logo_bonavita_pl
Menu Close
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
Facebook
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
logo_bonavita_pl
Facebook
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Kasza gryczana – niepalona czy prażona? Właściwości kaszy gryczanej i przepisy

Kasza gryczana – niepalona czy prażona? Właściwości kaszy gryczanej i przepisy

kasza gryczana przepisy kasza gryczana niepalona prażona
🕣 4 min czytania

Aktualizacja: 30 kwietnia, 2024

Kasza gryczana ponownie wraca do łask wszystkich, którzy dbają o swoje zdrowie i sylwetkę. Jest ona nie tylko źródłem składników odżywczych, witamin i minerałów, ale również jest niskoenergetyczna i smaczna. Kasza ta może być stosowana jako składnik obiadów, sałatek a nawet deserów.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Kasza gryczana niepalona
  • Kasza gryczana prażona
  • Właściwości kaszy gryczanej
  • Kasza gryczana – przepisy

Kasza gryczana niepalona

W Polsce technologia wytwarzania kaszy gryczanej obejmuje wiele etapów obróbki gryki, w trakcie której powstają wysokobłonnikowe produkty uboczne tj. otręby czy łuska. W zależności od intensywności i ilości etapów obróbki otrzymuje się kaszę o innym składzie i proporcjach składników odżywczych. Kasza gryczana jest to całe lub łamane ziarno gryki, które zostało pozbawione okrywy owocowej. Ze względu na różnice w obróbce termicznej wyróżnia się kaszę gryczaną niepaloną i paloną (prażoną). Kasza gryczana niepalona posiada kremową barwę i cechuje się delikatnym i mniej intensywnym smakiem niż kasza palona. Cieszy się coraz większą popularnością, ponieważ jest zdrowa, sycąca, łatwa w przygotowaniu i uniwersalna. Pasuje do dań wegetariańskich, mięsnych, deserów, pierogów czy gołąbków.

Proces produkcji kaszy gryczanej obejmuje 4 etapy:

  • oczyszczenie i termiczne kondycjonowanie ziarniaków (prażenie);
  • sortowanie według rozmiarów;
  • obłuskiwanie;
  • sortowanie połączone z oddzieleniem odpadów i produktów ubocznych.

Podczas procesu uzyskiwania kaszy gryczanej niepalonej nie dochodzi do jej obróbki pod wpływem wysokiej temperatury. Z tego powodu kasza gryczana niepalona cechuje się ogólną większą zawartością białka niż jej prażony odpowiednik. Już 100g kaszy niepalonej dostarcza o 4g więcej białka niż kasza palona. Obróbka termiczna obniża więc zawartości białka w kaszy, zmniejszając jej wartość odżywczą. Podobna zależność występuje w przypadku zawartości związków fenolowych, których najlepszym źródłem jest kasza niepalona. Należy więc podkreślić, że kasza gryczana niepalona jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy, których zawartość zdecydowanie maleje pod wpływem wysokiej temperatury. Jeśli chodzi o zawartość tłuszczów w ziarnach gryki przed oraz po prażeniu to nie wykazano znaczących strat tego związku po poddaniu go obróbce termicznej. Wykazano jednak wzrost zawartości sacharozy w kaszy prażonej w stosunku do nieprażonego odpowiednika. Dodatkowo podczas prażenia dochodzi do obniżenia zawartości witamin z grupy B w kaszy. Biorąc pod uwagę większą wartość odżywczą kaszy gryczanej niepalonej nad kaszą prażoną jest ona zalecana do codziennego spożycia [1].

