Roladki z kurczaka ze szparagami
Nadszedł wyczekiwany przeze mnie sezon na szparagi, dlatego dzisiaj proponuję Wam danie główne z ich wykorzystaniem. Roladki z kurczaka ze szparagami, czyli smaczne, pożywne, wiosenne danie.
Pierś z kurczaka 300 g
Szparagi 4 sztuki
Ser Mozzarella 1 opakowanie – (120 g)
Olej rzepakowy 1 łyżka
Ostra papryka, Kurkuma, Oregano
Sól – szczypta
Sposób przygotowania
Szparagi obrać ze skórki, odciąć końcówki. W wysokim garnku zagotować wodę, włożyć szparagi, gotować 15 minut. Pierś z kurczaka podzielić na podłużne kawałki, lekko rozbić tłuczkiem, a następnie przyprawić ostrą papryką, kurkumą, oregano oraz szczyptą soli. Na mięsie ułożyć pokrojone na kawałki szparagi, zwinąć roladkę (połączyć wykałaczkami). Roladki lekko podsmażyć na patelni grillowej, a następnie umieścić w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem. Na wierzchu ułożyć plastry sera Mozzarella. Zapiekać około 20 minut w temperaturze 170 stopni. Roladki podawać na gorąco posypane posiekaną pietruszką.
Smacznego !