Cukier trzcinowy – właściwości, zalety. Cukier trzcinowy a brązowy. Czy cukier trzcinowy jest zdrowy?

Cukier znaleźć możemy wszędzie. Nie tylko jest to ten, którym słodzimy kawę czy herbatę, ale znajdziemy go w ciastach, jogurtach owocowych, sokach. Wiedząc i słysząc zewsząd, że cukier biały jest niezdrowy, staramy się sięgać po te nieco zdrowsze – jak choćby trzcinowy. Ale czy na pewno to dobry pomysł?
Cukier trzcinowy
Jest to cukier powstały z trzciny cukrowej, a nie jak większość polskiego cukru – z buraka. Swoją bursztynową barwę zawdzięcza temu, iż w czasie produkcji nie oddziela się od niego melasy, której cukier zawdzięcza brązowy kolor. Głównym składnikiem tego cukru jest sacharoza.
W Polsce jest to rodzaj cukru nadal rzadko używany. Przyzwyczajeni do cukru białego sięgamy po niego najczęściej. Naszą uwagę zwraca również cukier brązowy, niestety bardzo często zafałszowany i barwiony karmelem. Powszechny jest za to w kuchni azjatyckiej, indyjskiej czy meksykańskiej.
Cukier trzcinowy – właściwości
Cukier trzcinowy zawiera w swoim składzie składniki mineralne, takie jak: żelazo, magnez, potas i wapń. Jednak największą część zajmuje w nim sacharoza, która wpływa na wyrzut poziomu glukozy w organizmie, a także może przyczyniać się do zwiększonej masy ciała. Służy on przede wszystkim do słodzenia napojów (jak kawa, czy herbata) i pieczenia.
Cukier trzcinowy a brązowy
Różnica pomiędzy tymi dwoma rodzajami cukru jest widoczna na pierwszy rzut oka, a wynika z różnicy pomiędzy surowcem, z którego powstają. Cukier brązowy produkuje się bowiem z buraka, z którego w drodze obróbki najpierw zostaje wyodrębniona melasa, a później ponownie do niego dodana. Jest to jednak cukier rafinowany i oczyszczony, przez co ubogi w witaminy i składniki mineralne. Nieco inaczej ma się z cukrem trzcinowym. On nie tylko powstaje z innego surowca, a więc trzciny cukrowej, ale również należy do cukrów nierafinowanych, czyli nieoczyszczonych. W procesie produkcji nie oddziela się od niego melasy i kryształków, dzięki czemu jest bogatszy w mikroskładniki.
Czy cukier trzcinowy jest zdrowy?
Na pewno jest to zdrowsza alternatywa dla cukru białego; zawiera składniki mineralne, których nie posiada cukier biały. Niemniej nie należy przez to zupełnie bagatelizować faktu, iż nadal jest to cukier i wpływa on na gospodarkę węglowodanową organizmu. Jego kaloryczność zbliżona jest do tej cukru białego (397 i 396 kcal).
Jak widać cukier cukrowi nierówny. I choć cukier trzcinowy jest zdrowszą alternatywą dla białego oraz brązowego, które produkowane są z buraków, nie należy uważać, że nie jest szkodliwy. W nadmiernej ilości nawet ten produkt, który bogatszy jest w składniki mineralne, nie będzie miał prozdrowotnego działania.
Czy zwracasz uwagę na to, jaki cukier kupujesz – waniliowy czy wanilinowy? Czyżby producent pomylił się o jedną literkę w nazwie? Czy może jednak różnica ta nie jest przypadkowa? czytaj więcej
Czy cukier może być dobry? Na pewno lepszy jest brązowy od białego, jednak najlepszy jest cukier brzozowy. Poznajcie właściwości lecznicze cukry brzozowego! czytaj więcej
Opinie
wyłącz pisanie odpowiedziTwoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !