Przepis na drożdżowe ślimaczki z dżemem i cynamonem

16 18 20

Drożdżowe ślimaczki z dużą ilością cynamonu, podane z kakao lub ciepłym mlekiem to propozycja idealne na długie, mroźne, zimowe wieczory. Dodatki zależą już wyłącznie od naszej wyobraźni i predyspozycji smakowych. Użyłam domowej konfitury brzoskwiniowej i orzechów, ale równie dobrze sprawdzą się suszone owoce z ulubionym dżemem lub powidło.

SAMSUNG CSC

Składniki

Ciasto:

Mąka pszenna 200 g

Mąka żytnia typ 720 200 g

Drożdże piekarskie 25 g (1/4 kosteczki)

Jajko 1 sztuka

Mleko 2% 1/2 szklanki

Woda 1/2 szklanki

Oliwa z oliwek 2 łyżki

Cukier 2 łyżki (lub ksylitol)

Cukier brązowy 1 łyżeczka

Nadzienie:

Dżem brzoskwiniowy niskosłodzony 170 g (1 mały słoiczek)

Orzechy włoskie 40 g (rozdrobnione)

Migdały 40 g płatków

Cynamon 2 łyżki

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

Sposób przygotowania:

Przygotować rozczyn. Drożdże i cukier trzcinowy rozpuścić w ciepłym mleku, pozostawić do wyrośnięcia, około 15 min.

Do miski przesiać mąki i cukier, dodać jajko, oliwę, ciepłą wodę oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać do momentu, kiedy ciasto będzie gładkie i elastyczne.

Gotowe ciasto posmarować z wierzchu odrobiną oliwy, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, około 1 godz. Po tym czasie ciasto rozwałkować na duży, cienki prostokąt i równomiernie rozłożyć na nim dżem. Następnie posypać orzechami i oprószyć cynamonem.

Ciasto zwinąć w rulon i pokroić na plastry grubości 2 cm. Ślimaczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 °C i piec około 20 min.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

Oceń mnie
3.0/5. Oddano 23 głosy.
ponad miesiąc temu
Skomentuj Dodaj opinię

Czas w minutach potrzebny na spalenie jednej porcji

Wykres składu

Wykres wartości energetycznej

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Zobacz również: