7 zdrowotnych właściwości mleka jaglanego
Aktualizacja: 10 kwietnia, 2024
Mleko jest jednym z popularniejszych produktów stosowanych w kuchni. Pijemy je od dziecka, ale niestety, w dobie narastającego problemu alergii i nietolerancji pokarmowych, nie wszyscy mogą cieszyć się jego smakiem. Ponadto wraz z wiekiem spada produkcja laktazy – enzymu trawiącego cukier mleczny, co jest przyczyną dolegliwości gastrycznych przy zbyt dużej jednorazowej podaży.
Alternatywą dla mleka krowiego stały się napoje roślinne, a mamy ich do wyboru całkiem sporo: migdałowe, orzechowe, kokosowe, sojowe, ryżowe, owsiane czy jaglane. Jedne są bardziej znane i co za tym idzie lepiej dostępne, inne dopiero walczą o uwagę konsumentów. Jednym z mniej popularnych, ale wartych zakupu ze względu na swoje właściwości, jest mleko jaglane.
SPIS TREŚCI
Mleko jaglane (napój jaglany)
Mleko jaglane to tak naprawdę napój wytwarzany na bazie kaszy jaglanej (produkowanej z łuskanego ziarna prosa). Jest jednym z kilku produktów określanych mianem mlek roślinnych, chociaż poprawna nazwa to napój. Wyróżnia się słodkawym smakiem oraz kremową konsystencją, przez co doskonale sprawdzi się w przypadku małych dzieci.
Produkt ten nie jest jeszcze tak popularny jak napój sojowy czy mleczko kokosowe, ale bez problemu można go nabyć w niestacjonarnych sklepach internetowych ze zdrową żywnością. Opakowanie zawierające 1 litr to wydatek rzędu ok. 11 zł i jest porównywalny do ceny napoju migdałowego.
Jeśli mamy odrobinę wolnego czasu, możemy taki napój przyrządzić samodzielnie w domu. Do tego celu potrzebujemy:
- szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki wody
- 3-4 suszone daktyle (opcjonalnie)
- ½ szklanki nerkowców (opcjonalnie)
1 szklankę kaszy gotujemy w 2 szklankach wody przez ok. 10–15 minut. Po wyłączeniu gazu kasza powinna zostać pod przykryciem przez kolejne 10 minut. Następnie umieszczamy wszystkie składniki w blenderze (kaszę wraz z resztkami wody i ewentualnie dodatki) i miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy. Daktyle dodajemy, jeśli chcemy uzyskać bardziej słodki smak. Gęsty napój przecieramy przez sito lub gazę. Tak przygotowane mleko przechowujemy w lodówce 2 do 3 dni. Ma ono dość gęstą konsystencję – można je rozcieńczyć przez dodanie wody, jeśli zajdzie taka potrzeba.
7 zdrowotnych właściwości mleka jaglanego
- Napój jaglany produkowany jest na bazie zboża, które nie zawiera glutenu. Produkt ten może być zatem stosowany przez chorych na celiakię. Sprawdzi się również u dzieci z alergią na białko mleka krowiego oraz u osób z nietolerancją laktozy (np. po zapaleniu trzustki).
- Zawiera krzem – mikroelement poprawiający mineralizację kości i przyspieszający ich regenerację po różnego typu urazach. Pierwiastek ten odpowiada również za kondycję skóry, włosów i paznokci. Mleko jaglane będzie zatem doskonałym uzupełnieniem kuracji stosowanej przy problemach z nadmiernym wypadaniu włosów.
- Dostarcza takich składników, jak:
- magnez – wpływa na pracę mięśni, zapobiega bolesnym skurczom łydek,
- żelazo – niezbędne do tworzenia krwinek czerwonych w szpiku kostnym, metabolizowania cholesterolu oraz wspomaganiu procesów detoksykacji zachodzących w wątrobie,
- wapń – odpowiadający za mineralizację kości oraz mający działanie przeciwmutagennie,
- fosfor – jest budulcem kości i zębów, pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie, uczestniczy w przemianach energetycznych,
- potas – odpowiada za przekazywanie impulsów elektrycznych w komórkach mięśni szkieletowych oraz serca, pomaga kontrolować ilość wody w organizmie oraz ciśnienie tętnicze.
- Jest również źródłem witamin z grupy B – tiaminy, ryboflawiny, pirydoksyny oraz kwasu pantotenowego. Wszystkie te składniki są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania mózgu i całego układu nerwowego. Zawartość antyoksydantów pomaga z kolei redukować liczbę wolnych rodników, które są przyczyną przyspieszenia procesów starzenia się organizmu.
- Wszelkie produkty z kaszy jaglanej wykazują właściwości antywirusowe, co warto wykorzystać podczas przeziębienia. Szklanka mleka pomoże również w trakcie zapalenia górnych dróg oddechowych i wzmocni odporność naszego organizmu.
- Mleko na bazie kaszy jaglanej działa ochronnie na przewód pokarmowy oraz wspomaga trawienie. W przypadku problemów gastrycznych można na jego bazie przygotować kleiki, które działają ochronnie na śluzówkę żołądka i jelit.
- Warto pamiętać, że produkt ten jest odżywczy. Kalorycznością przypomina zwykłe mleko. Wartość kaloryczna 100 ml napoju jaglanego wynosi 54 kcal. Znacznie mniej jest w nim niekorzystnych dla naszego organizmu nasyconych kwasów tłuszczowych – bo zaledwie 0,1 g/100 ml. Dla porównania – mleko krowie ma ich 1,2 g w 100 ml produktu, a mleczko kokosowe aż 5,5 g. Napój jaglany jest zatem dobrą alternatywą dla osób będących na diecie redukcyjnej, gdyż zawiera mniej tłuszczu niż jego zwierzęcy odpowiednik. Niższa zawartość białka – 0,7 g/100 ml w porównaniu do 3,3 g/100 ml w mleku krowim to mniejsze obciążenie dla nerek.
Mleko jaglane jest doskonałym urozmaiceniem diety i możliwym zamiennikiem mleka krowiego – pozwala uzupełnić braki składników mineralnych. Na jego bazie można robić desery, koktajle, puddingi, kaszki dla maluchów. Sprawdza się również jako zamiennik mleka podczas przyrządzania dań obiadowych – naleśników, sosów do mięs, zup. Ze względu na wysoki indeks glikemiczny kaszy jaglanej, osoby z cukrzycą powinny spożywać zarówno kaszę, jak i mleko jaglane z umiarem.
Literatura:
Peckenpaugh N., Podstawy żywienia i dietoterapia, Urban & Partner, Wrocław 2011, s. 87-108.
Dzięki.Dużo się dowiedziałam.
Dzieki,opisano b.przystępnie i bardzo przydatne wiadomosci ,dot.kwasów tłuszczowych nasyconych,to chciałam wiedziec.