logo_bonavita_pl
Facebook
Menu Close
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mięśni i trening

    • Trening
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywianie

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mięśni i trening

    • Trening
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywianie

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mięśni i trening

    • Trening
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywianie

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
logo_bonavita_pl
Facebook
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Dieta niskocholesterolowa – wskazania, skuteczność, produkty zalecane i zakazane

Dieta niskocholesterolowa – wskazania, skuteczność, produkty zalecane i zakazane

🕣 6 min czytania

Aktualizacja: 30 grudnia, 2024

Mimo, iż krążące przez wiele lat mity o szkodliwości cholesterolu obalone zostały w wielu badaniach naukowych, „fobia cholesterolowa” wciąż trwa, a z nią ciągłe generalizowanie roli tego związku wyłącznie do jego promiażdżycowego działania. Czy dieta niskocholesterolowa jest więc faktycznie kluczem w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych? Jakie jednostki chorobowe wymagają ograniczenia spożywanego cholesterolu i jaką dietę należy wtedy wprowadzić?

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Metabolizm cholesterolu
  • Dieta niskocholesterolowa
  • Dieta niskocholesterolowa – wskazania
  • Dieta niskocholesterolowa – skuteczność
  • Dieta niskocholesterolowa – produkty zalecane i zakazane

Metabolizm cholesterolu

Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że stężenie cholesterolu we krwi nie jest jedynie wynikiem dostarczania go z pożywieniem. Jednym z podstawowych procesów fizjologicznych jest metabolizm cholesterolu, czyli proces jego rozpadu i syntezy. To raczej wypadkowa tych zjawisk i czynniki decydujące o transporcie cholesterolu w organizmie wpływają na jego stężenia w naczyniach krwionośnych. Związek ten dostarczony z dietą wchłaniany jest w jelicie cienkim, gdzie rozdzielony zostaje na dwie pule. Większa część trafia do naczyń limfatycznych i po połączeniu z białkami tworzy lipoproteiny HDL i LDL, odpowiadające za transport cholesterolu z tkanek do wątroby i odwrotnie. Pozostała część trafia do żyły wrotnej wędrując do hepatocytów. Ostatecznie, jako składnik żółci cholesterol wydzielany jest do dwunastnicy i bierze udział w trawieniu tłuszczów. Jeśli zaś ilość dostarczanego cholesterolu z dietą jest zbyt mała w stosunku do zapotrzebowania, organizm potrafi syntezować go na drodze przemian związanych z udziałem związku o nazwie acetylo-CoA. Jego nadwyżka prowadzi zaś do powstania kwasów żółciowych i ich soli, które wydalane są z kałem – jest to główna droga eliminacji nadmiaru cholesterolu z organizmu. Okazuje się również, że prawie połowa wchłanianego cholesterolu nie pochodzi z pożywienia [1]. Oczywiście, omówione przemiany są dużo bardziej skomplikowane i wieloetapowe. Konkluzją jednak jest fakt, iż cholesterol – zarówno pochodzący z endogennej syntezy w organizmie, jak i ten dostarczany z pożywieniem – nie jest jedynie składnikiem, który trafiając prosto do naczyń krwionośnych powoduje natychmiastowe tworzenie blaszki miażdżycowej. Rola cholesterolu jest dużo bardziej złożona. Bierze udział w trawieniu tłuszczów, syntezie hormonów, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mózgu. W warunkach fizjologicznych organizm sam potrafi regulować ilość wchłanianego cholesterolu, wykorzystywać go do swoich celów a nadmiar usuwać. Jego podwyższone stężenie we krwi jest raczej sygnałem, że podstawowe procesy metaboliczne zostały zaburzone. Zamiast więc dążyć do zmniejszenia stężenia cholesterolu całkowitego – w tym przypadku jedynie markera stanu chorobowego – należy dążyć do odkrycia źródła problemu i jego rozwiązania, co przełoży się na wyrównanie całego profilu lipidowego.

Dieta niskocholesterolowa

Mimo, iż wielokierunkowy, pozytywny wpływ cholesterolu na organizm człowieka jest dobrze poznanym zagadnieniem fizjologii i biochemii człowieka, ograniczenie jego spożycia jest jednym z najbardziej spopularyzowanych zaleceń żywieniowych dla ogółu populacji, co uargumentowane jest rolą w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych. Tymczasem, wiele badań [2][3] dowiodło, iż ilość cholesterolu spożywanego z dietą nie ma bezpośredniego wpływu na jego stężenie we krwi i nie jest jedynym czynnikiem indukującym proces tworzenia blaszki miażdżycowej. Co więcej, istnieją badania[4] [5], w których codzienne spożywanie jaj, uważanych za produkt wysokocholesterolowy, powodowało poprawę profilu lipidowego po kilku tygodniach eksperymentu. Mimo to, istnieją pewne wskazania do wprowadzenia diety niskocholesterolowej.

Dieta niskocholesterolowa – wskazania

Istnieją jednostki chorobowe, w których podaż cholesterolu musi być kontrolowana i w razie potrzeby ograniczona, głownie ze względu na jego zaburzony metabolizm w organizmie. Należą do nich:

  • mutacja genów ApoE – Apolipoproteina E (ApoE) jest produkowana w wątrobie i mózgu. Jej głównym zadaniem jest udział w metabolizmie lipidów (transportuje lipidy  z miejsca ich powstawania do tkanek, gdzie są magazynowane lub wydalane z organizmu). Odpowiada m.in. za eliminację cholesterolu z krwi i przeciwdziałanie miażdżycy. Każdy człowiek posiada parę genów ApoE, które stanowią kombinację tych 3 izoform. Posiadanie genotypu ApoE e4/e4 i ApoE e4/e3 może wskazywać na zwiększone ryzyko rozwoju miażdżycy i choroby Alzheimera. Osoby o tym genotypie mają podwyższoną skłonność do wzrostu stężenia cholesterolu LDL i trójglicerydów TG we krwi, ze względu na zaburzone procesy metabolizmu lipidów. Odziedziczenie określonej formy polimorficznego genu dla ApoE (e4), nie wystarcza do rozwoju choroby, ale jest czynnikiem zwiększającym ryzyko zachorowania;
  • hipercholesterolemia wrodzona (rodzinna) – również indukowana mutacją w obrębie genów, w tym przypadku LDLR. W tej jednostce chorobowej dochodzi najczęściej do zaburzenia transportu i katabolizmu LDL, co prowadzi do zwiększania ilości cholesterolu w osoczu. Podwyższony poziom LDL współistnieje często z prawidłowym stężeniem HDL i VLDL. W rodzinnej hipercholesterolemii dochodzi także do zwiększonego odkładania się cholesterolu w ścianach naczyń krwionośnych;
  • cholecystektomia – zabieg chirurgiczny polegający na usunięciu pęcherzyka żółciowego, służącego do magazynowania i zagęszczania żółci koniecznej do emulgacji tłuszczu pochodzącego z pożywienia. Resekcja tego narządu upośledza cały proces trawienia i wchłaniania tłuszczu w organizmie, co jest wskazaniem do jego ograniczenia i ewentualnego zastąpienia łatwiej strawnymi kwasami tłuszczowymi (np. MCT). Ze względu na zaburzoną produkcję żółci i syntezę soli kwasów żółciowych, zaleca się również ograniczenie podaży cholesterolu w diecie;
  • choroby wątroby – wątroba jako główny narząd biorący udział w metabolizmie cholesterolu, pełni jednocześnie wiele innych, kluczowych dla homeostazy organizmu ról. W przebiegu różnych chorób związanych z jej dysfunkcją (nowotwory, marskość wątroby itp.) należy dążyć do odciążania chorego narządu. Nie mniej jednak zbyt mała ilość cholesterolu w diecie może nasilać jego endogenną produkcję w wątrobie – co i tak zmusi ją do wzmożonej pracy. Należy więc kontrolować podaż tego związku, monitorować parametry czynności narządu i dbać o jego regenerację;
  • zaawansowana cukrzyca – zaburzenia gospodarki cukrowej i lipidowej są ściśle powiązane ze sobą, dlatego też w późnym stadium cukrzycy zaleca się ograniczenie ilości spożywanego cholesterolu przynajmniej do czasu względnego wyrównania gospodarki węglowodanowej. Należy jednak zaznaczyć, iż to wysoki poziom cukru we krwi i nieustanny proces glikacji ma bardziej negatywny wpływ na naczynia krwionośne, niż sam cholesterol.

Dieta niskocholesterolowa – skuteczność

O skuteczności diety niskocholesterolowej można mówić tylko wtedy, gdy poza faktycznym ograniczeniem jego podaży w diecie, zaadresujemy przyczynę jego podwyższonego poziomu i będziemy dążyć do jego eliminacji. Pożądanym efektem naszych działań ma być nie obniżenie stężenia tego składnika w surowicy krwi do poziomu określanego przez normy laboratoryjne, ale wyrównanie całego profilu lipidowego, co jest ważniejsze niż wpasowanie się w założone zakresy wartości referencyjnych. Powinniśmy dążyć do prawidłowego stosunku lipoprotein HDL:LDL, który optymalnie wynosi ok. 2. Cholesterol całkowity powinien mieścić się w granicach 200–250 mg/dl , choć wyższa z podanych wartości jest już dziś uznawana za zbyt wysokie stężenie.

Dieta niskocholesterolowa – produkty zalecane i zakazane

W diecie niskocholesterolowej zaleca się:

  • zmniejszenie spożycia produktów bogatych w cholesterol (szczególnie podroby, masło, jaja), którego dzienną podaż szacuje się na max. 200mg/dobę;
  • eliminację cukru – jak wcześniej wspomniano, podwyższone stężenie glukozy we krwi przyczynia się do uszkodzenia naczyń krwionośnych, powstania miejscowego stanu zapalnego i w efekcie odkładania cholesterolu w zmienionych chorobowo tętnicach;
  • eliminację trans izomerów kwasów tłuszczowych – zawarte w produktach wysokoprzetworzonych, utwardzonych olejach roślinnych, produktów mocno wysmażonych są głównym powodem wzrostu poziomu cholesterolu we krwi;
  • dbanie o prawidłowy stosunek kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3 – optymalnie, stosunek ten powinien wynosić ok. 4:1, często zaś wynosi 10:1 i więcej. Ta nierównowaga promuje powstawanie stanu zapalnego i zaburzenia gospodarki lipidowej. Odwrotnie, zwiększone spożycie kwasów EPA i DHA (źródła: tran, tłuste ryby morskie) należących do rodziny omega-3 wykazuje działanie hipocholesterolemiczne i przeciwzapalne;
  • spożywanie produktów bogatych w witaminy i antyoksydanty – szczególnie witamin C i E (źródła: warzywa i owoce), które przyczyniają się między innymi do poprawy funkcji śródbłonka naczyń krwionośnych, których patologie w budowie i funkcjonowaniu często są przyczyną podwyższonego stężenia cholesterolu;
  • włączenie do diety produktów o działaniu przeciwzapalnym – np. kurkuma,  ponieważ cholesterol zwykle ulega wzmożonej syntezie na skutek powstania w organizmie stanu zapalnego;
  • dbanie o wyrównanie niedoborów składników odżywczych – szczególnie witamin z grupy B, magnezu, selenu i wapnia – deficyt witamin z grupy B może promować hiperhomocysteinemię – ważniejszy czynnik determinujący rozwój chorób serca niż samo stężenie cholesterolu, zaś niedobory wspomnianych składników mineralnych – zaburzenia w pracy układu krążenia;
  • odpowiednią podaż błonnika – szczególnie frakcji rozpuszczalnej, która ma wpływ na hamowanie biosyntezy cholesterolu w wątrobie i zdolność wiązania kwasów żółciowych i ich soli w jelitach tym samym zmniejszając wchłanianie cholesterolu;
  • spożywanie nasion roślin strączkowych – nie tylko są bogate w wymienione wyżej witaminy i minerały o pozytywnym wpływie na cały układ krążenia, ale również mają udowodnione działanie hipocholesterolemiczne. Należy pamiętać o ich namoczeniu i odpowiednio długim gotowaniu przed spożyciem w celu usunięcia substancji antyodżywczych (lektyny, hemaglutyniny).

Czy dieta niskocholesterolowa jest kluczem do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób sercowo naczyniowych? Gdyby odpowiedź była jednoznacznie twierdząca, w dobie popularyzowania diety niskotłuszczowej i niskocholesterolowej wskaźnik zgonów z powodu chorób sercowo-naczyniowych wykazywałby tendencję spadkową. Niestety, mimo coraz większych restrykcji dotyczącej spożywania cholesterolu i konsekwentnego obniżania normy laboratoryjnej – w tempie szybszym, niż mogłoby to być uzasadnione ewolucyjnymi zmianami metabolicznymi – choroby serca wciąż są istotnym problemem dzisiejszego świata. Warto uświadomić sobie, że poza pewnymi jednostkami chorobowymi (takimi jak mutacja genu ApoE4, dysfunkcje pęcherzyka żółciowego i wątroby lub zaburzeniami przemian tłuszczów i lipidów), ograniczenie podaży cholesterolu w diecie nie musi przynieść oczekiwanych rezultatów. Jego niedobór wpłynie zaś negatywnie na inne procesy, w których jest potrzebny i nasili endogenną produkcję, którą zahamować może jedynie interwencja farmakologiczna. Dobrym podsumowaniem roli cholesterolu w diecie jest opinia lekarza medycyny,  Huberta Juźków: „Cholesterol nie jest ani zły, ani dobry. Jest po prostu potrzebny.” Wprowadzenie diety niskocholesterolowej jest zasadne tylko w przypadku problemów z jego metabolizmem, nie zaś jako nieodłączny element profilaktyki chorób sercowo-naczyniowych.

Literatura:

[1] Stanisław Konturek: Układ trawienny. W: Władysław Zygmunt Traczyk, Andrzej Trzebski, Andrzej   Godlewski: Fizjologia człowieka z elementami fizjologii stosowanej i klinicznej. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2007, s. 798. ISBN 978-83-200-3664-0

[2] http://wholehealthsource.blogspot.com/2011/01/does-dietary-saturated-fat-increase.html

[3] http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/07/27/saturated-fat-cholesterol.aspx

[4] http://suppversity.blogspot.com/2012/02/eat-whole-eggs-all-day-and-throw-your.html

[5] http://suppversity.blogspot.com/2013/05/eggs-4-letter-food-improves-both.html

[6] Biochemia w pigułce  – Frakcje Lipidowe krwi: HDL, LDL, VLDL, cholesterol

– http://www.drmichalak.pl/cholesterol_frakcje_lipidowe_krwi.htm

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł

Oś czasu publikacji i aktualizacji:

Aktualna wersja

18.06.2016

Autor artykułu:

Sonia Walla
Sonia Walla

Absolwentka dietetyki zafascynowana wpływem odżywiania na zdrowie i jakość życia. Pasjonuje się fizjologią człowieka, medycyną – także tą alternatywną – oraz holistyczną dietoterapią. Poza wykształceniem kierunkowym, stale poszerza swoją wiedzę przez uczestnictwo w certyfikowanych szkoleniach i kursach o tematyce żywieniowej, szczególnie interesując się zagadnieniami dietetyki klinicznej. W swoich artykułach zawsze stara się powoływać na aktualne publikacje naukowe i obiektywnie przedstawiać wszystkie zagadnienia związane z szeroko pojmowanym zdrowym odżywianiem. Swoją przygodę z dietetyką rozpoczęła od zrzucenia pokaźnej ilości kilogramów i mając za sobą liczne porażki i sukcesy w tym aspekcie wie, jak trudny jest to proces. Dzięki swoim osobistym doświadczeniom dobrze rozumie i stara się pomóc swoim pacjentom podczas ich zmagań o zdrową sylwetkę. Prywatnie jest niereformowalną gadułą i wulkanem energii. W wolnych chwilach trenuje amatorsko na siłowni i prowadzi bloga: https://dietetycja.blogspot.com Wyznaje pogląd, że dieta to coś więcej niż liczenie kalorii i ma nadzieję przekonać do tego wszystkich niedowiarków.

