bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Kalmary – właściwości, cena. Jak przyrządzić kalmary?

Kalmary – właściwości, cena. Jak przyrządzić kalmary?

kalmary właściwości wartości odżywcze
🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 21 stycznia, 2025

Głowonogi są interesującymi, ze względu na swoje znaczenie odżywcze, handlowe i ekologiczne, organizmami morskimi. Kraje śródziemnomorskie i niektóre azjatyckie są największymi ich konsumentami. Kalmary należą do mięczaków, a w swojej rodzinie posiadają około 300 gatunków. Głównymi gatunkami kalmarów pod względem światowego handlu są Loligo duvaucelii, Loligo gahi, Loligo reynaudii, Loligo opalescens, Loligo vulgaris.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Kalmary
  • Kalmary – właściwości
  • Kalmary – cena
  • Jak przyrządzić kalmary?

Kalmary

Kalmary zwane są również kałamarnicami lub kalmarokształtnymi. Charakteryzują się obłym kształtem ciała, od którego odchodzi 10 odnóży, jak wskazuje nazwa są to dziesięciornice. Ciało pokrywa chitynowa „skorupka”.

Kalmary – właściwości

Diety, które obfitują w owoce morza mogą zapewnić szereg korzyści zdrowotnych, bowiem organizmy te zawierają wartościowy skład odżywczy, składniki mineralne, a także kwasy tłuszczowe omega-3 i witaminę E. Niestety głowonogi, które również zaliczane są do owoców morza, podatne są na zanieczyszczenia przez toksyczne metale ciężkie obecne w wodzie – mają słabą zdolność ich metabolizowania, co sprzyja akumulacji.

Kalmary – cena

Kalmary to owoce morza, które raczej trudno kupić w Polsce w postaci świeżej. W niektórych sklepach jednak można je spotkać zarówno świeże, jak i mrożone. Ceny kalmarów mrożonych wahają się w granicach 40–50 zł za kilogram, jednak w przypadku świeżych mogą one być nieco wyższe – wymagają większej staranności w transporcie i magazynowaniu. W tej postaci jednak łatwiej odtworzyć jest ich pierwotny smak podczas obróbki kulinarnej.

Jak przyrządzić kalmary?

Ze względu na to, że kalmary są egzotycznym produktem, jak na polski klimat, to ich przygotowanie wymaga nieco doświadczenia i zdolności kulinarnych. Świeże kalmary należy oczyścić z błon i wnętrzności, a następnie krótko smażyć w niewielkiej temperaturze lub gotować przez chwilę, aby zachowały swoją delikatność. Kalmary mrożone natomiast należy rozmrozić w chłodnej wodzie, następnie oczyścić i pokroić w krążki, a potem je obtoczyć w mące z solą i pieprzem, a następnie krótko smażyć na rozgrzanym oleju. Przygotowane na różne sposoby kalmary dodawać można do zup, sałatek i innych potraw.

Z pewnością warto spróbować kalmarów, kiedy przytrafi się ku temu okazja. Świeże kałamarnice przygotowywane w miejscu występowania – regionach śródziemnomorskich i niektórych azjatyckich – na pewno są najsmaczniejsze, zatem miejsca te mogą być doskonałym celem dla kulinarnych turystów. Głowonogi te charakteryzują się korzystnym składem odżywczym, a dzięki temu, że zazwyczaj spożywa się je rzadko – ryzyko zatrucia metalami ciężkimi jest bardzo niskie.

Literatura:

1. Torrinha A., Gomes F., i wsp.: Commercial squids: characterization, assessment of potential health benefits/risks and discrimination based on mineral, lipid and vitamin E concentrations. Food Chem Toxicol. 2014 May;67:44-56.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Jakub Wiącek , Dyplomowany dietetyk, neurobiolog i trener personalny.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
krewetki jak przygotować krewetki
Ryby i owoce morza

Krewetki – rodzaje, właściwości. Jak…

Aktualizacja: 21 stycznia, 2025Wraz z rozwojem cywilizacyjnym oraz coraz częstszymi... Czytaj dalej...
paluszki surimi skład przepisy
Ryby i owoce morza

Paluszki krabowe – skład, cena,…

Zgodnie z  zaleceniami zdrowego żywienia ryby oraz owoce morza stanowią cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy D, selenu oraz pełnowartościowego białka, dlatego konieczne jest uwzględnienie tych produktów w diecie. Jednak… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > Ryby i owoce morza

    Ryby i owoce morza
    Ryby i owoce morza

    Panga – co to za ryba i czy jest zdrowa?

    kuchnie świata

    Czy sushi jest zdrowe? Jak zrobić sushi?

    Ryby i owoce morza

    Wartości odżywcze ryby Sola. Przepisy na rybę Solę

    1
    Ryby i owoce morza

    Sardynki – właściwości. Czy sardynki w puszce są zdrowe?

    ogórek morski działanie
    2
    Ryby i owoce morza

    Ogórek morski (swanson) – właściwości i zastosowanie

    sandacz jak przygotować sandacza
    Ryby i owoce morza

    Ryba sandacz – właściwości, przepisy. Jak przyrządzić sandacza?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.