Przepis na pełnoziarniste ciasteczka z kaszą manną i bananem
Słodkie też może być zdrowe! Zapraszam na pyszne ciasteczka na bazie lekkostrawnej kaszy mamy, która jako jedyna z kasz zawiera sporą dawkę jodu. Dodatek kakao wzbogaca je o magnez, wapń, żelazo oraz cynk a pełnoziarnista mąka i płatki owsiane zapewniają dużą ilość błonnika.
Mąka pszenna pełnoziarnista 1 szklanka
Kasza manna 1 szklanka
Banan 2 sztuki
Płatki owsiane 1 łyżka
Kakao 16 % 2 łyżeczki
Miód 1 łyżka
Masło Extra 1 łyżka
Proszek do pieczenie 1 łyżeczka
Jajko 2 sztuki
Żurawina suszona 50 g
Wiśnia suszona 25 g
Mleko 1,5% 100 ml
Sposób przygotowania:
W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać roztopione masło, jajka, miód, mleko i pokrojone w drobną kostkę banany. Gdyby masa była zbyt gęsta dolać więcej mleka. Całość dokładnie wymieszać i kłaść spore porcje łyżką na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 stop. C i piec przez 15 min.