Kolagen rybi, grafitowy. Kolagen w pożywieniu. Jaki kolagen wybrać?
Jaki kolagen wybrać – kolagen rybi czy grafitowy? Na stawy czy dla urody? W formie naturalnej czy w formie suplementu diety? Doustnie czy poprzez maść na skórę? Na wszystkie te pytania odpowie Państwu poniższy artykuł.
Kolagen rybi
Kolagen rybi jest to jeden z wielu form kolagenu dostępnego jako:
- suplement diety – w formie doustnego preparatu możliwy jest do kupienia w formie żelowych kapsułek lub proszku w dodatkiem witamin, bioflawonoidów i minerałów, które w organizmie stymulują jego produkcję i regenerację. Są to:
- biotyna – zwana też witaminą H i czynnikiem wzrostowym, uczestniczy w syntezie kwasów nukleinowych i oraz metabolizmie białek;
- witamina C i E – witaminy przeciwutleniające zapobiegają starzeniu się komórek. Witamina C jest składnikiem niezbędnym do prawidłowej syntezy kolagenu;
- proantocyjanidyny z pestek winogron – przeciwutleniające bioflawonoidy chronią skórę przed działaniem wolnych rodników;
- cynk i selen – również pierwiastki antyoksydacyjne, jak cynk i selen odpowiadają za prawidłową syntezę białek ustrojowych;
- kremu do twarzy;
- maści – w przypadku kremu i maści z kolagenem działa on powierzchniowo, jedynie na powierzchni naskórka, tworząc barierę ochronną oraz nawilżającą;
- plastrów i opatrunków na oparzenia i trudno gojące się rany.
W porównaniu do kolagenu ludzkiego czy żelatyny wieprzowej nie odbiega kształtem ani wielkością włókien. Żadne z dostępnych źródeł nie podaje gatunków ryb, z jakich został on pozyskany.
Warto wiedzieć, że do odbudowy włókien kolagenowych potrzeba około 3 lat i stanowi on 30% wszystkich białek organizmu. Brak jest źródeł naukowych odnośnie skuteczności doustnej suplementacji kolagenu w celu zmniejszenia dolegliwości bólowych stawów. Dobre wyniki w powyższych problemach odnosi żelatyna wieprzowa.
Kolagen – grafitowy
Kolagen – grafitowy jest to ciemno szary żel przeznaczony do użytku zewnętrznego jako:
- żel na regenerację stawów, ścięgien;
- krem do pielęgnacji stwardniałej skóry np. stóp;
- maska do włosów;
- krem na zmarszczki i blizny.
Jego skład i zastosowanie różni się w zależności od producentów. Zawiera: białka kolagenu, wodę, stabilizatory, kwas mlekowy, melaninę.
Kolagen w pożywieniu
Głównym źródłem kolagenu w pożywieniu są:
- wywary,
- wyciągi,
- galaretki
przygotowane z:
- chrząstek rekina,
- kurzych łapek,
- podrobów,
- rybich głów,
- golonek i goleni.
Smacznym i wartościowy posiłkiem, szczególnie w diecie sportowców mających zwiększone zapotrzebowanie na substraty do produkcji kolagenu, są galaretki owocowe w oparciu o żelatynę wieprzową.