Dieta na dobry nastrój. Co jeść, aby cieszyć się dobrym samopoczuciem?
Aktualizacja: 26 maja, 2020
Dobre samopoczucie jest odzwierciedleniem prawidłowego żywienia. Jeśli w naszej diecie znajdują się odpowiednie grupy produktów, zauważamy nie tylko piękny wygląd ciała, ale również i pogodny nastrój.
Dieta na dobre samopoczucie
Powszechnie z poprawą humoru kojarzona jest czekolada. Znajduje się w niej magnez, który ma działanie antystresowe. Warto wybierać czekoladę z dużą zawartością kakao (min. 70%), które to właśnie jest źródłem cennego dla naszego dobrego samopoczucia pierwiastka. Ten słodki przysmak dostarcza nam także dużą ilość cukrów, które dostając się do naszego organizmu, pobudzają produkcję hormonu szczęścia, czyli serotoniny. Są to jednak cukry proste, zatem jak szybko poziom serotoniny zostaje podwyższony, tak samo szybko zostanie obniżony, a razem z nim wróci obniżony nastrój. Aby utrzymać stały poziom serotoniny we krwi, należy bardziej skupić się na dostarczaniu organizmowi węglowodanów złożonych (grube kasze, pełnoziarniste produkty), tak aby mogły wydzielać energię powoli, a nie gwałtownie jak w przypadku cukrów prostych.
Jak się okazuje, kwasy omega-3 także wykazują działanie antydepresyjne. Spożywanie ich często w postaci ryb, orzechów włoskich, czy siemienia lnianego stymuluje mózg do utrzymywania dobrego nastroju. Podobne działanie ma witamina D, którą latem dostarcza nam słońce, natomiast jesienią i zimą często cierpimy na jej niedobór, co objawia się obniżoną odpornością i samopoczuciem. Oprócz diety w dobry nastrój wprawia nas aktywność fizyczna, podczas której nasz organizm wytwarza duże ilości endorfin. Spędzanie czasu na słońcu i świeżym powietrzu ożywia nasze ciało i dodaje energii do życia. Świetnym rozwiązaniem na poprawę nastroju jest także złoto koloidalne.
Aby nasz nastrój utrzymywał się wciąż na stałym poziomie, wystarczy wprowadzić kilka zmian w odżywianiu. Każdy to zrobi z łatwością, stosując się do prostych wskazówek:
- pieczywo białe (bułki, chleb pszenny, bagietki) zastąpić pieczywem razowym (graham, pełnoziarniste),
- biały makaron, ryż, drobne kasze (manna, jęczmienna) zamienić na makaron razowy, ryż brązowy, grube kasze (pęczak, gryczana) czy płatki owsiane,
- starać się wyeliminować z całodziennej diety słodkie przekąski (ciastka, ciasta, batony, cukierki, słodkie jogurty) i zastąpić je owocami (najlepiej jeść sezonowe, bo zawierają najwięcej cennych składników) czy też orzechami (orzechy włoskie, migdały, pestki dyni),
- przynajmniej raz w tygodniu spożywać rybę z dużą ilością kwasów omega-3 takich jak łosoś, śledź, czy dorsz,
- dobrą receptą jest rozpoczynanie dnia od szklanki ciepłej wody z wyciśniętą połówką cytryny, daje to niezwykłą energię, ponieważ organizm pozbywa się toksyn,
- należy wprowadzić ruch do naszego stylu życia, przynajmniej pół godziny: jazda rowerem, trucht, gimnastyka,
- w okresie jesienno-zimowym zaleca się suplementację witaminą D.
Wprowadzając wszystkie powyższe elementy do naszych codziennych zachowań, osiągniemy nie tylko dobry nastrój, ale i zdrowie. Dieta ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie. Spożywając odpowiednio dobrane produkty, możemy wpływać na to, aby nasz dobry nastrój trwał nieustannie, niezależnie od pory roku. Jak się okazuje na nasze samopoczucie ogromny wpływ ma także praca naszych jelit. To właśnie tam produkowane jest aż 90% serotoniny. Dieta wydaje się być kluczem do poprawy nastroju.