bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Acerola – właściwości, witamina C, sok

Acerola – właściwości, witamina C, sok

Acerola właściwości sok z aceroli
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 24 stycznia, 2025

Owoce Aceroli to najbogatsze, naturalne źródło witaminy C. Obfituje także w inne składniki, które korzystnie wpływają na zdrowie. Niestety – Malpighia emarginata  uprawiana jest w odległych zakątkach świata co czyni ją dla nas niebywale trudno dostępną.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Acerola
  • Właściwości Aceroli
  • Sok z aceroli

Acerola

Acerola, inaczej Wiśnia z Barbados to roślina z rodziny malpigiowatych, która jest powszechnie uprawiana na Karaibach, w Ameryce Środkowej i w rejonie Amazonii. Optymalna dla jej hodowli  temperatura oscyluje wokół 26 stopni Celsjusza. Nie jest rośliną wymagającą, przyjmuje się nawet na piaszczystej glebie. Nic nie stoi więc na przeszkodzie, aby podjąć się hodowli drzewka w zaciszu domowym. W Polsce dostępne są zarówno nasiona jak i sadzonki. Roślinie należy zapewnić odpowiednią temperaturę i wilgotność – konieczne jest jej regularne podlewanie. Na owoce trzeba jednak zaczekać – pojawiają się dopiero po 3–4 latach hodowli. Cierpliwość w tym wypadku zdecydowanie popłaca. Egzotyczne owoce Aceroli są bardzo wrażliwe na trudne warunki transportowe w związku z czym do Europy trafiają jedynie w postaci przetworzonej – np. jako soki, proszki czy koncentraty. Sam proces zbierania owoców jest najtrudniejszym etapem przetwórstwa ze względu na wysokie ryzyko ich uszkodzenia. Co w sobie kryją i dlaczego robią taką furorę?

Właściwości Aceroli

O owocach Aceroli zrobiło się głośno na świecie dopiero w 1946 roku, kiedy to światło dzienne ujrzał raport dotyczący wysokiej zawartości witaminy C – średnio 1500 mg/100g świeżego produktu. W związku z tym wystarczą 3 owoce, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę u dorosłego człowieka (wynosi ono około 100 mg na dzień). Witamina C jako niezbędny element żywienia bierze udział w biosyntezie kolagenu, neurotransmiterów, formowaniu kości, skóry i zębów. Ma także działanie antyoksydacyjne – w związku z tym odpowiednie jej spożycie działa ochronnie w stosunku do uszkodzeń materiału genetycznego. Warunkuje także prawidłowe ciśnienie krwi, wpływa na obniżanie glikemii, a także wspomaga wchłanianie żelaza i wapnia. Pamiętajmy jednak o tym, że traci sens jednorazowe przyjmowanie wysokich dawek witaminy C (powyżej 400 mg), dlatego że znaczna jej część zostanie wydalona. Im większa jednorazowa dawka tym mniej efektywne wchłanianie witaminy C z przewodu pokarmowego.

Oprócz ogromnej dawki kwasu askorbinowego owoce Malpighia emarginata są bogate w karotenoidy, których zawartość wzrasta wraz z postępowaniem procesu dojrzewania. W 100 g owocu możemy znaleźć około 100 mg tych związków, w tym 75% stanowi beta-karoten. Beta-karoten korzystnie oddziałuje na system odpornościowy, proces widzenia, ma znaczenie w profilaktyce miażdżycy, jest antyoksydantem. Warto dostarczać go z naturalnymi produktami – owocami i warzywami, ale suplementacja tego związku bywa ryzykowna. Dotyczy to szczególnie palaczy tytoniu, u których nadmierne ilości tego związku zwiększają ryzyko choroby nowotworowej. Sam beta-karoten w nadmiarze wykazuje działanie prooksydacyjne, czyli przyczynia się do uszkadzania komórek. Niestety w Polsce owoce Aceorli są niedostępne – chyba że wyhodujemy je sami. Namiastkę tego egzotycznego owocu możemy znaleźć w różnych produktach ze sklepowych półek.

Sok z aceroli

W sklepach internetowych można natknąć się na sok z Aceroli, nie z koncentratu, bez dodatku cukru z miąższem. Skład wydaje się być idealny. Jedynym mankamentem jest fakt, iż jest on pasteryzowany. Pasteryzacja to proces podgrzewania produktu do temperatury powyżej 72 stopni Celsjusza mający na celu zniszczenie lub zahamowanie wzrostu drobnoustrojów. Niestety – witamina C jest bardzo wrażliwa na działanie wysokiej temperatury w związku z czym proces pasteryzacji obniża jej zawartość w produkcie.

W sprzedaży dostępne są także suplementy diety zawierające wyciąg z owoców Aceroli. To dobre źródło witaminy C – zazwyczaj około 125 mg kwasu askorbinowego w 1 tabletce. Popularne tabletki polskiego producenta o wysokiej zawartości witaminy C zawierają około 100 mg kwasu askorbinowego. Tak naprawdę nie ma różnicy pomiędzy witaminą C syntetyzowaną w laboratorium a tą występującą naturalnie w owocach. Różnica w cenie pomiędzy preparatem zawierającym witaminę C pochodzącą z owoców Aceroli a zwykłym suplementem aptecznym to około 20 zł.

Choć Acerola jest rośliną niezwykłą – kupowanie suplementów ją zawierających nie zawsze jest dobrym rozwiązaniem. Ogromną stratą jest dla nas fakt, że nie jest możliwe sprowadzenie świeżych owoców z dalekich krajów na nasz rynek. Dobrym rozwiązaniem dla pasjonatów botaniki będzie zatem wyhodowanie własnego drzewka i oczekiwanie na cenne plony.  

Literatura:

  • Joanna Igielska-Kalwat, Joanna Gościańska, Izabela Nowak, Karotenoidy jako naturalne antyoksydanty; Postepy Hig Med. Dosw (online), 2015; 69:418-428
  • Sandra Aparecida de Assis et al.; Acerola: importance, culture conditions, production and biochemical aspects; Fruits, vol. 63 (2)
  • Arkadiusz Dobosz; Witamina C Fakty I Mity; Świat Przemysłu Farmaceutycznego; 01/2016
  • Ewa Cieślik, Agnieszka Gębusia; Charakterystyka właściwości prozdrowotnych owoców roślin egzotycznych; Postępy Fitoterapii 02/2012
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Paulina Hetwer
Paulina Hetwer , Dyplomowany dietetyk kliniczny. Wierzy, że odpowiednie żywienie jest kluczem do zdrowego i długiego życia.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Acerola – skład, właściwości i…

Bogactwo witamin i antocyjanów zamknięte w małym owocu – poznaj właściwości wiśni z Barbados. Czytaj dalej...

Prawoskrętna a lewoskrętna witamina C

Na rynku farmaceutycznym jest wiele preparatów zawierających witaminę C. Czy wszystkie działają tak samo? Czy istnieją różne rodzaje tego związku? Jaka jest efektywność działania syntetycznie wyprodukowanej w porównaniu z tą… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    owoce witamina C

    Nasiona pigwy cenniejsze niż cały owoc!

    owoce

    Pigwa. Top 10 korzyści zdrowotnych

    owoce

    Co daje nam jedzenie bananów? Banany a odchudzanie

    owoce

    Garcinia cambogia. Co to jest?

    owoce

    Najbardziej kaloryczne owoce

    owoce

    Co to jest pandan? Gdzie kupić pandan i za ile?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.