Ciasto marchewkowe z kremem kokosowo-jaglanym
Zapraszam na szybkie w przygotowaniu, aromatyczne i wilgotne ciasto marchewkowe. Krem na bazie kaszy jaglanej i mleka kokosowego jest zdrowszą alternatywą dla kalorycznych mas, których podstawą często jest masło oraz śmietana. Kaszę jaglaną wystarczy jedynie zblendować, przełożyć nią ciasto, schłodzić i po kilku godzinach cieszyć się kokosowo korzennym smakiem deseru.
Ciasto:
Mąka żytnia typ 720 1 szklanka
Mąka pszenna pełnoziarnista 1/2 szklanki
Jajko 3 sztuki
Marchew 2 sztuki (około 100-120g po obraniu)
Śliwki suszone 4 sztuki
Masło Extra 50g (lub ½ szklanki oleju)
Soda oczyszczona – 1 łyżeczka
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Karob 2 łyżeczki (można użyć kakao)
Cynamon 2 łyżeczki
Miód 3 łyżki (około 75g)
Orzechy włoskie 50g
Mleko 1,5% 1/2 szklanki
Krem jaglany:
Kasza jaglana 1 szklanka
Mleczko kokosowe 400ml (puszka)
Mleko 1,5% ponad szklanka
Cukier 3 łyżki (ew. ksylitol)
Cukier waniliowy – 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Śliwki i orzechy drobno pokroić. W małym garnku rozpuścić masło z miodem. Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie forma o średnicy 23cm). Piec w piekarniku nagrzanym do 170 °C przez 40–45 min, do suchego patyczka.
Kaszę jaglaną wypłukać najpierw w letniej wodzie a następnie przelać wrzątkiem. Ugotować w płynnej części mleka kokosowego oraz w zwykłym mleku, tak aby objętość płynów wynosiła razem 2 szklanki. Zamiast krowiego można użyć dowolnego mleka roślinnego. Podczas gotowania do kaszy dodać cukier oraz cukier waniliowy. Ugotowaną, gorącą jeszcze kaszę zblendować ze stałą częścią mleka kokosowego, aż do uzyskania gładkiej konsystencji kremu.
Upieczone i ostudzone ciasto wyjąć z formy i przeciąć wzdłuż na dwa równej grubości płaty. Płaty przełożyć 2/3 kremu jaglanego, resztą posmarować wierzch ciasta. Ozdobić dowolnymi orzechami. Ciasto chłodzić kilka godzin w lodówce, aż do zastygnięcia kremu.