Kurczak z ananasem i mleczkiem kokosowym w stylu indyjskim
Soczysty kurczak w słodko-kwaśnym sosie z dodatkiem prażonych orzechów to propozycja dla osób lubiących nieco bardziej orientalne smaki. Ananas nadaje potrawie niezwykłego aromatu i oryginalnego charakteru. Orzechy nerkowca zastąpić można pistacjami lub orzechami ziemnymi, w zależności od naszych preferencji i domowych zapasów.
Pierś z kurczaka – 400g (2 średniej wielkości piersi)
Cukinia – 1/2 sztuki
Papryka czerwona – 1/2 sztuki
Ananas – 300g (1/2 owocu po obraniu)
Orzechy nerkowca – 50g
Wiórki kokosowe – 1 łyżka
Pasta curry – 1 łyżeczka
Czosnek – 3 ząbki
Imbir – 1 łyżka (startego korzenia)
Mleczko kokosowe – 200ml
Sos sojowy – 1 łyżka
Curry – 1 łyżeczka
Kurkuma – 1 łyżeczka
Olej kokosowy – 1 łyżka (można użyć innego, np. rzepakowego)
Sól – do smaku
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka oczyścić, pokroić w paski i wrzucić do miski. Dodać starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, kurkumę, curry i odrobinę soli. Wymieszać i odstawić na 30 min w chłodne miejsce.
Między czasie na suchej patelni uprażyć najpierw wiórki kokosowe (będą gotowe po kilku chwilach), a następnie orzechy nerkowca. Przesypać do miseczki i odłożyć na bok.
Cukinię i paprykę umyć. Cukinię pokroić na półplasterki, a paprykę w cienkie paski. Ananasa po obraniu pokroić w 1 cm kostkę.
Na głębokiej patelni (najlepiej użyć woka) z nieprzywierającym dnem rozgrzać olej. Wrzucić kurczaka, a po kilku minutach warzywa i ananasa. Kiedy kurczak nabierze złocistego koloru wlać mleczko kokosowe, dodać pastę curry i doprawić solą do smaku. Całość chwilkę poddusić na małym ogniu, odstawić na bok i wsypać zawartość miseczki z wiórkami kokosowymi i orzechami. Dokładnie wymieszać, podawać z ryżem, najlepiej brązowym.