Kasza gryczana prażona

Prażenie kaszy ma na celu poprawę smaku i aromatu tego produktu. Kasza gryczana palona charakteryzuje się ciemniejszą barwą niż jej niepalony odpowiednik. Im ciemniejsza kasza, tym większa temperatura, w której zachodził proces prażenia. W trakcie tego procesu dochodzi do strat białka, witamin i przeciwutleniaczy, jednak mimo tych zmian w składzie odżywczym kaszy, nie należy jej eliminować z codziennej diety. Kasza gryczana prażona jest doskonałym źródłem składników mineralnych tj. magnezu, który jest oporny na działanie wysokich temperatur. Kasza gryczana prażona jest również dobrym źródłem białka, tłuszczu i przeciwutleniaczy, dlatego zaleca się, aby stanowiła dodatek do dań każdego człowieka. Należy podkreślić, że równie istotny w utrzymaniu wartościowego składu odżywczego jest sposób przygotowania tego produktu. Zarówno kasza gryczana palona, jak i niepalona powinna być gotowana w małej ilości wody, najlepiej na sypko, tak aby wchłaniała ona wodę, do której w trakcie gotowania przenikają witaminy i minerały. Gotowanie całych torebek kasz w dużej ilości wody oraz końcowe wylewanie jej powoduje straty witamin i składników mineralnych, a co za tym idzie obniżenie wartości odżywczej produktu [2].

Właściwości kaszy gryczanej

Kasza gryczana produkowana jest z ziaren gryki. Białko ziarniaków gryki jest bezglutenowe oraz posiada dobrze zbilansowany rozkład aminokwasów. Cechuje się dużą zawartością lizyny, aminokwasów siarkowych – metioniny, cysteiny oraz leucyny i fenyloalaniny. Warto podkreślić, że spożycie 100 g kaszy gryczanej pokrywa dzienne zapotrzebowanie człowieka na aminokwasy egzogenne, czyli takie, których organizm sam nie syntezuje. Ze względu na zawartość w kaszy gryczanej jedynie białek bezglutenowych, jest ona polecana osobom zmagającym się z celiakią i nietolerancją na gluten.

Najważniejszym węglowodanem kaszy jest skrobia, w której dominuje frakcja oporna na amylolizę, dlatego gryka i jej przetwory uważane są za niskoenergetyczne. Dodatkowo kasza charakteryzuje się znaczną zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, pożądanych w profilaktyce miażdżycy. Z kwasów jednonienasyconych najwięcej w składzie produktu znajduje się kwasu oleinowego, palmitoleinowego i erukowego, natomiast wśród kwasów wielonienasyconych w największej ilości występuje kwas linolowy. Jednym z najważniejszych składników kaszy jest błonnik pokarmowy składający się z 3–7% z frakcji rozpuszczalnej i 2–3% z nierozpuszczalnej. P

ierwsza frakcja obniża poziom cholesterolu we krwi, zmniejsza ryzyko choroby niedokrwiennej serca oraz obniża glikemię poposiłkową. Z kolei frakcja nierozpuszczalna błonnika pokarmowego poprawia perystaltykę jelit, wiąże wodę i wtórne kwasy żółciowe. Spożycie 100 g kaszy dziennie pokrywa w 20–30% zapotrzebowanie na błonnik pokarmowy. Nie należy również zapominać o tym, że kasza jest również doskonałym źródłem witamin tj. B1, B2, B3, B5, kwasu foliowego oraz witaminy E  i beta-karotenu. Kasza gryczana jest również dobrym źródłem rutyny, która zapobiega nadmiernej przepuszczalności naczyń krwionośnych, zmniejsza ryzyko miażdżycy, nadciśnienia tętniczego oraz wykazuje właściwości przeciwutleniające [3].

Kasza gryczana – przepisy

Przepis na pasztet z kaszy gryczanej z dodatkiem żurawiny

Składniki:

  • 100g zielonej soczewicy
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • połowa selera
  • 250 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 100 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 łyżki żurawiny

Przygotowanie:

Zieloną soczewicę zalać wodą i moczyć, następnie ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić, odcedzić. Włoszczyznę obrać i pokroić na kawałki i gotować, aż do miękkości. Pieczarki podpiec. Kaszę gryczaną ugotować, odcedzić, ostudzić. Soczewicę, kaszę gryczaną, upieczone warzywa zmielić w mikserze i do masy dodać żurawinę i olej. Wyłożyć do podłużnej formy keksowej wyścielonej papierem do pieczenia. Piec bez przykrycia przez ok. 50 minut w 180 stopniach C.

