Figa – wartości odżywcze, właściwości, przepisy

Figa jest niewielkim i niepozornym owocem, który skrywa w sobie sporą ilość substancji korzystnych dla zdrowia i urody. Niestety, mało kto zdaje sobie z tego sprawę i nawet nie zwraca uwagi na ten owoc będąc na zakupach.
Figa
Figa jest owocem figowca pospolitego (Ficus carica) pochodzącego z Azji. Należy do rodziny morwowatych i może występować w dwóch odmianach – smyreńskiej i dalmatyńskiej. Na kontynencie europejskim drzewa figowe są uprawiane przede wszystkim w krajach śródziemnomorskich. W naszym państwie owoce figowca nie są zbytnio popularne. Najczęściej wykorzystuje się je w postaci suszonej jako dodatek do ciast, natomiast zastosowanie świeżych fig dla wielu osób pozostaje zagadką.
Wartości odżywcze figi
Figi zarówno świeże, jak i suszone są źródłem wielu składników odżywczych, witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Suszone owoce dostarczają 249 kcal w 100 g, natomiast świeże ponad trzykrotnie mniej (74 kcal w 100 g). Niezależnie od formy figi zawierają przede wszystkim cukry (zwłaszcza glukozę i fruktozę), błonnik, pektyny, a także witaminy z grupy B, A, K, C, kwas foliowy, potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo. Warto zaznaczyć, że suszone figi składają się nawet w ponad 70 % z cukrów, dostarczają w 100 g prawie tyle samo wapnia co szklanka mleka i zawierają najwięcej błonnika wśród suszonych owoców.
Właściwości figi
Owoce figowca mają pozytywny wpływ na organizm. Oto najczęściej wymieniane w literaturze korzyści płynące z włączenia fig do swojego jadłospisu:
- wzmacniają kości i zęby, polecane w profilaktyce osteoporozy oraz w okresie menopauzy,
- zapobiegają chorobom dziąseł,
- wpływają pozytywnie na wzrok i wygląd skóry,
- wzmacniają odporność,
- pomagają zwalczać stres i bezsenność,
- poprawiają pamięć i koncentrację,
- wpływają na utrzymanie odpowiedniej gospodarki wodno-mineralnej,
- wzmacniają układ krwionośny, zalecane w walce z nadciśnieniem,
- obniżają poziom cholesterolu we krwi,
- wspomagają pracę wątroby,
- regulują pracę jelit, przeciwdziałają zaparciom,
- wykazują działanie antybakteryjne i przeciwzapalne,
- działają alkalizująco na organizm (odkwaszają),
- biorą udział w wygaszaniu wolnych rodników,
- obniżają ryzyko powstawania nowotworów,
- opóźniają procesy starzenia się.
Ze względu na wysoką zawartość cukrów prostych figi nie są polecane cukrzykom!
Dodatkowo, w związku z zawartością tyraminy nie zaleca się ich osobom cierpiącym na migreny, gdyż związek ten wywołuje bóle głowy!
Jak jeść figę
Figę możemy spożywać w postaci świeżej lub suszonej. Nie obiera się jej ze skórki. Wystarczy ją umyć pod bieżącą wodą, przekroić na cztery części, rozchylić i zajadać miąższ łyżeczką lub widelcem. Skórkę można zostawić (według upodobań). Jeśli potrzebujemy błyskawicznego zastrzyku energii, warto sięgnąć po suszone owoce, które będą wartościową przekąską.
Figa – przepisy
Świeże owoce figi są wykorzystywane do przygotowywania dżemów, marmolad, konfitur, galaretek i innych przetworów. Świetnie komponują się w bardziej lub mniej skomplikowanych deserach, np. ciastach czy koktajlach. Pasują także do sałatek, serów białych, żółtych i pleśniowych, wędlin, pieczonego mięsa. Z kolei suszone owoce dodawane są przeważnie do owsianki, ciast i ciasteczek, budyniu, herbaty, kompotu, wina, nalewki. Warto również spróbować syropu z fig!
Podsumowując, figi stanowią bogactwo składników mineralnych, odżywczych i witamin dla organizmu. Posiadają tyle pozytywnych właściwości, że szkoda byłoby ich nie włączyć do swojego jadłospisu, zwłaszcza że pasują zarówno do słodkich, jak i słonych dań.
Literatura:
Drużyńska B. i in., 2016. Wybrane składniki bioaktywne i właściwości przeciwrodnikowe owoców żurawiny i fig suszonych. Bromat.Chem.Toksykol., LIX, 3, 272-275
Kaczmarczuk R.,2013. Figowce użyteczne i dekoracyjne. Wszechświat, t. 114, 1-3
Ukleja-Sokołowska N., Gawrońska-Ukleja E., Tykwińska M., Bartuzi Z., 2014. Alergia na owoce egzotyczne. Alergia Astma Immunologia 19, 1: 16-20
Jedną z metod utrwalenia jarzyn i słodkich plonów jest suszenie. Jak ta metoda wpływa na wartość odżywczą produktu oraz jakie zmiany możemy zaobserwować w ich strukturze oraz jakości? Czy warto spożywać suszone warzywa i owoce? czytaj więcej
Cieszmy się smakiem ulubionych owoców i warzyw przez cały rok! Przedstawiamy 6 najlepszych sposobów na ich obróbkę, które zachowują ich bogactwo witamin na dłużej. czytaj więcej
Pomarańcze, cytryny, grejpfruty, owoce cytrusowe warto jeść nie tylko zimą. Wzmacniają nie tylko odporność, ale także wpływają na kondycję całego organizmu! czytaj więcej
Opinie
wyłącz pisanie odpowiedziTwoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.