logo_bonavita_pl
Facebook
Menu Close
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
logo_bonavita_pl
Facebook
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Co to jest insulina? Jak ją podawać i jak przechowywać?

Co to jest insulina? Jak ją podawać i jak przechowywać?

🕣 5 min czytania

Od wielu lat obserwuje się tendencję do spożywania coraz to większej ilości węglowodanów, szczególnie tych prostych. Wpływa to niekorzystnie na nasz organizm, a jednym z przypadków gdy szczególnie musimy uważać na to co jemy są choroby związane z insuliną.

Prawidłowy poziom insuliny jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. W przypadku zaburzeń związanych z tym istotnym dla gospodarki węglowodanowej hormonem mówimy o cukrzycy, typu I lub II. Zbyt niski poziom glukozy we krwi może doprowadzić do utraty przytomności lub śpiączki, ponieważ jest to jedyne paliwo dla naszego mózgu. Warto zapoznać się z tym transporterem i zrozumieć jego pracę.

Insulina – co to jest?

Insulina jak każdy hormon w naszym organizmie jest białkiem składającym się z dwóch łańcuchów polipeptydowych: A i B. Swoją nazwę zawdzięcza miejscu wytwarzania – z łac. insula – wyspa, pochodzi od wysepek Langerhansa trzustki przez komórki B (β). Jej zdaniem w organizmie jest transportowanie substancji wchłoniętych przez układ pokarmowy do komórek: mięśniowych (miocytów), tłuszczowych (adipocytów) oraz wątrobowych (hepatocytów).

Została odkryta w 1922 roku, a jej odkrywca Frederick Banting został uhonorowany nagrodą Nobla rok później. Jako pierwszy hormon udało się ją uzyskać sztucznie, przy użyciu metod inżynierii genetycznej, już w latach osiemdziesiątych ubiegłego wieku.

Produkcja tego ważnego dla gospodarki węglowodanowej hormonu jest kontrolowana przez stężenie glukozy we krwi. Spożycie pokarmu powoduje wzrost stężenia tego cukru we krwi, następuje wzmożona produkcja insuliny, która transportuje go z krwi do komórek ciała. Efektem tego jest spadek zawartości cukru we krwi i zmniejszenie produkcji insuliny przez trzustkę.

Insulina – zastosowanie

Hormon ten jest podawany chorym w przypadku, gdy ich organizm z różnych przyczyn sam nie produkuje odpowiedniej jego ilości, a więc szczególnie w przypadku cukrzycy typu 1. Czasami zdarza się, że osoby z cukrzycą typu 2 także zażywają insulinę – jest to zalecane przez lekarzy, jeśli leki doustne przestają być skuteczne lub kiedy kuracja lekami nie może być przeprowadzona. Niekiedy decydują o tym przewlekłe powikłania choroby. Kobiety chore na cukrzycę zamieniają leki na insulinę w okresie ciąży i czasie jej planowania. Ta zmiana wymagana jest również u osób
z cukrzycą, które nagle zachorują na zapalenie płuc, zawał serca, udar mózgu. O doborze preparatów decyduje diabetolog, biorąc pod uwagę indywidualne potrzeby chorego.

Taka insulina jest produkowana w specjalnych ośrodkach przez wykorzystanie zmienionych genetycznie komórek drożdży lub bakterii z rodziny Escherichia Coli.

Insulina – rodzaje

Dostępnych jest wiele różnych rodzajów insulin, różniących się między sobą:

  • czasem działania,
  • szybkością rozpoczęcia działania,
  • szczytem pełnego działania.

Dzięki temu osoba przyjmująca insulinę ma większą elastyczność co do pory oraz liczby zastrzyków. Pozwala to na lepszą regulację prawidłowego poziomu cukru we krwi, którego zaburzenia mogą nieść niebezpieczne powikłania jak utrata przytomności czy nawet śpiączka.

Zrozumienie, jak działają poszczególne typy insulin, pozwala odpowiednio zaplanować swoje posiłki, przekąski i zakresy aktywności fizycznej.

  • Insulina analogowa

Jest to wcześniej produkowana odmiana insuliny. Jej budowa jest niemal identyczna w porównaniu do hormonów naturalnie produkowanych przez trzustkę. Zaczyna działać po 30 – 45 minutach od wstrzyknięcia, szczyt aktywności przypada między 2 a 4 godziną od zastrzyku, a przestają działać 7 – 8 godzin od podania. Dlatego, żeby nie dopuścić do zbyt dużego podwyższenia poziomu cukru we krwi po jedzeniu, insulinę klasyczną trzeba podawać co najmniej 30 minut przed posiłkiem. Chory musi jeść regularnie, a ze względu na długi okres działania preparatu – także między posiłkami.

Zalecana jest szczególnie dzieciom i młodzieży, ponieważ przebieg ich cukrzycy (typu 1) jest bardziej chwiejny niż reszty pacjentów. U osób chorujących ponad 15 lat lub o skłonnościach do hipoglikemii (niskiego poziomu cukru we krwi) w godzinach porannych. Inną możliwością zastosowania tego typu insuliny jest pacjent z usuniętą operacyjnie trzustką.

  • Insuliny zmodyfikowane

Posiada zmienioną budowę w porównaniu do hormonu ludzkiego. Przez zastąpienie poszczególnych aminokwasów w szeregu otrzymujemy insulinę o różnym czasie działania, a co za tym idzie innymi porami przyjmowania:

  • zmodyfikowanie łańcucha B zaowocowało znacznie szybszym wchłanianiem insuliny: po 20 – 40 minutach osiąga szczyt, a po 3 – 5 godzinach przestaje działać. Pozwala to podać ją bezpośrednio przed, w czasie, a nawet po posiłku. To bardzo ułatwia życie. Chory może bowiem sam decydować o tym, kiedy i jak często będzie jadł.
  • zmienienie konfiguracji łańcucha A wydłużyło działanie insuliny, dzięki czemu jest bardziej równomiernie uwalniana do krwi. Pozwala to stosować preparat raz dziennie przy zachowaniu odpowiedniego poziomu insuliny.
Podanie insuliny w tkankę podskórną brzucha lub przedramion skraca działanie hormonu.

Podanie insuliny w tkankę podskórną brzucha lub przedramion skraca działanie hormonu.

Insulina – jak podawać?

Insulina należy do hormonów białkowych, dlatego nie może być podawana doustnie, ponieważ zostałaby strawiona w świetle przewodu pokarmowego przez enzymy znajdujące się w żołądku, dwunastnicy i dalszych odcinkach jelita cienkiego.

Insulinę można podawać za pomocą strzykawki, pióra lub pompy – w zależności od Twoich osobistych preferencji. Istotnym aspektem jest miejsce iniekcji w zależności od tego, jaką insulinę przyjmie chory i szybkości jej wchłonięcia.

  • Zastrzyk w tkankę podskórną ud (część przednia i boczna) lub pośladków (część zewnętrzna) wchłania się wolno, co jest pożądane w nocy i rano,
  • Podanie insuliny w tkankę podskórną brzucha lub przedramion skraca działanie hormonu.

Tak więc insulinę przedposiłkową należy podać minimum pół godziny przed posiłkiem, a odmiany zmodyfikowane można podać tuż przed w tkankę podskórną brzucha.

Insulina – jak przechowywać?

  • Nieotwartą insulinę przechowuj w lodówce, w temperaturze od 2 do 8°C. Po otwarciu insulinę można przechowywać przez miesiąc. Nieotwarte fiolki są zdatne do użytku aż do upływu terminu ważności – pamiętaj o sprawdzeniu daty ważności na fiolce przed jej użyciem.
  • Dopilnuj, aby insulina nie uległa zamrożeniu ani przegrzaniu (nie przekraczać 30°C).

Pen insulinowy czy wstrzykiwacz jednorazowy: podczas użytkowania nie należy go przechowywać w lodówce, można nosić ze sobą, np. w torebce. Zwracać należy jedynie uwagę na to, aby nie narażać insuliny na działanie zbyt wysokich lub niskich temperatur.

Warto pamiętać o kilku zasadach związanych z podaniem zastrzyku, otóż:

  • Z nowo nałożonej igły należy usunąć powietrze, naciskając tłok, gdy strzykawka jest skierowana ku górze, aż do pojawiania się kropli insuliny na czubku igły,
  • Przed iniekcją należy wymieszać insulinę, obracając delikatnie pióro albo fiolkę, aby uzyskać jednolity roztwór,
  • Przed zastrzykiem nie trzeba dodatkowo dezynfekować skóry,
  • Po dokonaniu wstrzyknięcia powinno się poczekać kilka sekund, aby uniknąć wypłynięcia insuliny. Jeśli nieco wypłynie na powierzchnię skóry, nie należy powtarzać zastrzyku,
  • Nie „rozmasowuje” się miejsca po wstrzyknięciu insuliny, ponieważ może to przyspieszyć jej wchłonięcie i powodować niedocukrzenie,
  • Kropla krwi, która czasem pojawia się po wykonaniu zastrzyku, nie powinna niepokoić. Może to oznaczać, że trafiliśmy w drobne naczynie krwionośne. Nie wpływa to na działanie insuliny, krew należy usunąć wacikiem,
  • Wysoka temperatura otoczenia powoduje szybsze wchłanianie insuliny, co może być przyczyną niespodziewanego niedocukrzenia; należy o tym pamiętać w upalne dni i po ciepłej kąpieli,
  • Prowadź rejestr, notując nazwę (nazwy) oraz ilości stosowanej insuliny, pory dnia, gdy należy podawać insulinę, jak długo ona działa i kiedy jest najbardziej skuteczna.

Insulina jest hormonem odpowiedzialnym za utrzymanie odpowiedniego stężenia glukozy we krwi, która jest jedynym paliwem dla naszego mózgu. Istotne jest, aby jej poziom, jak również poziom cukru był stały i równy dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. W przypadku zaburzeń wytwarzania insuliny pacjent musi przyjmować ją w postaci zastrzyków. Obecnie dostępne są różne formy leku, dzięki czemu możliwe jest manipulowanie czasem podania.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł

Oś czasu publikacji i aktualizacji:

Aktualna wersja

13.11.2014

Autor artykułu:

Damian Adamiak
Damian Adamiak Technolog żywności, trener personalny

Pasjonat aktywnego trybu życia oraz sportów siłowych, obecnie studiujący Technologię Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie.  Ukończył kurs z zakresu trenera personalnego, odbywając praktyki w jednej z najlepszych krakowskich siłowni: Relax Body Club. Czynnie bierze udział w zawodach siłowych. <strong>Zdobył tytułu wicemistrza Akademickich Mistrzostw Małopolski w kat. 74 kg w 2014 roku</strong> oraz Najsilniejszego Studenta Uniwersytetu Rolniczego roku 2015. Chętnie dzieli się doświadczeniem i wiedzą nabytą przez lata treningów. Zna podstawy fizjologii oraz mechaniki ludzkiego organizmu. Dzięki nabytej wiedzy pomaga innym zwiększać wydolność i mobilność ciała. Nieustannie pogłębia swoją wiedzę w zakresie trenowania i budowy ciała, a także na tematy żywieniowe. Szczególnie interesuje się technologią przetwórstwa mięs oraz przetworów mięsnych, ich bezpieczeństwem, jakością oraz oddziaływaniem na organizm. Uwielbia ćwiczenia na świeżym powietrzu, szczególnie z elementami treningu TRX oraz street-workout. W wolnych chwilach poświęca się swojej pasji – rysowaniu.

Autor artykułu:
Damian Adamiak
Damian Adamiak , Technolog żywności, trener personalny. Ceni sobie ćwiczenia na świeżym powietrzu, szczególnie z elementami treningu TRX oraz street-workout.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
cukrzyca

Pomiar stężenia glukozy we krwi,…

Jak zmierzyć poziom cukru we krwi? Jaki glukometr wybrać? Rynek oferuje nam różne typy urządzeń, zobaczmy zatem czym się kierować. Czytaj dalej...
cukrzyca

Jakie są przyczyny cukrzycy typu…

Cukrzyca to jedna z najpoważniejszych chorób cywilizacyjnych, pustoszy ona organizm i pogarsza znacznie jakość życia. Lecz jakie ją jej przyczyny? Czytaj dalej...

Cena, refundacja, działanie, czyli co…

Pompa insulinowa ułatwia kontrolę leczenia cukrzycy i poprawia jakość życia chorych. Co jeszcze należy o niej wiedzieć? Czytaj dalej...
cukrzyca

Cukrzyca typu 1, typu 2,…

Poznaj objawy epidemii XXI wieku! Czytaj dalej...
cukrzyca

Można żyć z cukrzycą? Jasne,…

Cukrzyca staje się jedną z chorób cywilizacyjnych i dotyka coraz większą ilość osób. Ale czy ta choroba naprawdę jest straszna i pozbawia radości życia? A może to dodatkowa próba i… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Śledzie na desce z przyprawami.
Co to jest anchois? Właściwości anchois, gdzie je kupić, przepisy
Poznaj 20 rodzajów makaronów i wybierz najlepszy!
Zdrowe słodycze na plażę i w góry – przekąski, które zmieszczą się w plecaku
Redukcja tkanki tłuszczowej metodą zimna — jak działa kriolipoliza?
Laserowa korekcja wzroku
Klinika okulistyczna Blikpol w Sopocie – nowoczesne rozwiązania w korekcji wad wzroku
E-recepta – jakie dane się na niej znajdują?
Chałwa i bita śmietana – słodki hit na dziecięce przyjęcie
Wars kontra domowy prowiant – co wybrać na podróż koleją?
kawa rzemieślnicza
Palarnia kawy rzemieślniczej – klucz do idealnej filiżanki
Jak zrobić domową pizzę jak z włoskiej restauracji?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Układ hormonalny

    cukrzyca
    2

    Dieta o niskim indeksie glikemicznym

    cukrzyca

    Cukrzyca u dzieci – przyczyny, objawy. Jak dostosować dietę dziecka z cukrzycą?

    Dieta cukrzycowa – MITY

    diosmina właściwości diosmina na zaparcia

    Diosmina – działanie, przeciwwskazania i skutki uboczne. Diosmina a hemoroidy

    cukrzyca typu 2 powikłania jak zapobiegać cukrzycy

    Cukrzyca typu II – powikłania. Jak zapobiegać cukrzycy?

    stopa cukrzycowa objawy leczenie
    3
    cukrzyca

    Stopa cukrzycowa – objawy, leczenie. Domowe sposoby na stopę cukrzycową

    logo_bonavita_pl

    Na Bonavita.pl odkryjesz, że zdrowy styl życia może być prosty i przyjemny! Poznaj przepisy, porady dietetyczne, ciekawostki i inspiracje dla ciała i ducha.

    Zdrowe życie to nie moda, to styl bycia! Na Bonavita.pl znajdziesz setki inspiracji, jak lepiej się odżywiać, dbać o siebie i żyć w harmonii. Od przepisów na pożywne śniadania, po praktyczne porady o suplementach i diecie – wszystko, czego potrzebujesz, by czuć się dobrze każdego dnia.

    © 2025 BonaVita.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone. Usługi, treści i produkty na naszej stronie internetowej służą wyłącznie celom informacyjnym. BonaVita.pl nie udziela porad medycznych, nie stawia diagnoz ani nie leczy.

    • Dieta od A do Z
    • Odżywianie
    • Zdrowie
    • Psychologia
    • Sport
    • Tabele
    • Przepisy
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Współpraca
    Facebook