotne właściwości resweratrolu. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2011, 5 (78), 5-15.
  5. Przepis na nalewkę z borówki brusznicy: http://beszamel.se.pl/alkoholowe/nalewka-z-borowki-czerwonej-przepis-na-zdrowie,5078/
  6. Nowak Z.T. Zdrowie ze spiżarni. Przetwory, które leczą. Wydawnictwo Videograf. Chorzów, 2012.
  7. Barowicz T., Barowicz J. Konserwowanie i przechowywanie żywności. KDC. Warszawa, 2008.

*Nowak Z.T. Zdrowie ze spiżarki. Przepisy, które leczą. Wydawnictwo Videograf. Chorzów, 2012.

*Barowicz T., Barowicz J. Konserwowanie i przechowywanie żywności. KDC. Warszawa, 2008.

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Karolina Ruszkiewicz
Karolina Ruszkiewicz , Blogerka, pasjonatka zdrowego stylu życia.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
borówka amerykańska i jej wpływ na zdrowie

Borówka amerykańska – wpływ na…

Prozdrowotne właściwości owoców borówki znane są już od tysięcy lat. Główną rolę odgrywają tutaj naturalne barwniki, nadające owocom piękną barwę – antocyjany. Jaki jest ich wpływ na nasze zdrowie i… Czytaj dalej...
Owoce jagodowe, wpływ na zdrowie czym się różni jagoda od borówki amerykańskiej
owoce jagodowe

Owoce jagodowe i ich wpływ…

Owoce jagodowe – uwielbiane przez małych i dużych. Jakie korzyści zdrowotne może przynieść ich spożywanie? Czy zastanawiałeś się kiedyś, jaka jest różnica między jagodą a borówką amerykańską? Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Wars kontra domowy prowiant – co wybrać na podróż koleją?
kawa rzemieślnicza
Palarnia kawy rzemieślniczej – klucz do idealnej filiżanki
Jak zrobić domową pizzę jak z włoskiej restauracji?
Dieta Low FODMAP IBS i SIBO
Dieta Low FODMAP pod lupą. Co trzeba o niej wiedzieć?
Dieta niemowlaka – co warto dodać, by wspierać jego rozwój i odporność?
Zrównoważone odżywianie w praktyce – co powinno znaleźć się na talerzu? (Artykuł sponsorowany)
Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > owoce jagodowe

    owoce jagodowe przetwory owocowe
    Koszyk świeżych, kolorowych warzyw.

    Na czym polega przetwórstwo owoców i warzyw?

    Cytrusy i liście na jasnym tle.
    1
    owoce

    Przetwory z pigwy – sok, nalewka, dżem, syrop. Pigwa do herbaty

    Jagody w misce, świeże owoce, zdrowa przekąska.

    Właściwości borówki amerykańskiej. Ma niewiele kalorii i niski indeks glikemiczny

    owoce jagodowe

    Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?

    przygotowywanie żywności

    Borówki. Najlepsze przepisy

    sok

    Sok z winogron. Właściwości i wartości odżywcze