Ciasto cytrynowe z czekoladowo - gryczanym kremem

16 18 20

Zapraszam na lekkie, pyszne ciasto o delikatnym, cytrynowym smaku. Mocnym akcentem ciasta jest niewątpliwie krem gryczany z mocno wyczuwalną nutą kakao. Krem powstały na bazie kaszy gryczanej i nasion Chia dostarczy nam między innymi sporej ilości wartościowego białka, witaminy z gruby B, wapń, magnez, fosfor oraz błonnika wspomagającego odchudzanie. Używając różnych owoców za każdym razem możemy cieszyć się innym smakiem ciasta. Polecam.

Ciasto cytrynowe z czekoladowo - gryczanym kremem

Ciasto cytrynowe z czekoladowo – gryczanym kremem

Składniki

Ciasto:

Mąka orkiszowa 1 szklanka

Mąka ziemniaczana 1/2 szklanki

Jajko 2 sztuki

Masło Extra 30g

Cukier 50g (4 łyżki, można zastąpić ksylitolem)

Cytryna 1 sztuka

Mleko 1,5% 1/3 szklanki

Proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Krem czekoladowo – gryczany:

Kasza gryczana niepalona 100g (1/2 szklanki)

Daktyle 5 sztuk

Karob 2 łyżki (można użyć kakao)

Nasiona Chia 1 łyżka (można zastąpić mielonym lnem)

Mleko 1,5% 1/3 szklanki

Dodatkowo:

Dowolne owoce – u mnie domowe wiśnie ze słoika

Ciasto cytrynowe z czekoladowo - gryczanym kremem

Ciasto cytrynowe z czekoladowo – gryczanym kremem

Sposób przygotowania:

Żółtka utrzeć razem z cukrem, dodać rozpuszczone masło, mleko, dwa rodzaje mąki, proszek do pieczenia, sok i startą skórkę z cytryny. Całość dokładnie zmiksować. Osobno ubić białka na sztywną pianę. Białka dodawać stopniowo do ciasta, najpierw wmieszać 1 łyżkę, potem kolejną aż do wyczerpania składnika. Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu rozłożyć ulubione owoce (nie za dużo, żeby ciasto ładnie wyrosło) i piec 40 min w tmp. 180 °C, do suchego patyczka.

Nasiona Chia moczyć przez 15 min w ¼ szklanki wody. Kaszę gryczaną wypłukać i ugotować według przepisu na opakowaniu, do gotującej się kaszy wrzucić drobno pokrojone daktyle. Kiedy kasza wchłonie całą wodę dodać karob i wlać mleko. Miksować do momentu uzyskania gładkiej masy. Na samym końcu nasiona Chia zmieszać z powstałym kremem i odłożyć na bok.

Upieczone, wystudzone ciasto przeciąć wzdłuż na dwie części. Płaty przełożyć czekoladowo – gryczanym kremem. Całość schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę.

Smacznego!

Ciasto cytrynowe z czekoladowo - gryczanym kremem

Ciasto cytrynowe z czekoladowo – gryczanym kremem

Ciasto cytrynowe z czekoladowo - gryczanym kremem

Ciasto cytrynowe z czekoladowo – gryczanym kremem

Oceń mnie
3.1/5. Oddano 15 głosy.
ponad miesiąc temu
Skomentuj Dodaj opinię

Czas w minutach potrzebny na spalenie jednej porcji

Wykres składu

Wykres wartości energetycznej