Ciasto cytrynowe z czekoladowo – gryczanym kremem
Zapraszam na lekkie, pyszne ciasto o delikatnym, cytrynowym smaku. Mocnym akcentem ciasta jest niewątpliwie krem gryczany z mocno wyczuwalną nutą kakao. Krem powstały na bazie kaszy gryczanej i nasion Chia dostarczy nam między innymi sporej ilości wartościowego białka, witaminy z gruby B, wapń, magnez, fosfor oraz błonnika wspomagającego odchudzanie. Używając różnych owoców za każdym razem możemy cieszyć się innym smakiem ciasta. Polecam.
Ciasto:
Mąka orkiszowa 1 szklanka
Mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
Jajko 2 sztuki
Masło Extra 30g
Cukier 50g (4 łyżki, można zastąpić ksylitolem)
Cytryna 1 sztuka
Mleko 1,5% 1/3 szklanki
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Krem czekoladowo – gryczany:
Kasza gryczana niepalona 100g (1/2 szklanki)
Daktyle 5 sztuk
Karob 2 łyżki (można użyć kakao)
Nasiona Chia 1 łyżka (można zastąpić mielonym lnem)
Mleko 1,5% 1/3 szklanki
Dodatkowo:
Dowolne owoce – u mnie domowe wiśnie ze słoika
Sposób przygotowania:
Żółtka utrzeć razem z cukrem, dodać rozpuszczone masło, mleko, dwa rodzaje mąki, proszek do pieczenia, sok i startą skórkę z cytryny. Całość dokładnie zmiksować. Osobno ubić białka na sztywną pianę. Białka dodawać stopniowo do ciasta, najpierw wmieszać 1 łyżkę, potem kolejną aż do wyczerpania składnika. Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu rozłożyć ulubione owoce (nie za dużo, żeby ciasto ładnie wyrosło) i piec 40 min w tmp. 180 °C, do suchego patyczka.
Nasiona Chia moczyć przez 15 min w ¼ szklanki wody. Kaszę gryczaną wypłukać i ugotować według przepisu na opakowaniu, do gotującej się kaszy wrzucić drobno pokrojone daktyle. Kiedy kasza wchłonie całą wodę dodać karob i wlać mleko. Miksować do momentu uzyskania gładkiej masy. Na samym końcu nasiona Chia zmieszać z powstałym kremem i odłożyć na bok.
Upieczone, wystudzone ciasto przeciąć wzdłuż na dwie części. Płaty przełożyć czekoladowo – gryczanym kremem. Całość schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę.
Smacznego!