Cukier trzcinowy – właściwości, zalety. Cukier trzcinowy a brązowy. Czy cukier trzcinowy jest zdrowy?
Aktualizacja: 8 kwietnia, 2024
Cukier znaleźć możemy wszędzie. Nie tylko jest to ten, którym słodzimy kawę czy herbatę, ale znajdziemy go w ciastach, jogurtach owocowych, sokach. Wiedząc i słysząc zewsząd, że cukier biały jest niezdrowy, staramy się sięgać po te nieco zdrowsze – jak choćby trzcinowy. Ale czy na pewno to dobry pomysł?
Cukier trzcinowy
Jest to cukier powstały z trzciny cukrowej, a nie jak większość polskiego cukru – z buraka. Swoją bursztynową barwę zawdzięcza temu, iż w czasie produkcji nie oddziela się od niego melasy, której cukier zawdzięcza brązowy kolor. Głównym składnikiem tego cukru jest sacharoza.
W Polsce jest to rodzaj cukru nadal rzadko używany. Przyzwyczajeni do cukru białego sięgamy po niego najczęściej. Naszą uwagę zwraca również cukier brązowy, niestety bardzo często zafałszowany i barwiony karmelem. Powszechny jest za to w kuchni azjatyckiej, indyjskiej czy meksykańskiej.
Cukier trzcinowy – właściwości
Cukier trzcinowy zawiera w swoim składzie składniki mineralne, takie jak: żelazo, magnez, potas i wapń. Jednak największą część zajmuje w nim sacharoza, która wpływa na wyrzut poziomu glukozy w organizmie, a także może przyczyniać się do zwiększonej masy ciała. Służy on przede wszystkim do słodzenia napojów (jak kawa, czy herbata) i pieczenia.
Cukier trzcinowy a brązowy
Różnica pomiędzy tymi dwoma rodzajami cukru jest widoczna na pierwszy rzut oka, a wynika z różnicy pomiędzy surowcem, z którego powstają. Cukier brązowy produkuje się bowiem z buraka, z którego w drodze obróbki najpierw zostaje wyodrębniona melasa, a później ponownie do niego dodana. Jest to jednak cukier rafinowany i oczyszczony, przez co ubogi w witaminy i składniki mineralne. Nieco inaczej ma się z cukrem trzcinowym. On nie tylko powstaje z innego surowca, a więc trzciny cukrowej, ale również należy do cukrów nierafinowanych, czyli nieoczyszczonych. W procesie produkcji nie oddziela się od niego melasy i kryształków, dzięki czemu jest bogatszy w mikroskładniki.
Czy cukier trzcinowy jest zdrowy?
Na pewno jest to zdrowsza alternatywa dla cukru białego; zawiera składniki mineralne, których nie posiada cukier biały. Niemniej nie należy przez to zupełnie bagatelizować faktu, iż nadal jest to cukier i wpływa on na gospodarkę węglowodanową organizmu. Jego kaloryczność zbliżona jest do tej cukru białego (397 i 396 kcal).
Jak widać cukier cukrowi nierówny. I choć cukier trzcinowy jest zdrowszą alternatywą dla białego oraz brązowego, które produkowane są z buraków, nie należy uważać, że nie jest szkodliwy. W nadmiernej ilości nawet ten produkt, który bogatszy jest w składniki mineralne, nie będzie miał prozdrowotnego działania.