5 właściwości zdrowotnych masła klarowanego

🕣 < 1 min czytania

Zwykle masło nie nadaje się do smażenia, w przeciwieństwie do masła klarowanego. Poznaj kolejnych pięć właściwości masła klarowanego, które powinny przekonać Cię do jego stosowania.

Masło klarowane do smażenia i nie tylko

Najbardziej znaną różnicą pomiędzy masłem klarowanym a zwykłym jest wyższa temperatura dymienia, co sprawia, że jest ono idealnym produktem do smażenia. Masło klarowane z łatwością możemy zrobić w domu. Poznajmy zatem 5 powodów, dla których warto to zrobić.

Masło klarowane wykazuje wiele właściwości zdrowotnych:

  • jest łatwiej strawne niż zwykłe masło czy inne oleje roślinne;
  • zawarty w nim kwas masłowy wykazuje działania przeciwwirusowe oraz przeciwnowotworowe;
  • obecne w nim kwasy tłuszczowe zapobiegają i wspomagają leczenie choroby Alzheimera;
  • witaminy A, D, E i K zawarte w maśle klarowanym są dobrze wchłaniane;
  • masło klarowane także reguluje układ hormonalny.

Masło klarowane jest ważnym elementem kuchni indyjskiej. Jeśli chcemy wypróbować przepisy warto zaopatrzyć się w ten produkt.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
BonaVita ,
Dodaj do ulubionych