Cynamon na odchudzanie i nie tylko!
🕣 < 1 min czytania
Cynamon jest niezwykle wszechstronną przyprawą. Nadaje się zarówno do wszelkiego rodzaju deserów, jak i dań mięsnych. Warto poznać jego niezwykłe właściwości zdrowotne, aby już dłużej się nie zastanawiać nad jego wyborem.
Leczniczy cynamon
Cynamon to korzenna przyprawa najczęściej stosowana do deserów. Domowa szarlotka wprost nie może obejść się bez odrobiny cynamonu. Jednak warto wiedzieć, że oprócz niezwykłego smaku i aromatu cynamon dostarcza nam wielu ważnych składników, a także wpływa na stan naszego zdrowia.
- Dostarcza wapnia, żelaza i manganu.
- Przyspiesza trawienie.
- Dostarcza błonnika pokarmowego.
- Działa przeciwbiegunkowo i zapobiega nadkwaśności żołądka.
- Obniża cholesterol.
- Pomaga w regulowaniu cukru we krwi.
- Usprawnia dopływ krwi do mózgu.
- Pomaga w leczeniu zakażenia grzybem Candida.
- Reguluje pracę nerek.
Cynamon jest jedną z najcenniejszych przypraw. Warto stosować go na co dzień i nie tylko do deserów. Na początek jednak polecamy coś słodkiego. Drożdżowe ślimaczki z dżemem i cynamonem to idealny pomysł na coś słodkiego.