Przepis na tartę z malinami
To jest łatwe
Idealne na Podwieczorek
🕣 < 1 min czytania
Sezon na maliny w pełni, więc sięgnijcie po to, co daje nam matka natura i przygotujcie tartę z malinami. Ten prosty przepis na tartę jest całkowicie paleo, bezglutenowy, wegański i bez dodatku cukru.
Składniki
🕣 < 1 min czytania
Wiórki kokosowe 40 g, 1/2 szklanki
Mąka migdałowa 190 g, 1 1/2 szklanki
Olej kokosowy 30 g
Syrop klonowy 30 g, 2 łyżki stołowe
Sól 1/4 łyżeczki
Mleczko kokosowe 1 puszka
Maliny 400 g
Banan 1 szt.
Ksylitol 2 łyżki
Jak przygotować tartę z malinami
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni. W robocie kuchennym rozdrobnić mąkę migdałową, wiórki kokosowe i sól. Do suchych składników dodać rozpuszczony olej kokosowy i syrop klonowy. Ugnieść dłońmi. Ciasto powinno się zlepiać w kulkę.
- Na 21 cm blaszce do tary rozprowadź równomiernie ciasto, dociskając je palcami do boków i dnia formy. Piec w piekarniku do uzyskania złotego koloru przez ok. 12- 15 minut. Odstawić do wystudzenia na ok. godzinę.
- Stałą część mleczka kokosowego przełożyć do miski, dodać garść malin i dwie łyżki ksylitolu. Wszystko razem zmiksować na gładką masę.
- Banana pokroić w plasterki i wyłożyć na wystudzony spód. Następnie dodać przygotowany krem i wyłożyć malinami.
Smacznego!
Dziękuję sklepowi internetowemu BioSklep za dostarczenie składników najwyższej jakości do przyrządzenia tego dania.
Zapraszam na mój Fanpage Pomorzanka na Kujawach