Kawa – skuteczna w walce z cukrzycą!
Aktualizacja: 3 kwietnia, 2024
Dobra wiadomość dla amatorów kawy. Duńscy naukowcy zidentyfikowali związki, dzięki którym zyskuje ona wyjątkowe właściwości i jest w stanie zapobiegać rozwojowi cukrzycy.
Wpływ kawy na zdrowie
Kawa była kiedyś postrzegana jako szkodliwa dla zdrowia używka. Obecnie mamy coraz więcej dowodów, że chroni ona przed niektórymi rodzajami nowotworów, chorobami wątroby, depresją oraz chorobą Parkinsona i Alzheimera. W ostatnim czasie The Harvard School of Public Health dokonała przeglądu wyników badań z całego świata na temat wpływu kawy na organizm chorych na cukrzycę typu 2. Wyniki analizy wykonanej przez zespół badaczy potwierdzają, że regularne picie aromatycznego napoju zmniejsza również ryzyko zachorowania na cukrzycę.
Kafestol i Kwas kofeinowy
Søren Gregersen ze Szpitala Uniwersyteckiego w Aarhus zbadał wpływ różnych substancji bioaktywnych z kawy na szczurze linie komórkowe. Okazało się, że najsilniej wspomagają nas kwas kofeinowy i kafestol, które skutecznie obniżają poziom cukru we krwi. Oba te składniki wpływają na produkcję insuliny oraz nasilają wychwyt glukozy w komórkach mięśniowych. Odkrycie to może przyczynić się do opracowania bardziej wydajnych leków przeciwcukrzycowych.
Literatura:
1. Ascherio A, Zhang SM, Hernán MA, Kawachi I, Colditz GA, Speizer FE, Willett WC: Prospective study of caffeine consumption and risk of Parkinson’s disease in men and women. Ann Neurol 50 (1), str. 56-63, 2001.2. Mellbye FB, Jeppesen PB, Hermansen K, Gregersen S: Cafestol, a bioactive substance in coffee, stimultes insulin secretion and incrases glucose uptake in muscle cells: studies in vitro. Journal of Natural Products, opublkowane online 14.10.2015.