Ciasto drożdżowe z budyniem, rabarbarem i dietetyczną kruszonką

287 kcal/porcję To jest średnie Idealne na II śniadanie porcji: 9
🕣 2 min czytania

Czas na długo wyczekiwany przez wszystkich miłośników jego charakterystycznego smaku – rabarbar. Kwasowość rabarbaru idealnie komponuje się z kremowym budyniem, a całość dopełnia dietetyczna, słodka kruszonka na bazie płatków owsianych i mąki kokosowej. Ciasto smakuje najlepiej z kubkiem mleka lub gorącą, aromatyczną kawą.

Ciasto drożdżowe z budyniem, rabarbarem i dietetyczną kruszonką

Ciasto drożdżowe z budyniem, rabarbarem i dietetyczną kruszonką

Składniki
🕣 2 min czytania

Ciasto:

Mąka pszenna – 1 1/2 szklanki

Mąka żytnia typ 720 – 1/2 szklanki

Masło Extra – 30g

Cukier – 40g (3 łyżki)

Drożdże piekarskie – 25g

Jajko – 2 sztuki

Mleko 1,5% – 1 szklanka

Kruszonka:

Płatki owsiane – 30g (3 łyżki)

Mąka żytnia typ 720 – 35g (2 łyżki)

Mąka kokosowa – 25g (2 łyżki, ew. zblendowane wiórki kokosowe)

Masło Extra – 20g (ew. olej kokosowy)

Jogurt naturalny 2% – 1 łyżka

Cukier – 2 łyżki (ew. ksylitol)

Cukier waniliowy – 1 łyżeczka

Budyń:

Budyń w proszku – 1 sztuka (u mnie 35g)

Cukier – 2 łyżki (ew. ksylitol)

Mleko 1,5% – 400ml

Dodatkowo:

Rabarbar – 2 łodygi

Cukier – 1 łyżeczka

Cynamon – 1 łyżeczka

0/5 (0 Reviews)
Ciasto drożdżowe z budyniem, rabarbarem i dietetyczną kruszonką

Ciasto drożdżowe z budyniem, rabarbarem i dietetyczną kruszonką

Sposób przygotowania:

Ciasto: Przygotować rozczyn. Drożdże i 1 łyżeczkę cukru rozpuścić w ½ szklanki ciepłego mleka, odstawić na 15 min do wyrośnięcia.

Do miski przesiać mąki i wsypać cukier, wymieszać. Następnie dodać jajka, rozpuszczone masło, pozostałe mleko i wyrośnięty rozczyn. Całość wymieszać dokładnie łyżką. Odstawić do wyrośnięcia na około 1h.

Kruszonka: Sypkie składniki kruszonki i pokrojone w kosteczkę masło rozetrzeć palcami, aż do powstania malutkich grudek ciasta (kruszonki). Na czas przygotowania pozostałych składników ciasta kruszonkę schłodzić w lodówce.

Rabarbar: Rabarbar obrać z twardszych włókien, umyć i pokroić na małe kawałki. Wymieszać razem z cukrem i odstawić na 20-30 min do momentu puszczenia soku.

Budyń: Budyń ugotować według instrukcji na opakowaniu w mleku, z dodatkiem 2 łyżek cukru. Gotowy budyń przykryć pokrywką, aby zapobiec powstaniu kożucha.

Ciasto przelać do formy (u mnie 17 na 27cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wylać budyń a następnie wyłożyć rabarbar. Całość posypać kruszonką i piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez 45-50 min. Po wystudzeniu ciasto oprószyć cynamonem.

Ciasto drożdżowe z budyniem, rabarbarem i dietetyczną kruszonką

Ciasto drożdżowe z budyniem, rabarbarem i dietetyczną kruszonką

0/5 (0 Reviews)
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
1/5 - (1 głosów)
Autor artykułu:
Kozak Natalia
Kozak Natalia , Dyplomowany dietetyk. Prywatnie miłośniczka kulinarnych eksperymentów.
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Opinie

  1. To „kapitańskie” ciasto wylądowałoby na statku za bulajem. Glut,który nie ma nic wspólnego z puszystym drożdżowym plackiem ! 🙂

Napisz swoją opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *