logo_bonavita_pl
Facebook
Menu Close
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mięśni i trening

    • Trening
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywianie

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mięśni i trening

    • Trening
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywianie

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mięśni i trening

    • Trening
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywianie

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
logo_bonavita_pl
Facebook
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Jak ugotować rosół? Właściwości i wartość kaloryczna rosołu. Rosół na przeziębienie

Jak ugotować rosół? Właściwości i wartość kaloryczna rosołu. Rosół na przeziębienie

rosół jak ugotować rosół czy rosół jest zdrowy?
🕣 5 min czytania

Aktualizacja: 9 kwietnia, 2024

Jakie są pierwsze skojarzenia z rosołem? Niedzielny obiad. Rodzinna atmosfera. Zapowiedź zupy pomidorowej. Lekarstwo na przeziębienie. Zupa ta jest powszechnie znana i spożywana zarówno na co dzień, jak i przy ważniejszych uroczystościach. W zależności od regionu Polski i osoby, która przygotowuje tę potrawę, różni się ona smakiem i aromatem. Już w XVII wieku pojawiły się pierwsze przepisy na polski rosół [1].

Nazwa rosołu pochodzi od słowa „rozsolić”. Zupa ta powstawała w wyniku długotrwałego procesu gotowania mięsa, które było wcześniej poddane zasoleniu i wysuszeniu. Obecnie gotuje się surowe mięso z warzywami i suszonymi przyprawami. Dzięki temu do wody przechodzą białko, tłuszcz, składniki mineralne i witaminy. Zwykle rosół podaje się z makaronem typu nitki lub z lanymi kluskami, ze świeżo posiekanym koperkiem lub natką pietruszki. Zupę nalewa się do głębokiego talerza lub bulionówki.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Rosół – właściwości
  • Rosół na przeziębienie
  • Rosół – kalorie
  • Jak ugotować rosół?
  • Składniki na rosół
  • Czym przyprawić rosół?
  • Co zrobić, żeby rosół był klarowny?

Rosół – właściwości

Każdy przyjmowany przez człowieka posiłek wpływa na jego organizm. Rosół, podobnie jak i inne czyste zupy, dostarcza organizmowi porcję płynów, średnio 200 ml. W ciągu dnia mężczyzna powinien dostarczać około 2500 ml wody pochodzącej z napojów i produktów spożywczych, natomiast kobieta około 2000 ml. Zupy dodatkowo pobudzają łaknienie, dlatego stanowią pierwsze danie obiadowe.

W zależności od składników i sposobu przyrządzenia są one źródłem cennych składników pokarmowych. Podczas gotowania mięsa i kości do wody przechodzą: białko – albuminy – oraz składniki mineralne – wapń, magnez i tłuszcz. Z warzyw natomiast przechodzą pektyny, witaminy, prowitaminy (β-karoten), związki mineralne, substancje azotowe oraz glikozydy i kwasy organiczne odpowiedzialne za smak potrawy.

Rosół zawiera również żelatynę, która powstaje w wyniku hydrolizy kolagenu. Szczególnie bogate w ten składnik są zupy gotowane na wywarze z rozdrobnionych kości. Kolagen jest elementem tkanki łącznej i wpływa na prawidłowe funkcjonowanie stawów i chrząstek, a także skóry [2, 3, 4].

Rosół na przeziębienie

W jaki sposób rosół może pomóc zwalczyć przeziębienie? Jak wspomniano wcześniej, zupa ta uzupełnia zapotrzebowanie na wodę. Szczególne ważne jest to przy chorobie ze względu na zwiększoną utratę płynów z powodu wydzieliny z nosa lub oskrzeli oraz podwyższonej temperatury ciała.

Dodatkowo ciepła zupa rozgrzewa od środka oraz pobudza łaknienie, a często w wyniku toczącego się procesu zapalnego apetyt chorego ulega osłabieniu. Tłuszcz zawarty w rosole łagodzi podrażnienia i stany zapalne jamy ustnej. Uważa się, że rosół pozytywnie wpływa na układ odpornościowy, chociaż nie wykazano, w jaki dokładnie sposób.

Rosół pomaga na przeziębienie także poprzez poprawę samopoczucia. Związane jest to z pozytywnymi skojarzeniami, takimi jak dom, bezpieczeństwo i troska [4, 5, 6].

Rosół – kalorie

Wartość energetyczna potraw jest zależna od użytych składników. Jeśli porcja rosołu ma 200 ml, a przygotowany jest on z kości lub chudego mięsa – drobiu, posiłek zawiera 62 kcal. Po dodaniu makaronu wartość ta zwiększa się ponad dwukrotnie – do 130 kcal. Jeżeli użyje się do sporządzenia wywaru tłustego mięsa, energetyczność posiłku również wzrośnie. Poniżej umieszczono porównanie wartości odżywczych rosołu z makaronem i bez niego [7, 8].

Tabela 1. Wartości odżywcze rosołu podane na 100 g produktu [7, 8].

  Rosół bez makaronu Rosół z makaronem
Energia [kcal] 31 65
Białko [g] 1,68 3,18
Węglowodany [g] 3,88 7,4
Tłuszcze [g] 1,02 2,39
Cholesterol [mg] 3 14
Błonnik [g] 0 0,3
Sód [mg] 459 868
Potas [mg] 23 53

Jak ugotować rosół?

Przepisów na rosół jest wiele, jednak sposób przygotowania jest zwykle podobny. Co należy więc zrobić?

  1. Opłukać mięso lub kości. Podzielić je na mniejsze części – w ten sposób więcej składników przeniknie do wody, a rosół będzie esencjonalny i aromatyczny.
  2. Mięso lub kości umieścić w garnku i zalać zimną wodą. Dodać suszone przyprawy. Gotować na małym ogniu (czas gotowania jest zależny od użytego mięsa: wołowe potrzebuje 4–6 godzin, drób i cielęcina – 2 godzin).
  3. W międzyczasie należy zbierać szumowinę z powierzchni wody za pomocą łyżki cedzakowej (szumowina to biała lub szara piana, która powstaje w wyniku ścinania się białka).
  4. Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokroić na kilka części. Wrzucić do garnka (30–40 min przed końcem gotowania).
  5. Podawać z wcześniej ugotowanym makaronem i świeżo posiekanymi ziołami.

Warzywa z zupy można wykorzystać do zrobienia sałatki jarzynowej lub jako farsz, np. do krokietów. Mięso można podać razem z rosołem albo wykorzystać np. do drugiego dania.

Czystą zupę (bez warzyw, makaronu i mięsa) można zamrozić albo zapasteryzować i w późniejszym czasie wykorzystać do przyrządzenia innych zup, np. pomidorowej.

Składniki na rosół

Jakie składniki i w jakich ilościach są potrzebne do przygotowania jednej porcji rosołu?

  1. Mięso (50–80g) – może być każdy jego rodzaj. Jeżeli chce się uzyskać dużą zawartość kolagenu, należy wybrać kości. Zwykle stosuje się mięso drobiowe i wołowe. Dzięki chudemu mięsu i usunięciu skóry z drobiu zupa będzie zawierała mniej tłuszczu. Im mniejsze kawałki będzie miało mięso i kości, tym więcej składników odżywczych przejdzie do wywaru.
  2. Warzywa (włoszczyzna) nadające esencjonalnego smaku:
    • marchew (30 g) – nadaje smak słodkawy,
    • korzeń pietruszki (20 g) – smak goryczkowy,
    • korzeń selera (10 g) – smak korzenny,
    • por (5 g) – smak ostry.

Można również dodać cebulę. Opalona w płomieniach, nada zupie złocisty kolor i wyrazisty smak. W niektórych przepisach dodaje się również kapustę. Im bardziej włoszczyzna będzie rozdrobniona, tym więcej składników przejdzie do wody.

  1. Dodatek do zupy, np. makaron nitki lub kluski lane (z jajka i mąki pszennej).
  2. Przyprawy suszone i świeże.
  3. Woda. Wszystkie składniki w garnku powinny być nią przykryte. Średnio potrzeba 200–450 ml. Należy mieć na uwadze, że podczas gotowania woda paruje [3, 9].

Czym przyprawić rosół?

Warzywa razem z przyprawami nadają odpowiedni aromatyczny bukiet. Jest wiele produktów, które można do tego wykorzystać. Przy wyborze warto kierować się własnymi upodobaniami smakowymi. Nie należy natomiast dodawać gotowych kostek rosołowych ani przypraw w płynie ze względu na dużą zawartość soli i glutaminianu sodu.

Do wyboru mamy takie przyprawy jak:

  • liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny w kulkach – podstawowe przyprawy o silnym, specyficznym aromacie;
  • lubczyk – aromatyczne zioło zwiększające intensywność rosołu, dawniej jego wyciąg był składnikiem przypraw w płynie;
  • sól – najlepiej dodawać ją na końcu, gdyż inaczej ograniczy ona przechodzenie związków z mięsa do wody;
  • goździki – szczególnie polecane są do przyrządzenia rosołu staropolskiego i królewskiego;
  • czosnek świeży lub granulowany;
  • majeranek, tymianek;
  • suszone grzyby.

Do gotowej potrawy warto dodać świeżo posiekany koperek lub zieloną natkę pietruszki [3, 9, 10].

Co zrobić, żeby rosół był klarowny?

W sytuacji, kiedy chce się uzyskać klarowny rosół, należy pamiętać o właściwym przygotowaniu tej potrawy. Mięso zawsze należy umieszczać w zimnej wodzie. Jeżeli chce się uzupełnić wodę, która odparowała, najlepiej dolać wrzątek. Jeżeli mięso było wcześniej w zamrażarce, należy je najpierw odmrozić. Gotowanie rosołu tylko na kościach i to bardzo rozrobionych powoduje, że zupa staje się mniej klarowna. Podobnie jest w przypadku drobno pokrojonych warzyw. Rosół należy gotować na małym ogniu, aby wszystkie substancje powoli przechodziły do wywaru.

W celu uzyskania klarownego wywaru można użyć kurzego białka. Należy je ubić, a następnie połączyć z zimnym wywarem oraz powoli ogrzewać do chwili wrzenia. Białko połączy się z cząsteczkami odpowiedzialnymi za zmętnienie. W celu usunięcia tych substancji wywar należy przefiltrować, przecedzając przez drobne sitko [3].

Rosół, pomimo jego małej energetyczności, warto czasami przygotować w domu, pamiętając oczywiście o używaniu naturalnych składników. Uzyska się w ten sposób aromatyczną zupę. Nadmiar zawsze można zapasteryzować lub zamrozić. Rosół pomoże w walce z przeziębieniem oraz urozmaici nasz jadłospis i być może przywoła miłe wspomnienia z dzieciństwa.

 

Literatura:

  1. Denesiuk M., Przygotowywanie i wydawanie zup oraz sosów, Fundacja „Wspieranie i Promocja Przedsiębiorczości na Warmii i Mazurach”, Olsztyn 2010,
  2. Jarosz M., Normy żywienia dla populacji Polski, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2017,
  3. Wieczorek-Chełmińska Z., Nowoczesna dietetyczna książka kucharska, Wydawnictwo PZWL, Warszawa 2000,
  4. Kunachowicz H. i wsp., Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw, Wydawnictwo PZWL, Warszawa 2012,
  5. Lijing Ke, Jianwu Zhou i in., The power of soups: Super-hero or trem-work? Trends in food science & technology, 2011, 9, 492-497,
  6. Łebkowski M., Szkoła gotowania. Kuchnia polska, Publicat, Poznań 2017,
  7. Rennard B.O. i in., Chicken soup inhibitis neutrophil chemotaxis in vitro, Chest 2000, 118, 1150-1157,
  8. Rosół polski, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, online: http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-malopolskie/Rosol-polski, data dostępu: 08.03.2018 r.,
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł

Oś czasu publikacji i aktualizacji:

Aktualna wersja

26.03.2018

Autor artykułu:

Agnieszka Bernatowicz, dietetyk
Agnieszka Bernatowicz, dietetyk Dietetyk kliniczny

Dyplomowany dietetyk (dietetyk kliniczny) i psychodietetyk. Specjalizuje się w schorzeniach układu pokarmowego, szczególnie jelit. Sporo czasu poświęca badaniom nad zagadnieniem zaparć oraz choroby Leśniowskiego-Crohna. Swoich pacjentów skutecznie przekonuje o istotności żywienia i jego wpływie na zachowanie zdrowia. Uczy świadomych i mądrych wyborów. Uważa, że dieta nie może być karą, bowiem taka droga nie prowadzi do sukcesu. Najważniejsze, aby dieta była dostosowana indywidualnie do potrzeb, preferencji i możliwości pacjenta. Tylko wówczas upragniony cel jest możliwy do osiągnięcia.  

Autor artykułu:
Agnieszka Bernatowicz, dietetyk
Agnieszka Bernatowicz, dietetyk , Dyplomowany dietetyk (dietetyk kliniczny) i psychodietetyk. Specjalizuje się w schorzeniach układu pokarmowego, szczególnie jelit. Sporo czasu poświęca badaniom nad zagadnieniem zaparć oraz choroby Leśniowskiego-Crohna.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
Dieta śródziemnomorska

Dieta śródziemnomorska – produkty zalecane…

W diecie tej ograniczamy spożywanie białek pochodzenia zwierzęcego stawiając na białka roślinne. Rezygnujemy z wieprzowiny na rzecz ryb i owoców morza. Zobacz, które jeszcze produkty zalecane są w diecie śródziemnomorskiej. Czytaj dalej...
kuchnie świata

Kuchnia włoska – charakterystyka, tradycje…

Któż z nas nie ma ulubionej potrawy z klasyki kuchni włoskiej? Jest to chyba jedna z najbardziej popularnych kuchni na świecie, słynie z prostych, aczkolwiek wyśmienitych przepisów, świeżych warzyw, ziół… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

pektyna co to jest właściwości zastosowanie
Pektyna – co to jest? Do czego służy?
Na co zwrócić uwagę przy wyborze odzieży i akcesoriów na stok?
Na co zwrócić uwagę przy wyborze odzieży i akcesoriów na stok?
Jak urządzić przytulne mieszkanie
Jak urządzić przytulne mieszkanie, do którego aż chce się wracać?
czy ksylitol jest rakotwórczy szkodliwość ksylitolu
Czy ksylitol jest zdrowy? Czy każdy może go spożywać?
Czerwienica prawdziwa a dieta – zasady, produkty zalecane i zakazane oraz efekty
rukola właściwości przepisy
Właściwości lecznicze rukoli i przeciwwskazania. Co można zrobić z rukoli?
Charakterystyka 12 grup produktów spożywczych i ich znaczenie dla organizmu
Śledzie na desce z przyprawami.
Co to jest anchois? Właściwości anchois, gdzie je kupić, przepisy
Poznaj 20 rodzajów makaronów i wybierz najlepszy!
Zdrowe słodycze na plażę i w góry – przekąski, które zmieszczą się w plecaku

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Odżywianie > przygotowywanie żywności

    przygotowywanie żywności
    Czajnik elektryczny na kuchennym blacie.

    Czy czajniki elektryczne szklane sprawdzą się w kuchni? Sprawdź ranking modeli!

    Miski z soczewicą na różowym tle.
    11
    rośliny strączkowe

    Soczewica czerwona – właściwości, przepisy. Jak gotować soczewicę czerwoną?

    Ser żółty z dziurami na jasnym tle.
    nabiał

    Ser żółty – rodzaje, skład. Jak zrobić ser żółty? Czy ser żółty jest zdrowy?

    Gotowanie dla siebie – sposoby na wygodne przygotowywanie posiłków w domu

    przygotowywanie żywności

    Borówki. Najlepsze przepisy

    warzywa

    Jak gotować bataty? Przepisy

    logo_bonavita_pl

    Na Bonavita.pl odkryjesz, że zdrowy styl życia może być prosty i przyjemny! Poznaj przepisy, porady dietetyczne, ciekawostki i inspiracje dla ciała i ducha.

    Zdrowe życie to nie moda, to styl bycia! Na Bonavita.pl znajdziesz setki inspiracji, jak lepiej się odżywiać, dbać o siebie i żyć w harmonii. Od przepisów na pożywne śniadania, po praktyczne porady o suplementach i diecie – wszystko, czego potrzebujesz, by czuć się dobrze każdego dnia.

    © 2025 BonaVita.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone. Usługi, treści i produkty na naszej stronie internetowej służą wyłącznie celom informacyjnym. BonaVita.pl nie udziela porad medycznych, nie stawia diagnoz ani nie leczy.

    • Dieta od A do Z
    • Odżywianie
    • Zdrowie
    • Psychologia
    • Sport
    • Tabele
    • Przepisy
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Współpraca
    Facebook