Triphala – działanie i dawkowanie. Sok triphala

🕣 3 min czytania

Triphala jest ziołową mieszanką trzech owoców. Pochodzi z Indii, gdzie od pokoleń wykorzystywana jest jako środek leczniczy przy osteoporozie, chorobach układu moczowego, leczeniu hemoroidów czy bólów głowy. Obecnie jej sława nie gaśnie, stosowana jest na całym świecie w medycynie naturalnej. Jak działa i jak ją bezpiecznie dawkować by przynosiła zamierzone efekty? 

Triphala

Triphala jest ziołową mieszanką, składająca się z trzech owoców: harady, behady i amli. Wszystkie te owoce są bogatym źródłem witamin, składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy, co sprawia, że opisywany preparat charakteryzuje się wielokierunkowym działaniem. Owoce harady, znane również pod nazwą migdałecznik chebułowiec, są bogate w aminokwasy, taniny, kwas galusowy oraz beta-sitosterol. Behady podobnie jak harady również są cennym źródłem tanin, ponadto składają się w 45 % z białek i 35 % tłuszczów mających pozytywny wpływ na podwyższenie tzw. dobrego cholesterolu (HDL). Owoce amli są natomiast prawdziwą bombą witaminy C – jest jej nawet do 20 razy więcej niż w cytrynie. Oprócz tego jest cennym źródłem karotenoidów, flawonoidów i innych przeciwutleniaczy. 

Triphala – działanie 

Każdy ze składników preparatu triphala ma nieco inne działanie. Harada warunkuje prawidłową pracę jelit, zapobiega zarówno zaparciom jak i biegunkom. Zawarte w niej składniki wspierają prawidłowe funkcjonowanie wątroby oraz pomagają chronić jej komórki przed działaniem toksycznych substancji. Behada łagodzi trudności z oddychaniem, dlatego też może być pomocna podczas leczenia astmy. Wpływa również na układ trawienny, utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy i cholesterolu HDL we krwi, a także zapobiega powstawaniu kamieni moczowych. Natomiast Amli skutecznie obniża ciśnienie krwi oraz wspiera odporność organizmu, pracę wątroby, serca i płuc. 

Triphala, dzięki mieszaninie wspomnianych owoców, ma szerokie działanie prozdrowotne, do których można zaliczyć:

  • reguluje pracę jelit,
  • likwiduje uporczywe biegunki, wzdęcia i kurczowe bóle jelit,
  • utrzymuje prawidłowy poziomu cholesterolu i glukozy we krwi,
  • obniża poziom cholesterolu całkowitego, LDL, VLDL oraz ciśnienie krwi,
  • wspomaga funkcjonowanie wątroby, płuc i serca,
  • zapobiega infekcjom bakteryjnym oraz wirusowym,
  • chroni przed problemami stomatologicznymi,
  • działa przeciwzapalnie i przeciwutleniająco
  • wspomaga detoksykację krwi i wątroby,
  • wspomaga wydalanie kamieni z dróg moczowych,
  • wspiera odchudzanie,
  • wspomaga koncentrację i niwelowanie stresu,
  • wzmacnia libido.

W badaniach na szczurach udowodniono, iż wodny ekstrakt z Triphala może okazać się skutecznym preparatem w zwalczaniu komórek nowotworowych [1] oraz tłumieniu ich wzrostu na skutek obecności kwasu galusowego – głównego polifenolu obecnego w Triphala [4]. 

Triphala w proszku, płynie i tabletkach

Z uwagi na fakt, iż Triphala zyskuje na świecie coraz większą popularność, aby każdy mógł znaleźć coś dla siebie, na rynku preparat ten dostępny jest w 3 formach. Najbardziej znaną postacią tej indyjskiej mieszanki ziół jest proszek. Triphale mieloną w proszku można przyjmować jako gorący napar, zalewając od pół do maksymalnie jedną łyżeczkę proszku wrzątkiem i parząc ją dokładnie tak samo jak herbaty liściaste. Kolejną formą tej mieszanki ziół są tabletki zawierające od 500 mg do 2000 mg preparatu. Ostatnim produktem jest Triphala w płynie. Niezależnie od formy preparatu, należy pamiętać, aby przyjmować ją przed jedzeniem. 

