bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Glicerol – właściwości i zastosowanie. Czy glicerol jest szkodliwy?

Glicerol – właściwości i zastosowanie. Czy glicerol jest szkodliwy?

glicerol właściwości czy glicerol szkodzi?
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 30 kwietnia, 2024

Glicerol (gliceryna), znany również pod nazwą E422, stanowi składnik o szerokim spektrum działania, dlatego chętnie bywa wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym, farmaceutycznym, spożywczym, a nawet pirotechnicznym. Nie jest zatem niczym dziwnym, że może wzbudzać również pewne obawy związane z bezpieczeństwem i całkowitym brakiem szkodliwości dla organizmu ludzkiego. Czy obawy te są słuszne? Czy glicerol bywa szkodliwy? Zapraszamy do zapoznania się z dzisiejszym artykułem, który z pewnością rozwieje Państwa wątpliwości!  

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Co to jest glicerol?
  • Glicerol – właściwości
  • Glicerol – zastosowanie
  • Czy glicerol jest szkodliwy?

Co to jest glicerol?

Glicerol, zwany także gliceryną, zaliczany jest do organicznych związków chemicznych z grupy alkoholi cukrowych (cukroli), który składa się z trzech grup hydroksylowych, odpowiedzianych za jego zdolność do rozpuszczania w wodzie i higroskopijność (możliwość wchłaniania wilgoci oraz wody).

Specyficzna budowa cząsteczkowa glicerolu ma zasadnicze znaczenie dla wszystkich trójglicerydów, w związku z tym jest codziennie dostarczany m.in. z dietą jako część składowa tłuszczów.

Glicerol charakteryzuje się słodkim posmakiem i jest powszechnie uważany za substancję nie drażniącą. W przemyśle spożywczym wykorzystywany jest powszechnie jako substancja utrzymująca wilgoć, rozpuszczalnik, a nawet słodzik i właśnie w takiej postaci trafia on najczęściej do naszego przewodu pokarmowego. Na licznych opakowaniach spożywczych często widnieje pod symbolem „E422”.

Glicerol – właściwości

Poniżej zamieszczamy charakterystyczne właściwości fizyko-chemiczne gliceryny.

  • Alkohol
  • Bezbarwny
  • Bezwonny
  • Higroskopijny
  • Lekko słodkawy smak
  • Gęsta, oleista konsystencja
  • Łatwo ulega biodegradacji
  • Ulega topnieniu w temperaturze: 18oC 
  • Stabilny w typowych warunkach przechowywania
  • Kompatybilny w stosunku do innych związków chemicznych np. kwasu azotowego (V), gdzie w wyniku zaistniałej reakcji powstaje nitrogliceryna (związek używany w materiałach wybuchowych)

Glicerol – zastosowanie

Glicerol swoje zastosowanie znalazł m.in. w przemyśle kosmetycznym, farmaceutycznym, spożywczym, tytoniowym czy pirotechnicznym.

W farmacji gliceryna bywa częstym składnikiem leków na serce, wykorzystywana jest bowiem do produkcji nitrogliceryny, która z kolei wykazuje zdolność do rozkurczania naczyń krwionośnych. Z uwagi na swoje właściwości higroskopijne bywa także składnikiem większości kremów, syropów czy balsamów.

W przemyśle kosmetycznym działa jako środek przeciwzapalny oraz łagodzący. Stanowi także doskonały rozpuszczalnik służący do produkcji wyciągów.

W przemyśle tytoniowym glicerol zapewnia trwałość liści tytoniu (zapobiegając przed ich kruszeniem) oraz świeżość. W przemyśle spożywczym doskonale odnajduje się w roli rozpuszczalnika do barwników, substancji smakowych czy zapachowych żywności. Bywa również szeroko stosowany w przemyśle piekarniczym pełniąc funkcję środka nawilżającego, chroniąc pieczywo przed wysychaniem.

Pod postacią triazotanu gliceryny powszechnie stosowany od lat w przemyśle zbrojeniowym i pirotechnicznym do produkcji materiałów wybuchowych, żelatyny wybuchowej, kordytu (środka zapalającego), czy nawet prochu bezdymnego.

