Kalmary – właściwości, cena. Jak przyrządzić kalmary?
Aktualizacja: 10 kwietnia, 2024
Głowonogi są interesującymi, ze względu na swoje znaczenie odżywcze, handlowe i ekologiczne, organizmami morskimi. Kraje śródziemnomorskie i niektóre azjatyckie są największymi ich konsumentami. Kalmary należą do mięczaków, a w swojej rodzinie posiadają około 300 gatunków. Głównymi gatunkami kalmarów pod względem światowego handlu są Loligo duvaucelii, Loligo gahi, Loligo reynaudii, Loligo opalescens, Loligo vulgaris.
Kalmary
Kalmary zwane są również kałamarnicami lub kalmarokształtnymi. Charakteryzują się obłym kształtem ciała, od którego odchodzi 10 odnóży, jak wskazuje nazwa są to dziesięciornice. Ciało pokrywa chitynowa „skorupka”.
Kalmary – właściwości
Diety, które obfitują w owoce morza mogą zapewnić szereg korzyści zdrowotnych, bowiem organizmy te zawierają wartościowy skład odżywczy, składniki mineralne, a także kwasy tłuszczowe omega-3 i witaminę E. Niestety głowonogi, które również zaliczane są do owoców morza, podatne są na zanieczyszczenia przez toksyczne metale ciężkie obecne w wodzie – mają słabą zdolność ich metabolizowania, co sprzyja akumulacji.
Kalmary – cena
Kalmary to owoce morza, które raczej trudno kupić w Polsce w postaci świeżej. W niektórych sklepach jednak można je spotkać zarówno świeże, jak i mrożone. Ceny kalmarów mrożonych wahają się w granicach 40–50 zł za kilogram, jednak w przypadku świeżych mogą one być nieco wyższe – wymagają większej staranności w transporcie i magazynowaniu. W tej postaci jednak łatwiej odtworzyć jest ich pierwotny smak podczas obróbki kulinarnej.
Jak przyrządzić kalmary?
Ze względu na to, że kalmary są egzotycznym produktem, jak na polski klimat, to ich przygotowanie wymaga nieco doświadczenia i zdolności kulinarnych. Świeże kalmary należy oczyścić z błon i wnętrzności, a następnie krótko smażyć w niewielkiej temperaturze lub gotować przez chwilę, aby zachowały swoją delikatność. Kalmary mrożone natomiast należy rozmrozić w chłodnej wodzie, następnie oczyścić i pokroić w krążki, a potem je obtoczyć w mące z solą i pieprzem, a następnie krótko smażyć na rozgrzanym oleju. Przygotowane na różne sposoby kalmary dodawać można do zup, sałatek i innych potraw.
Z pewnością warto spróbować kalmarów, kiedy przytrafi się ku temu okazja. Świeże kałamarnice przygotowywane w miejscu występowania – regionach śródziemnomorskich i niektórych azjatyckich – na pewno są najsmaczniejsze, zatem miejsca te mogą być doskonałym celem dla kulinarnych turystów. Głowonogi te charakteryzują się korzystnym składem odżywczym, a dzięki temu, że zazwyczaj spożywa się je rzadko – ryzyko zatrucia metalami ciężkimi jest bardzo niskie.
Literatura:
1. Torrinha A., Gomes F., i wsp.: Commercial squids: characterization, assessment of potential health benefits/risks and discrimination based on mineral, lipid and vitamin E concentrations. Food Chem Toxicol. 2014 May;67:44-56.