bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Jelita – budowa, funkcje, najczęstsze problemy, leczenie

Jelita – budowa, funkcje, najczęstsze problemy, leczenie

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 22 lipca, 2020

 

Zdrowie jelit bezpośrednio wiąże się ze stanem odżywienia i możliwościami odpornościowymi naszego organizmu. Są one nazywane niekiedy drugim mózgiem, gdyż bezpośrednio odżywiają komórki i segregując oraz sortując substancje odżywcze rozporządzają całym ciałem. Jednak gdy ich wewnętrzna równowaga zostaje zaburzona, pojawia się wiele problemów, które mogą objawiać się przeróżnymi nieprzyjemnymi symptomami, uprzykrzającymi codzienne życie.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Jelita – funkcje i budowa
  • Jelita – przyczyny i objawy problemów
  • Jelita – wspomaganie i odbudowa

Jelita – funkcje i budowa

Jelita podzielić można najogólniej na jelito grube oraz cienkie. Całość jelita cienkiego ma długość ok. 2,8 m wliczając dwunastnicę, która zgodnie ze swoją nazwą mierzy 20 cm długości. Jest ono bogato unerwione i unaczynione oraz ma duże możliwości chłonne. Jelita są jednym z głównych narządów odpowiadających za przetwarzanie i wchłanianie większości makroskładników i minerałów, a także za resorpcję zwrotną wody. Dzięki mimowolnym skurczom mięśni jelitowych przesuwa się treść pokarmowa.

Pierwszy odciek, czyli jelito cienkie rozpoczyna się ujściem dwunastnicy. Funkcje jelit są wielorakie i w większości dotyczą trawienia i przyswajania substancji odżywczych, które są źródłem energii, budulcem oraz materiałem do produkcji wielu komórek. Naturalnie w ich wnętrzu występuje homeostaza, która polega na odpowiedniej równowadze mikroflory bakteryjnej, ułatwiającej pozbywanie się resztek pokarmowych, a nawet produkcję witamin. W sytuacji choroby są jednak idealnym łącznikiem powodującym rozsyłanie patogenów po układzie chłonnym. Za wchłanianie odpowiadają głównie kosmki jelitowe, które są niewielkimi, aktywnymi strukturami, mającymi zdolności absorbcyjne. We wnętrzu jelit produkowane są również enzymy ułatwiające końcowy rozkład węglowodanów, białek i tłuszczów. Dieta pełna produktów przetworzonych, konserwantów, barwników, glutenu czy nadmierna lub niedoborowa ilość błonnika może je wyniszczać i prowadzić do niedożywienia.

Jelita – przyczyny i objawy problemów

Gdy jelita chorują, cały organizm odczuwa tego skutki. Początkowo objawy są bardzo niespecyficzne i w zależności od schorzenia, mogą nie być powiązane z tym właśnie narządem.

Objawy mogą jednak dawać znać o problemie, m.in poprzez:

  • ogólne osłabienie organizmu, zmęczenie, bladość twarzy;
  • wzdęcia, dyskomfort, problemy trawienne;
  • biegunki i zaparcia;
  • nieprzyjemny zapach oddechu;
  • ociężałość, ciężkość myślenia;
  • spowolnione reakcje;
  • „brain fog” – wrażenie mgły przed oczami, otępiałość;
  • zaburzenia odpornościowe.

Do najczęstszych przyczyn prowadzących do zaburzeń funkcjonowania lub uszkodzenia jelit należą m.in:

  • przewlekły stan zapalny organizmu;
  • nadmierne stosowanie leków;
  • niedobór lub nadmiar błonnika;
  • nadużywanie napojów typu cola lub zawierających dużo słodzików i konserwantów;
  • nietolerancja glutenu lub celiakia;
  • choroby tarczycy i inne metaboliczne;
  • obciążenie genetyczne;
  • nadmierne spożywanie konserwantów, dodatków chemicznych, barwników itp.;
  • używki – alkohol, papierosy, narkotyki i inne substancje;
  • antybiotyki;
  • nietolerancje pokarmowe.

Istnieje o wiele więcej przyczyn prowadzących do wyniszczenia jelit, jednak wymienione przeze mnie należą do tych najważniejszych i najpoważniej wpływających na stan jelit. Ich długotrwała obecność w życiu wpływa intensywnie na rozwój niektórych silniejszych schorzeń, takich jak:

  • przewlekły stan zapalny jelit;
  • chroniczne biegunki i zaparcia;
  • niedożywienie i anemia;
  • zaburzenia elektrolitowe;
  • zatrzymywanie płynów;
  • nieszczelność jelit;
  • zanik kosmków jelitowych.

Skutki nie zaprzestania w odpowiednim momencie nadużywania szkodliwych substancji, które powoli, ale skutecznie uszkadzają kosmki i obciążają funkcjonowanie jelit  mogą być widoczne po kilku a nawet kilkunastu latach. Wtedy jednak nie będzie możliwe odwrócenie tego procesu,a jeśli nawet to wymagać będzie ono wielu zmagań, prowadzenia restrykcyjnej diety, które definitywnie obniżą jakość życia.

Jelita – wspomaganie i odbudowa

Wspomaganie funkcjonowania jelit jest ściśle powiązane ze zmianą dotychczasowego sposobu żywienia. Zdecydowanym krokiem w stronę poprawy jest wyeliminowanie wszystkich antyodżywczych substancji z posiłków i wprowadzenie zdrowych oraz korzystnych zamienników.

Kroki, które należy podjąć w celu odbudowy i wspomagania jelit.

  • Wprowadzenie do diety probiotyków i prebiotyków – probiotyków, czyli kultur preparatów z minimalnie czterema różnymi kulturami bakterii oraz prebiotyków, czyli substancji, które tworzą odpowiednie środowisko do ich kolonizacji, takich jak: naturalne kiszonki, kombucha czy warzywa.
  • Wyeliminowanie szkodliwych chemicznych dodatków – wszelkich konserwantów, barwników, stabilizatorów i dodatków, które znajdują się w przetworzonej żywności.
  • Wyeliminowanie całkowite napojów light, typu cola czy słodzonych słodzikami.
  • Redukcja ilości spożywanego cukru do ok. 50 g/dobę – zamiennikami dla zwykłego cukru mogą być: cukier trzcinowy, ksylitol, erytrytol, cynamon cejloński czy stewia.
  • Redukcja stresu – stres jest również jedną z przyczyn rozszczelniania się jelit, co powoduje przenikanie do układu krwionośnego nadmiaru patogenów i niestrawionych resztek.
  • Rozpoznanie nietolerancji pokarmowych – można sprawdzić je za pomocą testów laboratoryjnych lub drogą eliminacji. Najczęściej uczulającymi produktami są zboża glutenowe, jaja oraz orzechy, a także nabiał.
  • Rotacja w żywieniu – od czasu do czasu dobrym pomysłem jest wykonanie jednodniowego oczyszczania, polegającego na piciu soków warzywnych oraz owocowych i dużych ilości płynów z elektrolitami.
  • Odpowiednie przeżuwanie produktów.
  • Unikanie nadmiernej aktywności fizycznej i dbanie o regenerację – sportowcy powinni szczególnie dbać o florę i funkcjonowanie jelit, jednak amatorzy oraz hobbyści powinni unikać codziennej wykańczającej aktywności. Regularny wysiłek od czasu do czasu pomaga i wręcz uzdrawia jelita, poprawiając perystaltykę i funkcjonowanie układu odpornościowego.
  • Unikanie nadmiaru błonnika – błonnik jest bardzo przydatny, jednak jego nadmiar może „zapychać” jelita i utrudniać wchłanianie substancji odżywczych, a nawet powodować zaparcia i spowalniać regenrację. Dla zdrowego człowieka 25–40 g błonnika w zupełności wystarczy.
  • Suplementacja dodatkowa – triphala, witaminy z grupy B, witamina D, omega 3, colostrum.

Dodatkowo dobrym rozwiązaniem jest przeprowadzenie cyklicznych badań na obecność pasożytów oraz polipów mogących mieć związek z nieprawidłowym funkcjonowaniem jelit. Wszelkie produkty domowej produkcji, jak kombucha, ocet jabłkowy czy naturalne kiszonki wspaniale poprawiają funkcjonowanie i różnorodność flory bakteryjnej jelit.

Jelita są naszym centrum energetycznym, odpornościowym oraz chłonnym. Warto zadbać o jakość ich funkcjonowania oraz higienę spożywanych posiłków, by cieszyć się komfortowym życiem oraz odżywiać, a nie tylko karmić nasze ciało.

Literatura:

  • B. Mark Evers, Chirurgia Sabiston, „Jelito Cienkie”, Tom 4, s. 165-189, 2013
  • P. Pitchford, „Odżywianie dla Zdrowia”, wyd. Galaktyka, 2008

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Zofia Mikoś
Zofia Mikoś , Dietetyk i instruktor kulturystyki. Interesuje się ziołolecznictwem i promocją zdrowia
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Skutki nadmiaru błonnika w diecie

Włókno pokarmowe stanowi ważny element codziennego jadłospisu, ponieważ reguluje perystaltykę jelit, przeciwdziała chorobom cywilizacyjnym m. in. otyłości, hipercholesterolemii oraz cukrzycy. Błonnik w diecie jest składnikiem pożądanym, jednak jego nadmiar może… Czytaj dalej...

Grzyb herbaciany Kombucha – właściwości…

Czy możliwe jest znalezienie jednego specyfiku, który oczyści organizm, ureguluje trawienie, wspomoże odchudzanie i odżywi organizm? Oczywiście, że tak, poznajcie herbacianego grzyba – Kombuche. Czytaj dalej...
jelita

Oczyszczanie jelit – dieta, efekty…

Wiele autorytetów współczesnego świata medycyny uważa, że jelito grube jest najbardziej zaniedbanym przez ludzi organem. Bagatelizować go jednak nie można. Masz problemy z wypróżnianiem, a może cierpisz na bezsenność? Sprawdź… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Układ pokarmowy i trawienie > jelita

    jelita

    Co to jest oligofruktoza? Oligofruktoza a cukrzyca

    diosmina właściwości diosmina na zaparcia

    Diosmina – działanie, przeciwwskazania i skutki uboczne. Diosmina a hemoroidy

    gorzka sól działanie na jelita i wątrobę
    8

    Gorzka sól na oczyszczanie jelit i wątroby. Skutki uboczne stosowania gorzkiej soli

    sibo dieta leczenie

    SIBO – leczenie naturalne i proponowana dieta

    zakażenie bakterią c.difficile

    Bakteria Clostridium difficile – objawy zakażenia, leczenie. Co jeść przy zakażeniu C. difficile?

    zakażenie bakterią

    Dieta przy zakażeniu Clostridium difficile, leczenie ziołami

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.