Ciasto cytrynowe z czekoladowo – gryczanym kremem

237 kcal/porcję To jest łatwe Idealne na Podwieczorek porcji: 8
🕣 2 min czytania

Zapraszam na lekkie, pyszne ciasto o delikatnym, cytrynowym smaku. Mocnym akcentem ciasta jest niewątpliwie krem gryczany z mocno wyczuwalną nutą kakao. Krem powstały na bazie kaszy gryczanej i nasion Chia dostarczy nam między innymi sporej ilości wartościowego białka, witaminy z gruby B, wapń, magnez, fosfor oraz błonnika wspomagającego odchudzanie. Używając różnych owoców za każdym razem możemy cieszyć się innym smakiem ciasta. Polecam.

Ciasto cytrynowe z czekoladowo - gryczanym kremem

Ciasto cytrynowe z czekoladowo – gryczanym kremem

Składniki
🕣 2 min czytania

Ciasto:

Mąka orkiszowa 1 szklanka

Mąka ziemniaczana 1/2 szklanki

Jajko 2 sztuki

Masło Extra 30g

Cukier 50g (4 łyżki, można zastąpić ksylitolem)

Cytryna 1 sztuka

Mleko 1,5% 1/3 szklanki

Proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Krem czekoladowo – gryczany:

Kasza gryczana niepalona 100g (1/2 szklanki)

Daktyle 5 sztuk

Karob 2 łyżki (można użyć kakao)

Nasiona Chia 1 łyżka (można zastąpić mielonym lnem)

Mleko 1,5% 1/3 szklanki

Dodatkowo:

Dowolne owoce – u mnie domowe wiśnie ze słoika

0/5 (0 Reviews)
Ciasto cytrynowe z czekoladowo - gryczanym kremem

Ciasto cytrynowe z czekoladowo – gryczanym kremem

Sposób przygotowania:

Żółtka utrzeć razem z cukrem, dodać rozpuszczone masło, mleko, dwa rodzaje mąki, proszek do pieczenia, sok i startą skórkę z cytryny. Całość dokładnie zmiksować. Osobno ubić białka na sztywną pianę. Białka dodawać stopniowo do ciasta, najpierw wmieszać 1 łyżkę, potem kolejną aż do wyczerpania składnika. Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu rozłożyć ulubione owoce (nie za dużo, żeby ciasto ładnie wyrosło) i piec 40 min w tmp. 180 °C, do suchego patyczka.

Nasiona Chia moczyć przez 15 min w ¼ szklanki wody. Kaszę gryczaną wypłukać i ugotować według przepisu na opakowaniu, do gotującej się kaszy wrzucić drobno pokrojone daktyle. Kiedy kasza wchłonie całą wodę dodać karob i wlać mleko. Miksować do momentu uzyskania gładkiej masy. Na samym końcu nasiona Chia zmieszać z powstałym kremem i odłożyć na bok.

Upieczone, wystudzone ciasto przeciąć wzdłuż na dwie części. Płaty przełożyć czekoladowo – gryczanym kremem. Całość schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę.

Smacznego!

Ciasto cytrynowe z czekoladowo - gryczanym kremem

Ciasto cytrynowe z czekoladowo – gryczanym kremem

Ciasto cytrynowe z czekoladowo - gryczanym kremem

Ciasto cytrynowe z czekoladowo – gryczanym kremem

0/5 (0 Reviews)
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
1/5 - (1 głosów)
Autor artykułu:
Kozak Natalia
Kozak Natalia , Dyplomowany dietetyk. Prywatnie miłośniczka kulinarnych eksperymentów.
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Napisz swoją opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *