Ciasto drożdżowe z budyniem, rabarbarem i dietetyczną kruszonką
Czas na długo wyczekiwany przez wszystkich miłośników jego charakterystycznego smaku – rabarbar. Kwasowość rabarbaru idealnie komponuje się z kremowym budyniem, a całość dopełnia dietetyczna, słodka kruszonka na bazie płatków owsianych i mąki kokosowej. Ciasto smakuje najlepiej z kubkiem mleka lub gorącą, aromatyczną kawą.
Ciasto:
Mąka pszenna – 1 1/2 szklanki
Mąka żytnia typ 720 – 1/2 szklanki
Masło Extra – 30g
Cukier – 40g (3 łyżki)
Drożdże piekarskie – 25g
Jajko – 2 sztuki
Mleko 1,5% – 1 szklanka
Kruszonka:
Płatki owsiane – 30g (3 łyżki)
Mąka żytnia typ 720 – 35g (2 łyżki)
Mąka kokosowa – 25g (2 łyżki, ew. zblendowane wiórki kokosowe)
Masło Extra – 20g (ew. olej kokosowy)
Jogurt naturalny 2% – 1 łyżka
Cukier – 2 łyżki (ew. ksylitol)
Cukier waniliowy – 1 łyżeczka
Budyń:
Budyń w proszku – 1 sztuka (u mnie 35g)
Cukier – 2 łyżki (ew. ksylitol)
Mleko 1,5% – 400ml
Dodatkowo:
Rabarbar – 2 łodygi
Cukier – 1 łyżeczka
Cynamon – 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Ciasto: Przygotować rozczyn. Drożdże i 1 łyżeczkę cukru rozpuścić w ½ szklanki ciepłego mleka, odstawić na 15 min do wyrośnięcia.
Do miski przesiać mąki i wsypać cukier, wymieszać. Następnie dodać jajka, rozpuszczone masło, pozostałe mleko i wyrośnięty rozczyn. Całość wymieszać dokładnie łyżką. Odstawić do wyrośnięcia na około 1h.
Kruszonka: Sypkie składniki kruszonki i pokrojone w kosteczkę masło rozetrzeć palcami, aż do powstania malutkich grudek ciasta (kruszonki). Na czas przygotowania pozostałych składników ciasta kruszonkę schłodzić w lodówce.
Rabarbar: Rabarbar obrać z twardszych włókien, umyć i pokroić na małe kawałki. Wymieszać razem z cukrem i odstawić na 20-30 min do momentu puszczenia soku.
Budyń: Budyń ugotować według instrukcji na opakowaniu w mleku, z dodatkiem 2 łyżek cukru. Gotowy budyń przykryć pokrywką, aby zapobiec powstaniu kożucha.
Ciasto przelać do formy (u mnie 17 na 27cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wylać budyń a następnie wyłożyć rabarbar. Całość posypać kruszonką i piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez 45-50 min. Po wystudzeniu ciasto oprószyć cynamonem.