Pancakes z mąki pełnoziarnistej
Postanowiłam podzielić się przepisem na zdrowe i ekspresowe, czyli jednym słowem idealne placuszki w stylu amerykańskim.
Mąka pszenna pełnoziarnista 70 g
Jajko 1 sztuka
Mleko 1,5% 120 ml
Olej kokosowy 1 łyżka
Miód 1 łyżka
Cynamon 1/2 łyżeczki
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Kakao 16 % 1 łyżeczka
Sól Szczypta
Sposób przygotowania:
Jajko i mleko mieszamy trzepaczką w misce. Dodajemy roztopiony miód, a następnie suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cynamon) i mieszamy do połączenia się składników (powinniśmy uzyskać konsystencję gęstej śmietany). Całość odstawiamy na kilka minut. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni na oleju kokosowym. Pancakes obracamy na drugą stronę gdy na ich powierzchni pojawią się bąbelki powietrza. Serwujemy z polewą czekoladową oraz ulubionymi owocami.
Polewa: 1 łyżka oleju kokosowego + 1 łyżka miodu + 2 łyżki kakao.
Mój Fanpage – My Healhy Lifestyle