Zainteresowanie glicerolem znacząco wzrosło również w branży sportowej. Badania pod tym kątem wykazały, że w niektórych przypadkach zastosowanie glicerolu może wpływać na poprawę zdolności wysiłkowych osób aktywnych fizycznie. Według autorów badań, skuteczna strategia powinna uwzględniać podaż glicerolu w ilości 1–1,5 g/kg masy ciała oraz płynów w ilości 25–35 ml/kg masy ciała.

Czy glicerol jest szkodliwy?

Z aktualnych doniesień naukowych wynika, że glicerol jest substancją nietoksyczną, nie drażniącą, a co za tym idzie, całkowicie bezpieczną dla organizmu. Należy jednak mieć na uwadze, że pomimo braku ustalonej dopuszczalnej dziennej dawki, konsumpcja glicerolu w znacznej ilości (głównie przez sportowców), może wiązać się z wystąpieniem objawów niepożądanych (nudności, dyskomfort jelitowy oraz bóle głowy), które to wywoływane są przez zwiększone ciśnienie wewnątrzczaszkowe.

Glicerol w postaci farmaceutyku stosowany doustnie, może dawać efekt przeczyszczający, a co za tym idzie – mieć wpływ na stan nawodnienia organizmu. Z tego względu nie zaleca się łączyć glicerolu z innymi lekami wpływającymi na gospodarkę wodno-elektrolitową ustroju. Przykładem takich leków mogą być glikokortykosteroidy (np. hydrokortyzon) czy leki moczopędne (furosemid).

W środowisku sportowców wyczynowych, glicerol został wpisany na listę substancji zakazanych przez Światową Agencję Antydopingową (WADA) w 2010 r. Środek ten skategoryzowano do grupy S5, a więc środków maskujących i diuretyków z uwagi na możlwiość zwiększania objętości osocza.

Literatura:

  1. Riedesel ML, Allen DY, Peake GT, Al-Qattan K. Hyperhydration with glycerol solutions. J Appl Physiol (1985). 1987;63(6):2262-8.
  2. van Rosendal SP, Osborne MA, Fassett RG, Coombes JS. Guidelines for glycerol use in hyperhydration and rehydration associated with exercise. Sports Med. 2010;40(2):113-29.
  3. https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/753#section=Reactivities-and-Incompatibilities
  4. van Rosendal SP, Coombes JS. Glycerol use in hyperhydration and rehydration: scientific update. Med Sport Sci. 2012;59:104-12.
  5. Iwona Żak: Chemia medyczna. Śląska Akademia Medyczna, Katowice 2001.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
dietetyk kliniczny Tomasz Chudziński
dietetyk kliniczny Tomasz Chudziński , Dyplomowany dietetyk. Członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki, ekspert żywieniowy programu „Smaczny temat”. Współzałożyciel poradni dietetycznej "Medycyna żywienia".
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
salicyliany kosmetyki

Salicylany – kosmetyki, olejek salicylowy.…

Aktualizacja: 30 kwietnia, 2024Salicylany to powszechnie stosowane leki bez recepty... Czytaj dalej...
substancje dodatkowe

Emulgatory i zagęstniki w żywności…

Na pewno słyszeliśmy o emulgatorach i zagęstnikach, jednak czy wiemy jakie mają zastosowanie i czy są dla nas szkodliwe? Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Uroda

    substancje dodatkowe
    substancje dodatkowe

    Cytrynian sodu – właściwości, działanie, zastosowanie. Szkodliwość cytrynianu sodu

    substancje dodatkowe

    Guma arabska – zastosowanie i szkodliwość. Czy guma arabska jest zdrowa?

    kwas fosforowy szkodliwość właściwości
    substancje dodatkowe

    Zastosowanie i szkodliwość kwasu fosforowego

    astaksantyna

    Astaksantyna – właściwości i występowanie. Skutki uboczne stosowania astaksantyny

    kwas mlekowy właściwości zastosowanie
    1

    Kwas mlekowy – właściwości. Bakterie kwasu mlekowego

    kwas octowy zastosowanie właściwości
    substancje dodatkowe

    Kwas octowy – właściwości, zastosowanie, cena

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.