Jakie wartości odżywcze posiadają melony? Jakie są rodzaje melonów? Przepisy z melonem
Aktualizacja: 15 maja, 2024
Melon, owoc zaliczany do rodziny dyniowatych, oprócz pysznego smaku przypominającego połączenie ogórka i miodu, posiada wiele właściwości odżywczych. Można wyróżnić kilka jego rodzajów, które różnią się barwą skórki i miąższu, smakiem oraz kształtem.
Melon galia
Jest dość charakterystyczną odmianą melona, gdyż jego skórka pokryta jest charakterystyczną siateczką. Owoc ten zawiera aromatyczny, białozielony, słodki miąższ, dlatego też jest idealny do sałatek owocowych lub jako przekąska. Dzięki zawartości m.in. potasu pomaga regulować prawidłowe ciśnienie krwi.
Melon miodowy
Charakteryzuje się żółtawą lub zielonkawą skórką i jasnozielonym miąższem. Stanowi dobre źródło potasu (który wpływa na regulacje ciśnienia), kwasu foliowego, a także witamin z grupy B, odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Jest niskokaloryczny, dlatego też może być zdrowym dodatkiem dla osób stosujących dietę redukcyjną. Ma odrobinę mniej kalorii niż kantalupa, jednak jest również uboższy w witaminę A oraz C, której źródłem jest wspomniana odmiana.
Melon biały, żółty i zielony
W zależności od odmiany melony mogą być białe, pomarańczowe, żółte lub zielonkawe. Różnią się smakiem i aromatem, jednak większość z nich jest słodka i soczysta. Poza walorami smakowymi warto też docenić odżywcze i zdrowotne właściwości melonów. Choć zawierają one dużo cukrów, są niskokaloryczne. Poleca się je jako źródło beta-karotenu, kwasu foliowego, pektyn, a także wielu witamin (w tym z grupy B oraz witaminy A i C) i minerałów (potasu, żelaza i magnezu).
Melon kantalupa
Uważa się, że kantalupy są odmianą innych pokrewnych melonów pochodzących z niektórych części Afryki. Od setek lat cieszą się popularnością wśród mieszkańców regionu Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu. Zapewniają szereg przeciwutleniaczy, składników odżywczych i elektrolitów, które mają wiele właściwości prozdrowotnych. Ich głęboki pomarańczowy kolor mówi o wysokiej zawartości beta-karotenu.
Kantalupa znana jest szczególnie z zawartości karotenoidów oraz kukurbitacyny, dwóch silnych przeciwutleniaczy, które zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwór (powodując zniszczenie komórek rakowych), choroby sercowo-naczyniowe oraz neurodegeneracyjne. Pomagają powstrzymać rozwój wolnych rodników w organizmie i spowolnić proces starzenia.
Witamina A, odpowiedzialna za zdrowie oczu i skóry, oraz witamina C, która wzmacnia odporność, również występują w kantalupie w wysokich ilościach. Owoc ten jednocześnie dostarcza potasu i witamin z grupy B, w tym tiaminy, niacyny i kwasu foliowego, a także witaminy K, magnezu i błonnika, a jego nasiona, które mimo częstego odrzucenia są jadalne, dostarczają ważnych kwasów tłuszczowych omega-3 i są popularne, jako przekąski w części Ameryki Środkowej i Południowej, a także w Azji i na Bliskim Wschodzie.
Wiele badań wykazało, że spożywanie dużych ilości owoców i warzyw, które są naturalnie bogate w witaminę A i witaminę C, w tym kantalupy, jest jednym z najlepszych sposobów na zapobieganie mutacji komórek. Włączenie 5 sztuk warzyw i 2 sztuk owoców do codziennej diety może pomóc chronić przed rakiem płuc, okrężnicy, prostaty i jamy ustnej.
Co zrobić z melona?
Melon sprawdzi się dobrze zarówno jako składnik sałatek i dań wytrawnych, jak i deserów, lodów czy koktajli. Jest idealny jako sposób na orzeźwienie w gorące dni!
Składniki:
- dojrzały melon – 1 szt.,
- sok z cytryny – 1 szt.,
- miód – łyżka,
- woda – 150 ml.
Wykonanie:
- Melony przekroić na połówki, usunąć pestki, a miąższ wydrążyć i zmiksować z sokiem z cytryny.
- W rondelku zagotować wodę z dodatkiem miodu. Gotować 3 minuty na małym ogniu, odstawić i wystudzić.
- Wymieszać dokładnie z musem melonowym, wstawić do zamrażarki na około 8 godzin.
- Gdy masa zacznie tężeć, należy ją wymieszać, aby zapobiec powstawaniu grudek, i wstawić ponownie do zamrażarki.
Składniki:
- melon,
- dojrzały banan,
- sok z cytryny.
Wykonanie:
owoce obrać i zblendować. Do koktajlu można dodać kilka kostek lodu dla większego orzeźwienia.
Składniki:
- makaron – 1 szklanka,
- melon – 0,5 szt.,
- ser feta – 80 g.
Sos:
- oliwa z oliwek – 30 g,
- sok z cytryny – 15 g,
- miód – 0,5 łyżki,
- sól, pieprz.
Wykonanie:
- Wymieszać składniki sosu w miseczce.
- Do salaterki włożyć odcedzony makaron, dodać obranego, oczyszczonego z pestek i pokrojonego w kostkę melona, wszystko zalać sosem i wymieszać.
- Dodać pokruszony ser feta, wymieszać i nałożyć do głębokich talerzy.
Poznaj także inną odmianę melona jaką jest melon gorzki!
Warto co jakiś czas sięgać po owoc melona, dzięki jego właściwościom wspomożesz bowiem pracę nerek i układu nerwowego oraz zwiększysz odporność. Sprawdzi się też świetnie jako słodka przekąska lub składnik koktajlu. Niezalecany jest jednak dla cukrzyków ze względu na jego wysoki indeks glikemiczny.
Literatura:
- Ríos J. L., Andújar I,, Escandell J, M., Giner R. M., Recio M. C., Cucurbitacins as inducers of cell death and a rich source of potential anticancer compounds. Curr Pharm Des. 2012;18(12):1663-76,
- Henrich C. J., Thomas C. L., Brooks A. D., Booth N. L., Lowery E. M., Pompei R. J., McMahon J. B., Sayers T. J. Effects of cucurbitacins on cell morphology are associated with sensitization of renal carcinoma cells to TRAIL-induced apoptosis. Apoptosis. 2012 Jan;17(1):79-89. doi: 10.1007/s10495-011-0652-7,
- Recio MC, Prieto M, Bonucelli M, Orsi C, Máñez S, Giner RM, Cerdá-Nicolás M, Ríos J. L., Anti-inflammatory activity of two cucurbitacins isolated from Cayaponia tayuya roots. Planta Med. 2004 May; 70(5):414-20,
- Chew B. P., Park J. S., Carotenoid action on the immune response. J Nutr. 2004 Jan; 134(1):257S-261S.
Melon ma stosunkowo niską kaloryczność oraz jest bardzo zdrowy. Zazwyczaj dodaję go do smoothie, które idealnie nadaje się podczas podjadania. Ponadto zbilansowana dietka, ćwiczenia w celu pozbycia się nadprogramowych kilogramów. W ciągu tygodnia zrzuciłam 2 kg, wydaje mi się, że to dość spory progres.