5 właściwości zdrowotnych masła klarowanego
🕣 < 1 min czytania
Zwykle masło nie nadaje się do smażenia, w przeciwieństwie do masła klarowanego. Poznaj kolejnych pięć właściwości masła klarowanego, które powinny przekonać Cię do jego stosowania.
Masło klarowane do smażenia i nie tylko
Najbardziej znaną różnicą pomiędzy masłem klarowanym a zwykłym jest wyższa temperatura dymienia, co sprawia, że jest ono idealnym produktem do smażenia. Masło klarowane z łatwością możemy zrobić w domu. Poznajmy zatem 5 powodów, dla których warto to zrobić.
Masło klarowane wykazuje wiele właściwości zdrowotnych:
- jest łatwiej strawne niż zwykłe masło czy inne oleje roślinne;
- zawarty w nim kwas masłowy wykazuje działania przeciwwirusowe oraz przeciwnowotworowe;
- obecne w nim kwasy tłuszczowe zapobiegają i wspomagają leczenie choroby Alzheimera;
- witaminy A, D, E i K zawarte w maśle klarowanym są dobrze wchłaniane;
- masło klarowane także reguluje układ hormonalny.
Masło klarowane jest ważnym elementem kuchni indyjskiej. Jeśli chcemy wypróbować przepisy warto zaopatrzyć się w ten produkt.