bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Cukier trzcinowy – właściwości, zalety. Cukier trzcinowy a brązowy. Czy cukier trzcinowy jest zdrowy?

Cukier trzcinowy – właściwości, zalety. Cukier trzcinowy a brązowy. Czy cukier trzcinowy jest zdrowy?

cukier trzcinowy właściwości
🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 22 stycznia, 2025

Cukier znaleźć możemy wszędzie. Nie tylko jest to ten, którym słodzimy kawę czy herbatę, ale znajdziemy go w ciastach, jogurtach owocowych, sokach. Wiedząc i słysząc zewsząd, że cukier biały jest niezdrowy, staramy się sięgać po te nieco zdrowsze – jak choćby trzcinowy. Ale czy na pewno to dobry pomysł?

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Cukier trzcinowy
  • Cukier trzcinowy – właściwości
  • Cukier trzcinowy a brązowy
  • Czy cukier trzcinowy jest zdrowy?

Cukier trzcinowy

Jest to cukier powstały z trzciny cukrowej, a nie jak większość polskiego cukru – z buraka. Swoją bursztynową barwę zawdzięcza temu, iż w czasie produkcji nie oddziela się od niego melasy, której cukier zawdzięcza brązowy kolor. Głównym składnikiem tego cukru jest sacharoza.

W Polsce jest to rodzaj cukru nadal rzadko używany. Przyzwyczajeni do cukru białego sięgamy po niego najczęściej. Naszą uwagę zwraca również cukier brązowy, niestety bardzo często zafałszowany i barwiony karmelem. Powszechny jest za to w kuchni azjatyckiej, indyjskiej czy meksykańskiej.

Cukier trzcinowy – właściwości

Cukier trzcinowy zawiera w swoim składzie składniki mineralne, takie jak: żelazo, magnez, potas i wapń. Jednak największą część zajmuje w nim sacharoza, która wpływa na wyrzut poziomu glukozy w organizmie, a także może przyczyniać się do zwiększonej masy ciała. Służy on przede wszystkim do słodzenia napojów (jak kawa, czy herbata) i pieczenia.

Cukier trzcinowy a brązowy

Różnica pomiędzy tymi dwoma rodzajami cukru jest widoczna na pierwszy rzut oka, a wynika z różnicy pomiędzy surowcem, z którego powstają. Cukier brązowy produkuje się bowiem z buraka, z którego w drodze obróbki najpierw zostaje wyodrębniona melasa, a później ponownie do niego dodana. Jest to jednak cukier rafinowany i oczyszczony, przez co ubogi w witaminy i składniki mineralne. Nieco inaczej ma się z cukrem trzcinowym. On nie tylko powstaje z innego surowca, a więc trzciny cukrowej, ale również należy do cukrów nierafinowanych, czyli nieoczyszczonych. W procesie produkcji nie oddziela się od niego melasy i kryształków, dzięki czemu jest bogatszy w mikroskładniki.

Czy cukier trzcinowy jest zdrowy?

Na pewno jest to zdrowsza alternatywa dla cukru białego; zawiera składniki mineralne, których nie posiada cukier biały. Niemniej nie należy przez to zupełnie bagatelizować faktu, iż nadal jest to cukier i wpływa on na gospodarkę węglowodanową organizmu. Jego kaloryczność zbliżona jest do tej cukru białego (397 i 396 kcal).

Jak widać cukier cukrowi nierówny. I choć cukier trzcinowy jest zdrowszą alternatywą dla białego oraz brązowego, które produkowane są z buraków, nie należy uważać, że nie jest szkodliwy. W nadmiernej ilości nawet ten produkt, który bogatszy jest w składniki mineralne, nie będzie miał prozdrowotnego działania.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Marzena Kasprzak
Marzena Kasprzak , Blogerka, pasjonatka zdrowego stylu życia.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
Cukier Waniliowy a wanilinowy - różnice, wpływ na zdrowie

Cukier waniliowy a cukier wanilinowy…

Czy zwracasz uwagę na to, jaki cukier kupujesz – waniliowy czy wanilinowy? Czyżby producent pomylił się o jedną literkę w nazwie? Czy może jednak różnica ta nie jest przypadkowa? Czytaj dalej...

Cukier może leczyć – poznajcie…

Czy cukier może być dobry? Na pewno lepszy jest brązowy od białego, jednak najlepszy jest cukier brzozowy. Poznajcie właściwości lecznicze cukry brzozowego! Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > Substancje słodzące

    Substancje słodzące
    Substancje słodzące

    Cukier inwertowany – co to jest? Czy cukier inwertowany jest szkodliwy?

    Syrop z pędów sosny. Jak zrobić syrop z pędów sosny?

    Substancje słodzące

    Splenda – co to jest?

    Substancje słodzące

    Rodzaje cukru. Skutki uboczne nadmiaru cukru w diecie

    Substancje słodzące

    Co to jest sorbitol? Właściwości i zastosowanie sorbitolu

    1

    Cukier i jego wpływ na nasze zdrowie. Jak pokonać uzależnienie od cukru?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.