Triphala – dawkowanie 

W zależności od formy przyjmowanego preparatu zalecane jest różne dawkowanie Triphali. Jeżeli decydujemy się na włączenie jej do swojej diety w postaci proszku, dzienna zalecana dawka to od 2 do 4 szklanek naparu na dobę. Jeśli ktoś preferuje mieszankę indyjskich ziół w płynie, wskazane jest 30 ml 2 razy dziennie. A w przypadku tabletek zaleca się przyjmowanie maksymalnie 2 kapsułek z częstotliwością 1–2 razy na dobę.

Sok triphala

Triphala w płynie jest naturalnym 100% sokiem z dziko rosnących i ręcznie zebranych owoców. Na korzyść soku przemawia fakt, iż ze wszystkich dostępnych Triphali na rynku, największą skuteczność wykazuje Triphala w płynie, ponieważ jako jedyna zachowuje wszystkie swoje cenne właściwości. Ponadto sok Triphala nie zawiera w swoim składzie żadnych sztucznych składników, takich jak konserwanty, aromaty czy barwniki.

Triphala – cena, gdzie kupić

Triphala jest powszechnie dostępna w sklepach internetowych, aptekach, sklepach z suplementami diety, sklepach ze zdrową żywnością, a także zielarskich oraz w wybranych marketach. Ceny za 100 g preparatu w proszku rozpoczynają się już od 10 zł. Jeżeli ktoś nie przepada za piciem naparów, może nabyć opakowanie kapsułek, którego cena w sprzedaży internetowej rozpoczyna się od 23 zł za 100 kapsułek. Najwięcej trzeba zapłacić za mieszankę indyjskich ziół pod postacią płynu. Cena litrowego sok kształtuje się na poziomie ok. 114 zł. 

Włączając do swojej diety mieszankę indyjskich ziół możemy liczyć na poprawę jakości zdrowia zarówno psychicznego, jak i fizycznego. Triphala ze względu na swoje działanie polecana jest szczególnie osobom borykającym się z chorobami układu pokarmowego, takimi jak biegunki, wzdęcia, zaparcia czy wrzody, a także w profilaktyce chorób wieńcowych, wątroby i płuc. Preparat jest skuteczny także w walce z wirusami oraz bakteriami. 

Literatura:

  1. Kaur S., Arora S.,i in., The in vitro antimutagenic activity of Triphala — an Indian herbal drug. Food and Chemical Toxicology, 2002, 40(4): 527-534, 
  2. https://natur-sklep.pl, online: https://natur-sklep.pl/kategoria/index/triphala/
  3. Prabhakar J., Senthilkumar M., i.in.,  Evaluation of Antimicrobial Efficacy of Herbal Alternatives (Triphala and Green Tea Polyphenols), MTAD, and 5% Sodium Hypochlorite against Enterococcus faecalis Biofilm Formed on Tooth Substrate: An In Vitro Study. Journal of Endodontics, 2010, 36(1): 83-86, 
  4. Swayamjot Kaur S., Husheem M., The in vitro cytotoxic and apoptotic activity of Triphala—an Indian herbal drug. Journal of Ethnopharmacology, 2005, 97(1): 15-20,
  5. Saravanan S, Ramasundaram S., Hypolipidemic Effect of Triphala in Experimentally Induced Hypercholesteremic Rats. 2007, J-Stage, 127(2): 385-388,
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Dominika Suślik , Dyplomowany dietetyk i Diet Coach.
Dodaj do ulubionych

Opinie

  1. Świetny wpis!

Napisz swoją opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *