Ciasto marchewkowe z kremem kokosowo-jaglanym

315 kcal/porcję To jest łatwe porcji: 12
🕣 2 min czytania

Zapraszam na szybkie w przygotowaniu, aromatyczne i wilgotne ciasto marchewkowe. Krem na bazie kaszy jaglanej i mleka kokosowego jest zdrowszą alternatywą dla kalorycznych mas, których podstawą często jest masło oraz śmietana. Kaszę jaglaną wystarczy jedynie zblendować, przełożyć nią ciasto, schłodzić i po kilku godzinach cieszyć się kokosowo korzennym smakiem deseru.

Ciasto marchewkowe z kremem kokosowo-jaglanym

Ciasto marchewkowe z kremem kokosowo-jaglanym

Składniki
🕣 2 min czytania

Ciasto:

Mąka żytnia typ 720 1 szklanka

Mąka pszenna pełnoziarnista 1/2 szklanki

Jajko 3 sztuki

Marchew 2 sztuki (około 100-120g po obraniu)

Śliwki suszone 4 sztuki

Masło Extra 50g (lub ½ szklanki oleju)

Soda oczyszczona – 1 łyżeczka

Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

Karob 2 łyżeczki (można użyć kakao)

Cynamon 2 łyżeczki

Miód 3 łyżki (około 75g)

Orzechy włoskie 50g

Mleko 1,5% 1/2 szklanki

 

Krem jaglany:

Kasza jaglana 1 szklanka

Mleczko kokosowe 400ml (puszka)

Mleko 1,5% ponad szklanka

Cukier 3 łyżki (ew. ksylitol)

Cukier waniliowy – 1 łyżeczka

0/5 (0 Reviews)
Ciasto marchewkowe z kremem kokosowo-jaglanym

Ciasto marchewkowe z kremem kokosowo-jaglanym

Sposób przygotowania:

Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Śliwki i orzechy drobno pokroić. W małym garnku rozpuścić masło z miodem. Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie forma o średnicy 23cm). Piec w piekarniku nagrzanym do 170 °C przez 40–45 min, do suchego patyczka.

Kaszę jaglaną wypłukać najpierw w letniej wodzie a następnie przelać wrzątkiem. Ugotować w płynnej części mleka kokosowego oraz w zwykłym mleku, tak aby objętość płynów wynosiła razem 2 szklanki. Zamiast krowiego można użyć dowolnego mleka roślinnego. Podczas gotowania do kaszy dodać cukier oraz cukier waniliowy. Ugotowaną, gorącą jeszcze kaszę zblendować ze stałą częścią mleka kokosowego, aż do uzyskania gładkiej konsystencji kremu.

Upieczone i ostudzone ciasto wyjąć z formy i przeciąć wzdłuż na dwa równej grubości płaty. Płaty przełożyć 2/3 kremu jaglanego, resztą posmarować wierzch ciasta. Ozdobić dowolnymi orzechami. Ciasto chłodzić kilka godzin w lodówce, aż do zastygnięcia kremu.

Ciasto marchewkowe z kremem kokosowo-jaglanym

Ciasto marchewkowe z kremem kokosowo-jaglanym

Ciasto marchewkowe z kremem kokosowo-jaglanym

Ciasto marchewkowe z kremem kokosowo-jaglanym

0/5 (0 Reviews)
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
1/5 - (1 głosów)
Autor artykułu:
Kozak Natalia
Kozak Natalia , Dyplomowany dietetyk. Prywatnie miłośniczka kulinarnych eksperymentów.
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Opinie

  1. Czy mozna laczyc produkty maczne z kasza? To nie jest tak jak polaczenie miesa z ziemniakami?

  2. Czy można użyć zamiast mąki żytniej tylko mąki pszennej pełnoziarnistej ?

  3. To ciasto jest przepyszne 🙂 Zdecydowanie polecam wypróbować!

    1. Dziękujemy za rekomendacje i zapraszamy do wypróbowania także innych naszych przepisów 🙂

Napisz swoją opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *