Zdrowe kokosanki jaglane z orzechową niespodzianką w środku
Zapraszam na pyszne, zdrowe i proste w wykonaniu kokosanki na bazie kaszy jaglanej. Idealne dla wielbicieli mocno kokosowego smaku. Propozycja nie tylko na deser, ale również na pełnowartościową przekąskę, którą możemy zabrać ze sobą do pracy czy szkoły. Orzechy nerkowca z powodzeniem można zastąpić innymi ulubionymi orzechami lub kawałkami suszonych owoców.
Kasza jaglana – 1 szklanka
Wiórki kokosowe – 2 szklanki
Płatki owsiane – 1 szklanka (lub mąka owsiana)
Mleczko kokosowe – 200 g
Cukier brązowy – 65 g (lub ksylitol)
Orzechy nerkowca – około 40 g
Sposób przygotowania:
Kaszę przepłukać w letniej wodzie a następnie przelać wrzątkiem. Gotować na małym ogniu w 2 szklankach wody (około 15 min), po tym czasie pozostawić pod przykryciem do wchłonięcia całości wody (około 10 min).
Do tak przygotowanej kaszy dodać mleko kokosowe oraz cukier, wymieszać. Wiórki kokosowe i płatki owsiane zblendować, wrzucić do kaszy i jeszcze raz połączyć razem wszystkie składniki.
Mokrymi dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego, do każdej włożyć orzecha nerkowca. Kokosanki kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 200 °C i piec około 20 min.