Komosa ryżowa – z czym to się je ?

16 18 20

Komosa ryżowa, inaczej ryż peruwiański lub quinoa, to odmiana pseudozboża. Zalicza się ją do jednych z najzdrowszych produktów zbożowych. Zobacz co zawiera i włącz ją na stałe do swojej diety!

Quinoa – zdrowa i smaczna

Komosa ryżowa tak samo jak różne gatunki kasz czy amarantus świetnie sprawdza się jako baza lub dodatek do pełnowartościowych dań. Jej bogaty w cenne składniki odżywcze skład z pewnością przypadnie Wam do gustu. Komosa ryżowa inaczej quinoa zawiera:

  • bogate w aminokwasy białko w tym aminokwasy egzogenne lizynę, metioninę, treoninę, co wyróżnia ją na tle innych roślinnych źródeł białek;
  • tłuszcze nienasycone: linolenowy, linolowy, oleinowy;
  • błonnik – największa ilość spośród innych popularnych zbóż;
  • dużą ilość fosforu i potasu;
  • spośród witamin najwięcej jest witaminy A, C, E;
  • kwasy fenolowe i flawonoidy.

Ponadto komosa ryżowa zawiera niewielką ilość glukozy i fruktozy. 100 g ugotowanej komosy ryżowej dostarcza jedynie 120 kcal! To produkt wprost idealny dla osób odchudzających się i dbających o zdrowie. Na sam koniec warto wspomnieć, że komosa nie zawiera glutenu, więc spokojnie może być włączona do diety bezglutenowej. Jeszcze nie jesteście przekonani? Spróbujcie komosy ryżowej, a wszystkie wątpliwości zostaną rozwiązane.

Kup dietę online – od dietetyka
Zobacz również:
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Komosa ryżowa – z czym to się je ? - 3.4/5. Oddano 18 głosy.
Autor artykułu: