bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Czerwona porzeczka – odmiany, właściwości lecznicze, przetwory

Czerwona porzeczka – odmiany, właściwości lecznicze, przetwory

czerwona porzeczka właściwości przetwory
🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 21 stycznia, 2025

Czerwona porzeczka – inaczej zwana dziką – jest gatunkiem krzewu z rodziny agrestowatych. Porzeczki ogółem – czy to czarne, czy czerwone – pod względem produkcyjnym stanowią drugą najważniejszą po truskawkach grupę owoców drobnych. Ojczystymi terenami czerwonej porzeczki jest zachodnia Europa, jednak obecnie kultywowana jest w wielu regionach świata o podobnym klimacie.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Czerwona porzeczka
  • Porzeczka czerwona – odmiany
  • Czerwona porzeczka – właściwości lecznicze
  • Czerwona porzeczka – przetwory

Czerwona porzeczka

Porzeczka czerwona swoją barwę zawdzięcza niskiej zawartości antocyjanów w porównaniu do innych owoców jagodowych o ciemnym zabarwieniu. Przez osoby, które często spożywają owoce, czerwona porzeczka doceniana jest za ciekawą barwę i intensywny smak – połączenie słodyczy z kwaskowatością i cierpkim posmakiem.

Porzeczka czerwona – odmiany

Istnieją trzy odmiany czerwonej porzeczki. Klasyczna i najbardziej powszechna odmiana to zwykła czerwona porzeczka, natomiast rzadziej spotykana to porzeczka różowa oraz biała – „albinotyczna”.  Największy wpływ na różnicę w zabarwieniu ma poziom antocyjanów – od średniej zawartości w czerwonej, po niską zawartość w różowej oraz brak zawartości w białej. Wbrew pozorom należą one do tego samego rodzaju – różnią się barwą, ponieważ zawierają nieco inny zestaw genów i enzymów odpowiedzialnych za powstawanie barwnych związków chemicznych. Niestety mniej intensywna barwa wiąże się z nieco mniejszą zawartością antyutleniaczy – jednak na szczęście dla smakoszy biała porzeczka jest słodsza.

Czerwona porzeczka – właściwości lecznicze

Owoce jagodowe stanowią główne źródło antyoksydantów między innymi w dietach skandynawskich. Najważniejszym z nich jest witamina C – czerwona porzeczka zawiera jej aż 41 mg w 100 g produktu, co stanowi prawie 50% dziennego zapotrzebowania. Inne przeciwutleniacze w porzeczkach, takie jak polifenole, kwas kawowy, wanilinowy, czy kumarynowy mogą mieć istotne znaczenie w ziołolecznictwie – wykazują działanie wspierające zdrowie regulując procesy zapalne, wpływając na ryzyko wystąpienia niektórych chorób. Niestety brak jest jasnych przesłanek świadczących o niepodważalnych właściwościach leczniczych.

Czerwona porzeczka – przetwory

Niestety owoce porzeczki łatwo ulegają psuciu i uszkodzeniom mechanicznym. Głównie dlatego owoce te w dużym stopniu stosowane są w przetwórstwie – minimalizowane jest w ten sposób marnotrawienie. Ze względu na intensywną cierpkość rzadko pozyskuje się sam sok – porzeczka bardziej nadaje się do produkcji nektarów. Białe i różowe porzeczki w większym stopniu sprawdzają się w przetwórstwie – zawierają więcej cukrów oraz mniej związków chemicznych, które nadają cierpki smak. Często w celu przedłużenia przydatności do spożycia przetwarza się ją na dżemy, ponadto świetnie sprawdza się jako składnik mieszanek owocowych do celu produkcji orzeźwiających letnich deserów.

Czerwona porzeczka i jej odmiany różnią się składem chemicznym mimo, że należą do tego samego gatunku. Jeżeli owoc ten jest wykorzystywany ze względów smakowych na cele kulinarne – bardziej polecane są jaśniejsze odmiany. Natomiast dla bardziej intensywnego działania prozdrowotnego sięgać należy po te ciemne.

Literatura:

1. Zorenc Z., Veberic R., i wsp.: Polyphenol metabolism in differently colored cultivars of red currant (Ribes rubrum L.) through fruit ripening. Planta. 2017 Aug;246(2):217-226.
2. Puganen A., Kallio H.P., i wsp.: Red/Green Currant and Sea Buckthorn Berry Press Residues as Potential Sources of Antioxidants for Food Use. J Agric Food Chem. 2018.
3. Schwarz B., Hofmann T.: Sensory-guided decomposition of red currant juice (Ribes rubrum) and structure determination of key astringent compounds. J Agric Food Chem. 2007 Feb 21;55(4):1394-404.
4. Djordjević B., Savikin K., i wsp.: Biochemical properties of red currant varieties in relation to storage. Plant Foods Hum Nutr. 2010 Dec;65(4):326-32.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Jakub Wiącek , Dyplomowany dietetyk, neurobiolog i trener personalny.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
czarna porzeczka olej liście z czarnej porzeczki
owoce jagodowe

Czarna porzeczka – właściwości lecznicze.…

Czarne porzeczki nie należą do najbardziej popularnych owoców. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z tego, że te sezonowe owoce charakteryzują się wysoką gęstością odżywczą. Regularna konsumpcja czarnych porzeczek może… Czytaj dalej...
przetwory z czarnej porzeczki dżem wino
przetwory owocowe

Przetwory z czarnej porzeczki –…

Lato to czas, w którym możemy korzystać z dobrodziejstw wielu owoców sezonowych. Jednymi z popularniejszych w naszym kraju są czarne porzeczki. Mają one bardzo dobry wpływ na zdrowie człowieka, a… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > owoce jagodowe

    owoce jagodowe
    Jagody w misce, świeże owoce, zdrowa przekąska.

    Właściwości borówki amerykańskiej. Ma niewiele kalorii i niski indeks glikemiczny

    owoce jagodowe

    Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?

    przygotowywanie żywności

    Borówki. Najlepsze przepisy

    sok

    Sok z winogron. Właściwości i wartości odżywcze

    owoce jagodowe

    Smaczne przepisy z truskawkami

    owoce

    Wiśnie – odmiany, właściwości. Wiśnie suszone, mrożone. Przetwory z wiśni

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.