Czekoladowa dieta odchudzająca jest możliwa!
Badania przeprowadzone przez amerykańskich uczonych wykazują, że flawonole zawarte w kakao, a tym samym gorzkiej czekoladzie mogą zapobiegać otyłości oraz cukrzycy typu 2. Jak się okazuje, czekolada posiada właściwości nie tylko poprawiające nastrój.
Właściowości odchudzające czekolady
Do tej pory przeprowadzono wiele badań na temat wpływu czekolady na ludzki organizm. Może ona wpływać korzystnie na ciśnienie krwi, łagodzić zaburzenia procesów poznawczych u osób starszych, a związki zawarte w kakao mogą znacznie poprawiać pamięć u osób w podeszłym wieku.
Ostatnie badania dowodzą, że gorzka czekolada, a dokładniej zawarty w niej przeciwutleniacz, może mieć znaczący wpływ w prewencji otyłości i cukrzycy typu 2. Badania zostały przeprowadzone na dwóch grupach myszy: będących na diecie wysokotłuszczowej i niskotłuszczowej. Każdej grupie podawano osobno konkretne antyutleniacze, występujące w kakao. Najlepsze efekty utrzymania wagi ciała myszy na diecie wysokotłuszczowej, wykazano po suplementacji zestawem związków nazwanych jako procyjanidyny oligomeryczne (PCS). Wykazują one także potencjał w poprawie tolerancji glukozy, co może wpływać na obniżenie ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2.
Wyniki badań pokazują, że PCS stosowane jako suplement diety bogatotłuszczowej, obniżał przyrost masy ciała, tkanki tłuszczowej oraz zwiększał tolerancję glukozy. Nowe badania na temat wpływu związków zawartych w gorzkiej czekoladzie, mogą przyczynić się do skutecznej prewencji otyłości i chorób metabolicznych.