bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Masło klarowane – właściwości, zastosowanie, domowy przepis

Masło klarowane – właściwości, zastosowanie, domowy przepis

🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 29 stycznia, 2025

Masło, któremu zarzuca się tworzenie blaszek miażdżycowych, ma swój lepszy odpowiednik w postaci masła klarowanego, które nie wpływa na profil lipidowy, a oprócz tego ma sporo prozdrowotnych właściwości.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Masło klarowane
  • Zastosowanie masła klarowanego
  • Domowy przepis na masło klarowane

Masło klarowane

Masło klarowane jest niezbędnym składnikiem indyjskiej diety, w której określane jest jako „ghee” i można je tam znaleźć praktycznie w każdej potrawie. Zabieg klarowania polega na podgrzewaniu tłuszczu mlecznego na małym ogniu aż do roztopienia. Obok innych tłuszczów masło klarowane wyróżnia się wyjątkowymi właściwościami: nie jełczeje oraz nie przypala się nawet w wysokiej temperaturze, a dodatkowo, można je przechowywać w lodówce przez długi czas.

Ważne

Masło klarowane ma sporo drogocennych właściwości zdrowotnych:

  • nie podnosi cholesterolu we krwi,
  • zawiera kwas masłowy, który ma działanie przeciwwirusowe oraz przeciwnowotworowe,
  • kwasy tłuszczowe zawarte w maśle klarowanym pomocne są w zapobieganiu i leczeniu choroby Alzheimera,
  • bogate jest w witaminy A, D, E i K, które są dobrze wchłaniane,
  • reguluje układ hormonalny.

Zastosowanie masła klarowanego

Wysoka temperatura dymienia masła klarowanego (ok. 250 stopni) sprawia, że można je wykorzystywać zarówno do duszenia, smażenia oraz pieczenia. W przeciwieństwie do zwykłego masła, idealnie nadaje się do smażenia pączków czy frytek, ponieważ podczas długiego ogrzewania masło klarowane nie utlenia się, a dzięki temu nie powstają w nim tłuszcze trans, odpowiedzialne za tworzenie blaszek miażdżycowych. Masło klarowane podkreśla smak wielu potraw między innymi naleśników, warzyw czy jajecznicy. Można śmiało je stosować do wypieków ciast czy pieczenia mięs.

Domowy przepis na masło klarowane

Przygotowanie masła klarowanego w domowej kuchni jest bardzo proste, nawet dla amatorów gotowania.  Kostkę masła (82% tłuszczu) podgrzewamy w garnku na małym ogniu przez długi czas aż całkowicie się rozpuści. W trakcie podgrzewania uwidoczni się przezroczysta złota warstwa oraz pozostałości mleka w postaci piany. Przez sitko kuchenne wyłożone kilkoma warstwami gazy należy przelać rozpuszczone masło tak, aby wszystkie osady i resztki pozostały na sicie, a „czysty tłuszcz” został przecedzony do naczynia. Otrzymany przezroczysty tłuszcz to masło klarowane, można je przechowywać w lodówce nawet przez rok.

Masło może z powodzeniem być zastąpione masłem klarowanym, które idealnie nadaje się do długiego smażenia i pieczenia, nadając potrawom wyjątkowy smak. Jego zdrowotne właściwości sprawiają, że maślany smak nie musi kojarzyć się z podwyższonym cholesterolem, a łatwość przygotowania daje możliwość przekształcenia zwykłego masła w klarowane bez większych kosztów.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Anna Mielczarek ,
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Kuchnia indyjska – charakterystyka, tradycje…

Przyprawy indyjskie, były i są jednym z najpopularniejszych produktów eksportowych tego kraju. Już wczesnośredniowieczne wyprawy kupieckie przywoziły je do Europy i już wtedy świat oszalał na ich punkcie. Poznajcie niesamowicie… Czytaj dalej...

Olej rafinowany i nierafinowany –…

Olej do smażenia, czy jest równie dobry do sałatek? Czym różni się olej rafinowany od nierafinowanego? Warto znać różnicę, aby dostosować najlepszy olej do swoich wymagań kulinarnych. Czytaj dalej...
Oleje i tłuszcze

Masło czy margaryna? Co ma…

Wybór jest szeroki, ale co należy wiedzieć, aby wybrać odpowiedni produkt? Przekonajmy się, co jest najlepsze dla naszego zdrowia. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    Oleje i tłuszcze
    Oleje i tłuszcze

    Smalec z gęsi – czym jest, właściwości i zastosowanie

    olej konopny właściwości jak stosować olej konopny
    1
    Oleje i tłuszcze

    Olej konopny – właściwości, zastosowanie. Jak stosować olej konopny?

    spożywczy olej arganowy cena gdzie kupić, działanie
    1
    Oleje i tłuszcze

    Olej arganowy spożywczy – właściwości lecznicze i zastosowanie

    kannabidiol działanie cena gdzie kupić czy kannabidiol jest legalny w polsce?
    3

    Olej CBD z konopii – co leczy, jak działa?

    masło ghee właściwości zastosowanie
    Oleje i tłuszcze

    Masło ghee – gdzie kupić, cena. Jak zrobić masło ghee?

    olejek z kiełków pszenicy na włosy
    Oleje i tłuszcze

    Olejek z kiełków pszenicy – właściwości i zastosowanie w kosmetyce

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.