Śliwki suszone
Śliwki suszone to produkt otrzymywany w wyniku wysuszenia owoców śliwy. Zaliczane są do bakalii. Można je spożywać zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Prawdopodobnie suszone śliwki wzięły się z rejonu Morza Kaspijskiego, skąd pochodzi także drzewo śliwy. W XIX wieku sadzonki śliwy zostały wywiezione na teren Kalifornii. W ten sposób powstała odmiana wyjątkowo dobrze nadająca się do suszenia. Obecnie to właśnie w tym regionie Stanów Zjednoczonych produkuje się rocznie najwięcej śliwek.
Suszenie śliwek zmienia ich wygląd, stają się mniejsze i pomarszczone, ale także wpływa na ich smak, wydobywając naturalną słodycz.
Śliwki suszone – właściwości
Suszone śliwki to bogate źródło polifenoli. Mają one zdolność ochrony komórek przed zniszczeniem na skutek działania środowiska zewnętrznego. Dzięki temu potrafią skutecznie ochronić organizm przed nowotworem. Do tego wpływają na zmniejszenie ryzyka zapadnięcia na poważne choroby układu krążenia. Polifenole także zabezpieczają kości przed ryzykiem wystąpienia osteeoporozy.
W śliwkach poddanych procesowi suszenia znajdują się duże ilości błonnika. Substancja ta przeciwdziała pojawieniu się zaparć i poprawia procesy naturalnego oczyszczania się organizmu z toksyn. Błonnik ma także zdolność do utrzymywania stabilnego poziomu cukru we krwi. Zawartość naturalnych cukrów doskonale zaspokoi apetyt na słodycze, dzięki czemu uniknie się podjadania. Błonnik wpływa na usunięcie z organizmu żółci, przez co obniża poziom cholesterolu. W 100 g produktu po wysuszeniu znajduje się aż 9,4 g błonnika.
W suszonych śliwkach odnaleźć można bogactwo beta-karotenu. Poprawia on wygląd skóry, chroniąc ją przed procesami starzenia się. Witamina K jest bardzo ważna w prawidłowym krzepnięciu krwi, wpływając na funkcjonowanie układu krążenia. Suszone śliwki zawierają antocyjany. Wzmacniają one naczynia włosowate oraz zapobiegają występowaniu stanów zapalnych w organizmie.
Suszone śliwki mają więcej kalorii. Ich liczba w 100 g wynosi aż 360, dlatego nie należy spożywać ich w nadmiarze.
Śliwki suszone – zastosowanie
Suszone śliwki spożywać można bezpośrednio, jako formę przekąski, ale również dodawać do różnych dań. Dobrze sprawdzą się jako słodki dodatek do owsianki, czy jogurtu naturalnego. Poprawią smak sosu do mięs, a zrolowane w plastrach wędzonego boczku stanowią popularną przekąskę. Suszone śliwki można dodawać do kompotu, który ma działanie delikatnie przeczyszczające.
Śliwki suszone dobrze jest dodawać do wszelkich ciężkostrawnych potraw. Błonnik oraz związki neutralizujące nadmiernie wydzielane kwasów trawiennych, pozwalają organizmowi łatwej uporać się z trudnym w strawieniu daniem.
Suska sechlońska, czyli suszona śliwka uprawiana na terenie tylko kilku gmin południowej Polski, to jeden z produktów regionalnych chronionych przez prawo.