5 właściwości zdrowotnych masła klarowanego

Zwykle masło nie nadaje się do smażenia, w przeciwieństwie do masła klarowanego. Poznaj kolejnych pięć właściwości masła klarowanego, które powinny przekonać Cię do jego stosowania.
Masło klarowane do smażenia i nie tylko
Najbardziej znaną różnicą pomiędzy masłem klarowanym a zwykłym jest wyższa temperatura dymienia, co sprawia, że jest ono idealnym produktem do smażenia. Masło klarowane z łatwością możemy zrobić w domu. Poznajmy zatem 5 powodów, dla których warto to zrobić.
Masło klarowane wykazuje wiele właściwości zdrowotnych:
- jest łatwiej strawne niż zwykłe masło czy inne oleje roślinne;
- zawarty w nim kwas masłowy wykazuje działania przeciwwirusowe oraz przeciwnowotworowe;
- obecne w nim kwasy tłuszczowe zapobiegają i wspomagają leczenie choroby Alzheimera;
- witaminy A, D, E i K zawarte w maśle klarowanym są dobrze wchłaniane;
- masło klarowane także reguluje układ hormonalny.
Masło klarowane jest ważnym elementem kuchni indyjskiej. Jeśli chcemy wypróbować przepisy warto zaopatrzyć się w ten produkt.
Wybór jest szeroki, ale co należy wiedzieć, aby wybrać odpowiedni produkt? Przekonajmy się, co jest najlepsze dla naszego zdrowia. czytaj więcej
Opinie
wyłącz pisanie odpowiedziTwoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !