5 powodów, dla których lepiej wybrać bataty niż zwykłe ziemniaki
Aktualizacja: 9 grudnia, 2020
W tradycyjnej polskiej kuchni ziemniaki odgrywają duże znaczenie. Łączymy je prawie ze wszystkim. Warto jednak choć raz na jakiś czas zastąpić je batatami.
Bataty lepsze od ziemniaków
Ziemniaki głównie dostarczają nam energii. Są bogatym źródłem cukrów prostych – skrobi. W ich składzie znajdziemy także wiele innych składników mineralnych, jednak w porównaniu z batatami, nadal przegrywają. Oto 5 powodów, dla których wato czasem zamienić zwykłe ziemniaki na bataty.
- Bataty zawierają NNKT (Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe) w tym kwas linolenowy i linolowy – niezwykle ważne dla zachowania dobrej kondycji całego organizmu.
- Zawierają niezbędne aminokwasy egzogenne – stanowią świetne źródło białka.
- W ich składzie odnajdziemy witaminy: C, A, B, kwas foliowy, E i K.
- Ze składników mineralnych wchodzących w skład batatów najważniejsze są: potas, fosfor, chlor, wapń, magnez, siarka, sód, jod, żelazo, a także mangan, selen i miedź.
- Zawierają stosunkowo niski indeks glikemiczny, który pomaga w ustabilizowaniu poziomu cukru we krwi.
Oczywiście nasze polskie ziemniaki, także zawierają wiele cennych składników odżywczych i nie warto z nich rezygnować. Polecamy jednak wypróbowanie batatów, które są prawdziwym bogactwem witamin i składników mineralnych. Na początek może coś z kuchni norweskiej? Polecamy łososia z frytkami z batatów!