Dietetycy o wprowadzaniu glutenu do diety dziecka
Aktualizacja: 18 marca, 2024
Dietetycy wydali nowe rozporządzenia określające najlepszy okres na wprowadzenie glutenu do diety dziecka. Zbyt wczesne jak i zbyt późne może spowodować celiakię lub inne choroby glutenozależne.
Gluten w diecie dziecka
Gluten jest białkiem, które występuje w ziarnach pszenicy, owsa, żyta i jęczmienia. Zboża te są podstawą wielu produktów, dlatego tak trudno jest uniknąć go w diecie. Niestety gluten jest także substancją silnie alergizującą. Osoby z nietolerancją glutenu bądź celiakią muszą na stałe wykluczyć gluten ze swojej diety. Kiedy zatem najlepiej wprowadzić gluten do diety dziecka, aby nie zareagowało nietolerancją bądź alergią?
Aktualnie eksperci zalecają wprowadzenie glutenu do diety dziecka najlepiej od 4 do 12 m. ż. Wczesne podawanie glutenu może uchronić dziecko przed celiakią, ale może także ją wywołać. Ważne jest, aby rodzice, którzy zdecydowali się wprowadzać gluten do diety dziecka wcześniej robili to ostrożnie i stopniowo. Należy obserwować dziecko i w razie niepokojących objawów skonsultować się z pediatrą.
Celiakia i inne choroby glutenozależne wymagają wprowadzania diety bezglutenowej. Jest to sposób żywienia obowiązujący przez całe życie i wykluczający wszystkie produkty zawierające gluten. Z tego powodu nie należy do najprostszych diet, a jej wprowadzenie łączy się z wieloma trudnościami.