Przepis na pełnoziarniste ciasteczka z kaszą manną i bananem

16 18 20

Słodkie też może być zdrowe! Zapraszam na pyszne ciasteczka na bazie lekkostrawnej kaszy mamy, która jako jedyna z kasz zawiera sporą dawkę jodu. Dodatek kakao wzbogaca je o magnez, wapń, żelazo oraz cynk a pełnoziarnista mąka i płatki owsiane zapewniają dużą ilość błonnika.

Składniki

Mąka pszenna pełnoziarnista 1 szklanka

Kasza manna 1 szklanka

Banan 2 sztuki

Płatki owsiane 1 łyżka

Kakao 16 % 2 łyżeczki

Miód 1 łyżka

Masło Extra 1 łyżka

Proszek do pieczenie 1 łyżeczka

Jajko 2 sztuki

Żurawina suszona 50 g

Wiśnia suszona 25 g

Mleko 1,5% 100 ml

SAMSUNG CSC

 

SAMSUNG CSC

Sposób przygotowania:

W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać roztopione masło, jajka, miód, mleko i pokrojone w drobną kostkę banany. Gdyby masa była zbyt gęsta dolać więcej mleka. Całość dokładnie wymieszać i kłaść spore porcje łyżką na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 stop. C i piec przez 15 min.

SAMSUNG CSC

 

SAMSUNG CSC

Oceń mnie
3.2/5. Oddano 73 głosy.
ponad miesiąc temu
Skomentuj Dodaj opinię

Opinie

  • m 25.04.2017, 2:12

    a ile w 1 ciastku jest kalorii? proszę o zamieszczenie pod przepisami wartości kalorycznych.

    Odpowiedz
  • Aleksandra 16.02.2018, 9:20

    Dziś zrobiłam ciastka wg Pani przepisu:) wyszły mi trochę suche Ale to pewnie wina awokado, którego dodałam zamiast masła, z dżemem lub syropem klonowym smakowały wyśmienicie;)

    Odpowiedz

Napisz swoją opinię

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Zobacz również: