bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Wpływ pracy jelit na samopoczucie

Wpływ pracy jelit na samopoczucie

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 11 grudnia, 2015

Jelita to gigantyczny matrix, który rejestruje nasze życie wewnętrzne i oddziałuje na podświadomość

– pisze mikrobiolog Giulia Enders w książce „Historia wewnętrzna. Jelita – najbardziej fascynujący organ naszego ciała”. Dowiedz się, dlaczego coraz częściej jelita nazywane są drugim mózgiem naszego organizmu!

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Rola mózgu i jelit w odczuwaniu emocji
  • Wpływ stanu jelit na samopoczucie

Rola mózgu i jelit w odczuwaniu emocji

Za odczuwanie emocji odpowiadają konkretne obszary w mózgu, które należą do tzw. układu limbicznego. Składa się on z elementów, które należą do mózgowia m. in. z hipokampa oraz ciałka migdałowatego, ponadto w jego skład wchodzą: wzgórze, podwzgórze, kilka jąder w śródmózgowiu oraz struktury łączące poszczególne elementy ze sobą. Układ limbiczny należy do układu motywacyjnego, którego działanie opiera się na szlaku wychwytu neuroprzekaźnika serotoniny. Pobudzenie neuronów dopaminowych zaangażowanych w odczuwanie przyjemności, powoduje, że nasz nastrój ulega polepszeniu.

Specjalista medycyny rodzinnej – Magdalena Rybner zauważyła, że jelita mają specjalne i bezpośrednie połączenie z mózgiem i informują go o „życiu wewnętrznym”. Tłumaczy, że proces opiera się na działaniu nerwu błędnego, który biegnąc z jelit przez przeponę mija serce, płuca oraz przełyk, mając bezpośrednie ujście w mózgu. Impulsy wysyłane przez jelita trafiają m. in. do układu limbicznego, ciałka migdałowatego oraz hipokampu. Fakt, że struktury te należą do układu odpowiedzialnego za zapamiętywanie, własną motywację, rozróżnianie emocji oraz za regulację zachowań sprawia, że równocześnie wpływa to na stan naszej kondycji psychicznej.

Wpływ stanu jelit na samopoczucie

Jelita pokryte są od wewnątrz specjalistyczną tkanką GALT należącą do MALT, czyli tkanki limfatycznej związanej z błonami śluzowymi. GALT (tkanka limfatyczna związana z błonami śluzowymi jelit) ochrania wnętrze organizmu, gdyż flora bakteryjna jelit pokryta jest mikroorganizmami walczącymi z drobnoustrojami chorobotwórczymi. Równocześnie tworzy na powierzchni ochronną barierę chemiczną bogatą w przeciwbakteryjny śluz, stwarza warunki do rozwoju korzystnej flory bakteryjnej jelit, dzięki czemu usprawniają perystaltykę i ruchy robaczkowe. Na powierzchni GALT znajduje się ok 70% wszystkich limfocytów, które odpowiedzialne są za odporność organizmu. Badania przeprowadzone przez irlandzkich naukowców potwierdziły, że korzystna mikroflora wpływa pozytywnie na nasze samopoczucie. Dzieje się tak ponieważ aż 90% serotoniny, czyli tzw. hormonu szczęścia produkowane jest w enterocytach – czyli komórkach nabłonka jelitowego! Badacze podawali myszom przez kilka tygodni preparaty zawierające przyjazne dla flory bakteryjnej jelit drobnoustroje, a następnie badali ich funkcje poznawcze. Stwierdzili, że zwierzęta są lepiej zdeterminowane, ich krew wykazała niższy poziom hormonów stresu, szybciej się uczyły i zapamiętywały, w porównaniu z koleżankami, które zostały potraktowane drobnoustrojami niekorzystnie współpracującymi z florą bakteryjną jelit.

Łatwo zauważyć, że wpływ stanu naszych jelit ma swoje odbicie w stanie emocjonalnym i motywacji do działania. Osoby cierpiące na choroby jelit częściej narażone są na złe samopoczucie, depresję czy stany lękowe. Cierpiąc na niestrawność lub z powodu objawów przejedzenia nie potrafimy w pełni cieszyć się z otaczającego nas świata, gdyż nieprzyjemny ból brzucha sprawia, że chętniej zostaniemy w domu niż wyjdziemy na spotkanie z przyjaciółmi. Dzieje się tak ponieważ aż 90% serotoniny wędrującej do mózgu produkowana jest właśnie w jelitach! Zaburzenia pracy tego organu sprawiają, że  ilość neuroprzekaźnika szczęścia okazuje się niewystarczająca. Gdy zdrowo się odżywiamy, jemy świeże produkty, w naszej diecie obecny jest błonnik oraz dostarczamy zdrowe kultury bakterii obecne w przetworach mlecznych, pomagamy z zewnątrz naszym jelitom utrzymywać odpowiednią  florę bakteryjną. To właśnie brak równowagi w jej składzie powoduje spadek nastroju i złe samopoczucie. Podczas sytuacji stresowych, gdy nasz organizm musi walczyć i stawić czoła nowej sytuacji, potrzebuje więcej energii, by sprostać nowym wymaganiom. Krew zostaje przekierowana na mięśnie i mózg, na czym cierpi ukrwienie układu pokarmowego w tym jelit. Zaczynają one produkować zdecydowanie mniej ochronnego śluzu, co stwarza idealne warunki do namnożenia niekorzystnej flory bakteryjnej. Jeżeli jest to sporadyczny incydent, nie mamy się czym martwić. Jeżeli natomiast stale się stresujemy, zbyt niskie ukrwienie jelit powoduje, że ścianki stają się słabsze i mniej zdolne do pełnienia swoich funkcji. Pomocna może okazać się suplementacja odpowiednimi szczepami kultur bakterii.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Martyna Jaros
Martyna Jaros , Dyplomowany dietetyk. Prywatnie pasjonatka zdrowego stylu życia z zamiłowaniem do poznawania składu i sposobu produkcji żywności, a także jej wpływu na organizm człowieka.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Neurony lustrzane – od akcji…

Poznajcie najnowsze odkrycia dotyczące neuronów lustrzanych. Czytaj dalej...

Emocje, które odchudzają – odchudzanie…

Kondycja psychiczna jest niezwykle ważnym elementem każdej diety. Sprawdź, które emocje sprawiają, że chudniesz. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Układ pokarmowy i trawienie > jelita

    jelita

    Co to jest oligofruktoza? Oligofruktoza a cukrzyca

    diosmina właściwości diosmina na zaparcia

    Diosmina – działanie, przeciwwskazania i skutki uboczne. Diosmina a hemoroidy

    gorzka sól działanie na jelita i wątrobę
    8

    Gorzka sól na oczyszczanie jelit i wątroby. Skutki uboczne stosowania gorzkiej soli

    sibo dieta leczenie

    SIBO – leczenie naturalne i proponowana dieta

    zakażenie bakterią c.difficile

    Bakteria Clostridium difficile – objawy zakażenia, leczenie. Co jeść przy zakażeniu C. difficile?

    zakażenie bakterią

    Dieta przy zakażeniu Clostridium difficile, leczenie ziołami

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.