6 najdroższych produktów spożywczych na świecie
Aktualizacja: 29 kwietnia, 2024
Dobrobyt najczęściej kojarzy nam się z drogimi, sportowymi samochodami lub wakacjami w luksusowym hotelu, najlepiej z widokiem na złocistą plażę i błękitne morze. Mało kto zdaje sobie jednak sprawę z tego, że dla niektórych wyznacznikiem dostatku może być także degustacja najdroższych potraw świata. Jakie to potrawy?
Najdroższe produkty na świecie
Kawa Kopi Luwak
Cena – 450 dolarów za kg
To najdroższa i zarazem najbardziej wykwintna kawa na świecie. Produkowana jest z odchodów niewielkiego, wszystkożernego ssaka z rodziny łaszowatych – Łaskuna Muzanga. Fenomen tego niepozornego na pierwszy rzut oka zwierzęcia polega na umiejętności wybierania i spożywania tylko najlepszych ziaren, które następnie zostają częściowo strawione i wydalone. Pozyskanie tego cennego surowca nie jest jednak proste. Łaskun ceni sobie wolność i jak dotąd nie udało się założyć jego hodowli. Szukaniem i odzyskiwaniem ziaren zajmują się mieszkańcy Indonezji, Wietnamu i Filipin. Kawa Kopi Luwak charakteryzuje się gęstą, aksamitną konsystencją o pozbawionym goryczki, niepowtarzalnym smaku.
Wołowina Kobe
Cena – 500 dolarów za kg
Najdroższa wołowina na świecie pozyskiwana jest z mięsa krów rasy Wagyu, które hodowane są w okolicach japońskiego miasta Kobe. Charakteryzuje się widoczną, równomierną, marmurkowatą strukturą powstałą z cienkich warstw tłuszczu przecinających mięso. Wołowina jest dzięki temu soczysta, aromatyczna (tłuszcz jest nośnikiem smaku) i krucha. Poza korzystnymi walorami smakowymi jest także zdrowa. Wyróżnia ją wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3 i omega-6 oraz wielu kluczowych dla zdrowia minerałów, takich jak żelazo i cynk. Na smak mięsa i jego walory zdrowotne wpływa niewątpliwie dieta krów Wagyu oraz niezwykłe warunki ich hodowli. Zwierzęta karmione są słomą ryżową, roślinami strączkowymi, ziemniakami i specjalnymi mieszankami witaminowymi. Co ciekawe, zwierzęta są także regularnie masowane i pojone japońskim piwem.
Szafran
Cena – 6 tysięcy dolarów za kg
Szafran to bez wątpienia najszlachetniejsza i najdroższa przyprawa świata. Pozyskiwana jest z krokusów, a dokładnie z wysuszonych znamion słupka kwiatowego tej rośliny. Aby otrzymać 1 g przyprawy potrzeba aż 200 kwiatów. Ponadto słupki należy zebrać ręcznie wczesnym rankiem (tuż po otwarciu kwiatów). W następnej kolejności są one poddawane procesowi suszenia, podczas którego nabierają charakterystycznego zapachu. Szafran poza zastosowaniem w kuchni wykorzystywany jest także w lecznictwie. Udowodniono jego skuteczność w walce m.in. z migrenami, nerwowością, zaburzeniami miesiączki, chorobami układu oddechowego, pokarmowego oraz krążenia a nawet nowotworami. Ponadto zwiększa stężenie hormonów szczęścia (dopaminy i serotoniny), dzięki czemu poprawia nastrój i przeciwdziała depresji. Każdy słyszał z pewnością również o tym, że szafran sprawdza się świetnie jako jeden z najskuteczniejszych afrodyzjaków.
Białe trufle
Cena – 8 tysięcy dolarów za kg
Trufle to grzyby należące do workowców, wytwarzających podziemne, bulwiaste owocniki z gładką skórką. Wyróżniają się marmurkowatym wnętrzem z labiryntowatym wzorkiem. Białe trufle (Tuber magnatum Pico) są wyjątkowo rzadko spotykane w przyrodzie, dlatego też zostały uznane za najcenniejsze, pozostawiając daleko w tyle swoją czarną odmianę (Tuber melanosporum). Do poszukiwania tych wyjątkowych grzybów wykorzystuje się wyszkolone w tym celu psy, a nawet świnie (obecnie zrezygnowano z ich usług, zamiast pokazywać grzyby zjadały je). Białe trufle występują głównie we włoskich Alpach, w Polsce jest ich niewiele i znajdują się pod ochroną. Grzyby wykorzystuje się przede wszystkim jako dodatek do dań z makronem, jak również risotto czy jajecznicy. Niestety, w trakcie gotowania tracą swój intensywny, niepowtarzalny aromat, dlatego najczęściej spożywa się je w postaci surowej.
Ziemniaki La Bonnotte
Cena – 700 dolarów za kg
Brzmi niewiarygodnie, ale tyle właśnie kosztują francuskie ziemniaki La Bonnotte. Wysoka cena tych warzyw uwarunkowana jest między innymi miejscem ich występowania. Uprawiane są jedynie na wyspie Île de Noirmoutier, znajdującej się u wybrzeży Atlantyku, a ich roczne zbiory nie przekraczają 100 ton. Ponadto nawożone są algami i podlewane wodą morską (według najnowszych badań algi morskie mogą okazać się lekarstwem na otyłość), a zbierane mogą być jedynie ręcznie, co chroni je przed wszelkimi mechanicznymi urazami. Od naszych rodzimych ziemniaków odróżnia je słonawy posmak i krucha konsystencja. Aby zachować ich niezwykłe walory smakowe, należy zjadać je w łupinkach.
Kawior
Cena – 25 tysięcy dolarów za 250 g
To niewątpliwe najdroższy produkt w całym zestawieniu. Kawior to osolona ikra ryb jesiotrowatych. Spotkać możemy kilka rodzajów, jednak najcenniejszym jest kawior czarny, w skład którego wchodzą jajeczka ryb bieługi występującej w basenie Morza Kaspijskiego. Co ciekawe, ta luksusowa przystawka powstaje z niezapłodnionych jaj i w trakcie ich pozyskiwania ryba nie ginie. Czynność ta wymaga jednak wielu lat wprawy i doświadczenia. Kawior jest produktem wpływającym korzystnie na nasze zdrowie. W jego składzie znajdziemy różne witaminy (A, D, E), fosfor, fosfolipidy wpływające szczególnie korzystnie na naszą skórę, nienasycone kwasy tłuszczowe (a wśród nich niezwykle cenny kwas omega-3), cynk, jod, magnez oraz białka.
Ceny przedstawionych przysmaków są niebotyczne, dlatego też nie każdy może sobie na nie pozwolić. Produkty spożywcze, które jemy na co dzień są przeważnie łatwo dostępne i stosunkowo tanie. Nie oznacza to jednak, że są mniej wartościowe, a wręcz przeciwnie. Nasze rodzime, niedoceniane często produkty, zawierają w swoim składzie często o wiele więcej cennych substancji i są dużo smaczniejsze.
2 zł za gram wołowiny Kobe, by móc spróbować. Drogie to!
Co za bzdura!!! kawior za 250 tysięcy dolarów? Najdroższy kawior z bieługi to koszt do kilku tysięcy dolarów ale nie 100-200 razy tyle!! kto to pisał?
W artykule mowa o kawiorze Almas, rzadkiej odmianie pochodzącej z Iranu. Jego cena, tak jak podaje autor, wynosi 25 tys. dolarów. Sprzedawany jest w puszkach z 24-karatowego złota, stąd tak wysoka cena.