rozwiń
Przepis na naleśniki z mąki gryczanej

Składniki:

  • 100 g kaszy gryczanej niepalonej
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 400 ml mleka roślinnego
  • 20 g oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Kaszę gryczaną zmielić na mąkę w młynku. Mąkę wsypać do miski, dodać resztę składników: sól, jajka oraz mleko. Wymieszać na gładkie ciasto, następnie dodać olej. Smażyć na patelni każdą porcję aż do zarumienienia.

rozwiń
Przepis na gulasz wołowy z kaszą gryczaną

Składniki:

  • kilogram mięsa wołowego
  • 2 cebule
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • włoszczyzna : 2 marchewki, pietruszka, por, seler
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • 1 czerwona papryka
  • 4 pieczarki
  • 100g kaszy gryczanej niepalonej

Przygotowanie:

Mięso pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć na oleju roślinnym paprykę, pieczarki i wołowinę. Z włoszczyzny ugotować bulion warzywny. Ugotować kaszę gryczaną według zaleceń na opakowaniu. Zawartość patelni wlać do bulionu i gotować. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy. Gotowy gulasz podawać wraz z kaszą gryczaną.

rozwiń

Literatura:

  1. Dziedzic K., „wpływ procesu otrzymywania kaszy gryczanej prażonej na zawartość wybranych składników odżywczych”, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2008, 5 (60), 63 – 70
  2. Górecka D., „Wpływ zabiegów technologicznych stosowanych podczas produkcji kaszy gryczanej na zawartość błonnika pokarmowego”, Nauka Przyr. Technol. 4, 2, 16.
  3. Zarzecka K., „Wartość odżywcza i prozdrowotna gryki siewnej”, Probl Hig Epidemiol 2015, 96(2): 410-413
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Justyna Paroń
Justyna Paroń , Dyplomowany dietetyk kliniczny i doradca żywieniowy. Specjalizuje się w leczeniu żywieniowym chorób dietozależnych i autoimmunologicznych. Autorka bloga zamalocukru.pl.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
kasza kuskus właściwości jak przygotować
Produkty zbożowe

Kasza kuskus – właściwości, potrawy.…

Kasza kuskus jest częściej kupowaną kaszą przez osoby młode niż starsze, które na bieżąco obserwują nowe produkty pojawiające się na rynku spożywczym i chętnie korzystają z nowoczesnych rozwiązań. Niewątpliwymi zaletami… Czytaj dalej...
kasza orkiszowa właściwości przepisy
Produkty zbożowe

Kasza orkiszowa – właściwości, przepisy.…

Aktualizacja: 30 kwietnia, 2024Kasza orkiszowa to surowiec popularny na półkach... Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

E-recepta – jakie dane się na niej znajdują?
Chałwa i bita śmietana – słodki hit na dziecięce przyjęcie
Wars kontra domowy prowiant – co wybrać na podróż koleją?
kawa rzemieślnicza
Palarnia kawy rzemieślniczej – klucz do idealnej filiżanki
Jak zrobić domową pizzę jak z włoskiej restauracji?
Dieta Low FODMAP IBS i SIBO
Dieta Low FODMAP pod lupą. Co trzeba o niej wiedzieć?
Dieta niemowlaka – co warto dodać, by wspierać jego rozwój i odporność?
Zrównoważone odżywianie w praktyce – co powinno znaleźć się na talerzu? (Artykuł sponsorowany)
Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > Produkty zbożowe

    Dieta bezglutenowa Produkty zbożowe
    Produkty zbożowe

    Samopsza – właściwości. Mąka z pszenicy samopszy

    Produkty zbożowe

    Płaskurka – właściwości. Mąka i otręby z płaskurki

    Produkty zbożowe

    Właściwości czarnego ryżu. Jak gotować czarny ryż?

    Płatki ryżowe – właściwości, przepisy. Jak gotować płatki ryżowe?

    mleko gryczane właściwości

    7 zdrowotnych właściwości mleka gryczanego

    mleko jaglane właściwości
    2

    7 zdrowotnych właściwości mleka jaglanego