Kolagen rybi, grafitowy. Kolagen w pożywieniu. Jaki kolagen wybrać?

kolagen rybi
🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 5 marca, 2025

Jaki kolagen wybrać kolagen rybi czy grafitowy? Na stawy czy dla urody? W formie naturalnej czy w formie suplementu diety? Doustnie czy poprzez maść na skórę? Na wszystkie te pytania odpowie Państwu poniższy artykuł.

Kolagen rybi

Kolagen rybi jest to jeden z wielu form kolagenu dostępnego jako:

  • suplement diety w formie doustnego preparatu możliwy jest do kupienia w formie żelowych kapsułek lub proszku w dodatkiem witamin, bioflawonoidów i minerałów, które w organizmie stymulują jego produkcję i regenerację. Są to:
    • biotyna zwana też witaminą H i czynnikiem wzrostowym, uczestniczy w syntezie kwasów nukleinowych i oraz metabolizmie białek;
    • witamina C i E witaminy przeciwutleniające zapobiegają starzeniu się komórek. Witamina C jest składnikiem niezbędnym do prawidłowej syntezy kolagenu;
    • proantocyjanidyny z pestek winogron – przeciwutleniające bioflawonoidy chronią skórę przed działaniem wolnych rodników;
    • cynk i selen – również pierwiastki antyoksydacyjne, jak cynk i selen odpowiadają za prawidłową syntezę białek ustrojowych;
  • kremu do twarzy;
  • maści w przypadku kremu i maści z kolagenem działa on powierzchniowo, jedynie na powierzchni naskórka, tworząc barierę ochronną oraz nawilżającą;
  • plastrów i opatrunków na oparzenia i trudno gojące się rany.

W porównaniu do kolagenu ludzkiego czy żelatyny wieprzowej nie odbiega kształtem ani wielkością włókien. Żadne z dostępnych źródeł nie podaje gatunków ryb, z jakich został on pozyskany.

Warto wiedzieć, że do odbudowy włókien kolagenowych potrzeba około 3 lat i stanowi on 30% wszystkich białek organizmu.  Brak jest źródeł naukowych odnośnie skuteczności doustnej suplementacji kolagenu w celu zmniejszenia dolegliwości bólowych stawów. Dobre wyniki w powyższych problemach odnosi żelatyna wieprzowa.

Kolagen – grafitowy

Kolagen – grafitowy jest to ciemno szary żel przeznaczony do użytku zewnętrznego jako:

  • żel na regenerację stawów, ścięgien;
  • krem do pielęgnacji stwardniałej skóry np. stóp;
  • maska do włosów;
  • krem na zmarszczki i blizny.

Jego skład i zastosowanie różni się w zależności od producentów. Zawiera: białka kolagenu, wodę, stabilizatory, kwas mlekowy, melaninę.

Kolagen w pożywieniu

Głównym źródłem kolagenu w pożywieniu są:

  • wywary,
  • wyciągi,
  • galaretki

przygotowane z:

  • chrząstek rekina,
  • kurzych łapek,
  • podrobów,
  • rybich głów,
  • golonek i goleni.

Smacznym i wartościowy posiłkiem, szczególnie w diecie sportowców mających zwiększone zapotrzebowanie na substraty do produkcji kolagenu, są galaretki owocowe w oparciu o żelatynę wieprzową.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Monika Kubiś dietetyk kliniczny ,
Dodaj do ulubionych