Autor artykułu:
Sonia Walla
Sonia Walla , Dyplomowany dietetyk. Fascynuje się wpływem odżywiania na zdrowie i jakość życia, a także fizjologią człowieka, medycyną – także tą alternatywną – oraz holistyczną dietoterapią.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Cała prawda o fruktozie i…

Źródłem fruktozy są nie tylko owoce. Dowiedz się o niej więcej i zdecyduj, które produkty ją zawierające są najlepsze, a z których możesz zrezygnować. Czytaj dalej...
stres

Długotrwały stres podnosi poziom cholesterolu.…

Długotrwałe napięcie może być zgubne dla naszego zdrowia. By uchronić się przed wieloma negatywnymi skutkami stresu, należy unikać i niwelować czynniki stresogenne. Czytaj dalej...
Hipercholesterolemia

Cholesterol nie bez powodu nazywany…

Twoja dieta pozostawia wiele do życzenia, masz nadwagę i nie lubisz się ruszać? Strzeż się przed cholesterolem! Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

pektyna co to jest właściwości zastosowanie
Pektyna – co to jest? Do czego służy?
Na co zwrócić uwagę przy wyborze odzieży i akcesoriów na stok?
Na co zwrócić uwagę przy wyborze odzieży i akcesoriów na stok?
Jak urządzić przytulne mieszkanie
Jak urządzić przytulne mieszkanie, do którego aż chce się wracać?
czy ksylitol jest rakotwórczy szkodliwość ksylitolu
Czy ksylitol jest zdrowy? Czy każdy może go spożywać?
Czerwienica prawdziwa a dieta – zasady, produkty zalecane i zakazane oraz efekty
rukola właściwości przepisy
Właściwości lecznicze rukoli i przeciwwskazania. Co można zrobić z rukoli?
Charakterystyka 12 grup produktów spożywczych i ich znaczenie dla organizmu
Śledzie na desce z przyprawami.
Co to jest anchois? Właściwości anchois, gdzie je kupić, przepisy
Poznaj 20 rodzajów makaronów i wybierz najlepszy!
Zdrowe słodycze na plażę i w góry – przekąski, które zmieszczą się w plecaku

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Diety lecznicze i eliminacyjne > Hipercholesterolemia

    Dieta cukrzycowa diety na chorobę wątroby Hipercholesterolemia miażdżyca serce

    Czerwienica prawdziwa a dieta – zasady, produkty zalecane i zakazane oraz efekty

    Czy miażdżyca boli? Obalamy mity
    miażdżyca

    Czy miażdżyca boli? Obalamy mity

    Badania

    Czym jest hipercholesterolemia rodzinna?

    1
    Badania

    Cholesterol nie-HDL – co oznacza i jakie są jego normy?

    2

    Dieta o niskim indeksie glikemicznym

    cukrzyca

    Cukrzyca u dzieci – przyczyny, objawy. Jak dostosować dietę dziecka z cukrzycą?

    logo_bonavita_pl

    Na Bonavita.pl odkryjesz, że zdrowy styl życia może być prosty i przyjemny! Poznaj przepisy, porady dietetyczne, ciekawostki i inspiracje dla ciała i ducha.

    Zdrowe życie to nie moda, to styl bycia! Na Bonavita.pl znajdziesz setki inspiracji, jak lepiej się odżywiać, dbać o siebie i żyć w harmonii. Od przepisów na pożywne śniadania, po praktyczne porady o suplementach i diecie – wszystko, czego potrzebujesz, by czuć się dobrze każdego dnia.

    © 2025 BonaVita.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone. Usługi, treści i produkty na naszej stronie internetowej służą wyłącznie celom informacyjnym. BonaVita.pl nie udziela porad medycznych, nie stawia diagnoz ani nie leczy.

    • Dieta od A do Z
    • Odżywianie
    • Zdrowie
    • Psychologia
    • Sport
    • Tabele
    • Przepisy
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Współpraca
    Facebook