Kurczak z ananasem i mleczkiem kokosowym w stylu indyjskim

330 kcal/porcję To jest łatwe Idealne na Kolacja porcji: 4
🕣 2 min czytania

Soczysty kurczak w słodko-kwaśnym sosie z dodatkiem prażonych orzechów to propozycja dla osób lubiących nieco bardziej orientalne smaki. Ananas nadaje potrawie niezwykłego aromatu i oryginalnego charakteru. Orzechy nerkowca zastąpić można pistacjami lub orzechami ziemnymi, w zależności od naszych preferencji i domowych zapasów.

Kurczak z ananasem i mleczkiem kokosowym w stylu indyjskim.

Kurczak z ananasem i mleczkiem kokosowym w stylu indyjskim.

Składniki
🕣 2 min czytania

Pierś z kurczaka – 400g (2 średniej wielkości piersi)

Cukinia – 1/2 sztuki

Papryka czerwona – 1/2 sztuki

Ananas – 300g (1/2 owocu po obraniu)

Orzechy nerkowca – 50g

Wiórki kokosowe – 1 łyżka

Pasta curry – 1 łyżeczka

Czosnek – 3 ząbki

Imbir – 1 łyżka (startego korzenia)

Mleczko kokosowe – 200ml

Sos sojowy – 1 łyżka

Curry – 1 łyżeczka

Kurkuma – 1 łyżeczka

Olej kokosowy – 1 łyżka (można użyć innego, np. rzepakowego)

Sól – do smaku

0/5 (0 Reviews)
Kurczak z ananasem i mleczkiem kokosowym w stylu indyjskim.

Kurczak z ananasem i mleczkiem kokosowym w stylu indyjskim.

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka oczyścić, pokroić w paski i wrzucić do miski. Dodać starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, kurkumę, curry i odrobinę soli. Wymieszać i odstawić na 30 min w chłodne miejsce.

Między czasie na suchej patelni uprażyć najpierw wiórki kokosowe (będą gotowe po kilku chwilach), a następnie orzechy nerkowca. Przesypać do miseczki i odłożyć na bok.

Cukinię i paprykę umyć. Cukinię pokroić na półplasterki, a paprykę w cienkie paski. Ananasa po obraniu pokroić w 1 cm kostkę.

Na głębokiej patelni (najlepiej użyć woka) z nieprzywierającym dnem rozgrzać olej. Wrzucić kurczaka, a po kilku minutach warzywa i ananasa. Kiedy kurczak nabierze złocistego koloru wlać mleczko kokosowe, dodać pastę curry i doprawić solą do smaku. Całość chwilkę poddusić na małym ogniu, odstawić na bok i wsypać zawartość miseczki z wiórkami kokosowymi i orzechami. Dokładnie wymieszać, podawać z ryżem, najlepiej brązowym.

Kurczak z ananasem i mleczkiem kokosowym w stylu indyjskim.

Kurczak z ananasem i mleczkiem kokosowym w stylu indyjskim.

Kurczak z ananasem i mleczkiem kokosowym w stylu indyjskim.

Kurczak z ananasem i mleczkiem kokosowym w stylu indyjskim.

0/5 (0 Reviews)
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Kozak Natalia
Kozak Natalia , Dyplomowany dietetyk. Prywatnie miłośniczka kulinarnych eksperymentów.
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Opinie

  1. pycha, polecam

  2. bardzo dobry, polecam….

Napisz swoją opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *