Przepis na drożdżowe ślimaczki z dżemem i cynamonem
Drożdżowe ślimaczki z dużą ilością cynamonu, podane z kakao lub ciepłym mlekiem to propozycja idealne na długie, mroźne, zimowe wieczory. Dodatki zależą już wyłącznie od naszej wyobraźni i predyspozycji smakowych. Użyłam domowej konfitury brzoskwiniowej i orzechów, ale równie dobrze sprawdzą się suszone owoce z ulubionym dżemem lub powidło.
Ciasto:
Mąka pszenna 200 g
Mąka żytnia typ 720 200 g
Drożdże piekarskie 25 g (1/4 kosteczki)
Jajko 1 sztuka
Mleko 2% 1/2 szklanki
Woda 1/2 szklanki
Oliwa z oliwek 2 łyżki
Cukier 2 łyżki (lub ksylitol)
Cukier brązowy 1 łyżeczka
Nadzienie:
Dżem brzoskwiniowy niskosłodzony 170 g (1 mały słoiczek)
Orzechy włoskie 40 g (rozdrobnione)
Migdały 40 g płatków
Cynamon 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Przygotować rozczyn. Drożdże i cukier trzcinowy rozpuścić w ciepłym mleku, pozostawić do wyrośnięcia, około 15 min.
Do miski przesiać mąki i cukier, dodać jajko, oliwę, ciepłą wodę oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać do momentu, kiedy ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Gotowe ciasto posmarować z wierzchu odrobiną oliwy, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, około 1 godz. Po tym czasie ciasto rozwałkować na duży, cienki prostokąt i równomiernie rozłożyć na nim dżem. Następnie posypać orzechami i oprószyć cynamonem.
Ciasto zwinąć w rulon i pokroić na plastry grubości 2 cm. Ślimaczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 °C i piec około 20 min.